I dr. Nela Sršen kaže da CJEPIVO možda neće trebati: Stožer se ne može ponašati isto kao prije tri mjeseca! I dr. Nela Sršen kaže da CJEPIVO možda neće trebati: Stožer se ne može ponašati isto kao prije tri mjeseca!
TweetEmailPrint ”Svi oni koji su danas pozitivni ne moraju nužno biti zarazni za okolinu, ali to je pojam koji u Hrvatskoj trenutačno ne postoji.... I dr. Nela Sršen kaže da CJEPIVO možda neće trebati: Stožer se ne može ponašati isto kao prije tri mjeseca!


”Svi oni koji su danas pozitivni ne moraju nužno biti zarazni za okolinu, ali to je pojam koji u Hrvatskoj trenutačno ne postoji. Kada se iznose podaci o novim slučajevima, primjerice, kažu kako “imamo tri pozitivna”. U našoj svijesti stvara se slika o tri pacijenta koji su infektivni i mogu zaraziti druge ljude. Kao što je poznato, visoki viralni naboj vrlo brzo ubija zdrave stanice, vidjeli smo posljedice toga, tisuće zaraženih i umrlih u Italiji. Međutim, ako je viralni naboj nizak, on ne može zaraziti stanice domaćina. Dakle, osoba je pozitivna na testiranju i nije dalje infektivna. To su takozvani asimptomatski slučajevi kakvih je sve više”, ističe dr. Sršen

Situacija s koronavirusom u Italiji i Hrvatskoj nije ista. U Hrvatskoj je, zahvaljujući dobrom radu Stožera, znatno manji broj zaraženih i umrlih – ističe dr. Nela Sršen, koja je nakon šest mjeseci neprekidna rada u sveučilišnoj bolnici u Padovi i borbe s virusom uspjela uhvatiti vremena i doći u Metković posjetiti majku”, piše Slobodna Dalmacija u srijedu (24. lipnja).

– Najviše sam se za nju brinula. Teško je kad ne možeš doći i zagrliti svoju majku – kaže liječnica, na kojoj je tromjesečna korona-kriza ostavila dubok trag. Ljuti se na Hrvate jer su nonšalantni. Maske se ne nose, socijalna distanca se ne poštuje, a svi govore o drugom valu i broje nove pozitivne.

– Kad sam se pojavila u Zagrebu s maskom, svi su me u čudu gledali. Neki su vjerojatno pomislili da sam luda ili zaražena – govori dr. Sršen.

Ona je i sama često bila u situaciji neposredna kontakta s koronavirusom u operacijskoj dvorani sveučilišne bolnice u Padovi, gdje radi kao kirurginja, zbog čega je završila u dvotjednoj izolaciji.

– Onog trenutka kada je završio “lockdown”, ne znači da je i virus nestao. Postoje još mala žarišta. Ali situacija više nije ista kao u veljači. Ako imamo pozitivnih pacijenata, više nema potrebe da oni idu u reanimaciju. Virus je definitivno oslabio i njegov viralni naboj nije kakav je bio. Na koncu, ostaje otvoreno pitanje je li cjepivo protiv koronavirusa uopće potrebno – smatra sugovornica Stanislava Solde, novinara Slobodne Dalmacije.

Ona kaže da Stožer i epidemiološka služba moraju promijeniti parametre testiranja. Ne mogu se ponašati kao prije tri mjeseca jer je virus evidentno oslabio.

– Svi oni koji su danas pozitivni ne moraju nužno biti zarazni za okolinu, ali to je pojam koji u Hrvatskoj trenutačno ne postoji. Kada se iznose podaci o novim slučajevima, primjerice, kažu kako “imamo tri pozitivna”. U našoj svijesti stvara se slika o tri pacijenta koji su infektivni i mogu zaraziti druge ljude. Kao što je poznato, visoki viralni naboj vrlo brzo ubija zdrave stanice, vidjeli smo posljedice toga, tisuće zaraženih i umrlih u Italiji. Međutim, ako je viralni naboj nizak, on ne može zaraziti stanice domaćina. Dakle, osoba je pozitivna na testiranju i nije dalje infektivna. To su takozvani asimptomatski slučajevi kakvih je sve više – ističe dr. Sršen.

Prema njezinim riječima, prilikom standardnog PCR testiranja danas je potrebno učiniti više ciklusa amplifikacije da se utvrdi postoji li nekakav trag virusa kod testirane osobe, dok je na početku epidemije bio dovoljan samo jedan ciklus koji je pokazivao je li osoba zaražena.

– To nam potvrđuje da virus slabi. Trebamo razlikovati slučaj visoke viremije, kada je osoba pozitivna i visoko zarazna, te slučajeve kada osoba ima nizak naboj virusa u sebi, bez simptoma, a kamoli da zarazi ljude u okolini – pojašnjava dr. Sršen.

FOTO: Screenshot videosnimke YouTube-a; preslika Slobodnadalmacija.hr

Komentari