Ide kolektivna tužba protiv Stožera, Vlade i RH: ‘To nije Nacionalni nego STRANAČKI stožer, tužba će to dokazati!’ Ide kolektivna tužba protiv Stožera, Vlade i RH: ‘To nije Nacionalni nego STRANAČKI stožer, tužba će to dokazati!’
TweetEmailPrint ”Sada se konačno i 100 posto može reći da tužbu više nema što zaustaviti! Ovakva tužba je nužna i, vrijeme će pokazati, bit... Ide kolektivna tužba protiv Stožera, Vlade i RH: ‘To nije Nacionalni nego STRANAČKI stožer, tužba će to dokazati!’


”Sada se konačno i 100 posto može reći da tužbu više nema što zaustaviti! Ovakva tužba je nužna i, vrijeme će pokazati, bit će zapravo jedini konkretan korak s realnim rezultatima. Peticije, prosvjedi, rasprave, pritisci – sve je to OK stvar i odlično za demokratsku kulturu, ali ovdje ćemo dobiti i jedini konkretan i obvezujući za vlast rezultat izvan okvira interneta”, napisao je Tomislav Pilkić, administrator FB stranice i inicijator akcije čiji će vrhunac biti podnošenje kolektivne tužbe (potaknutu, između ostaloga, i uspješnom kolektivnom tužbom udruge Franak)

Građani nezadovoljni djelovanjem Stožera kojega vodi ministar policije, a okupljeni oko najbrže rastuće Facebook grupe – ‘Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite‘, osnovali su neprofitnu udrugu građana, kako bi ispunili sve formalne preduvjete da podignu dugo pripremanu kolektivnu tužbu protiv države, Vlade RH i Stožera. Udruga se zove ‘Dosta je bilo‘ i ona će biti formalni nositelj već napisane i pripremljene tužbe, objavio je sinoć Tomislav Pilkić, administrator  spomenute FB grupe (u nekoliko mjeseci narasla na preko 160 tisuća članova!) i pokretač cijele inicijative.
Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

”Rješenjem Gradskog ureda za poslove opće uprave Grada Zagreba i odobrenjem nadležnog ministarstva Vlade RH, nakon podužeg natezanja i ispravaka dokumentacije (uz zahvalu ljubaznim gospođama iz ureda koje su pomogle da se sve ipak odradi što prije), dano je odobrenje za puštanje u pravni promet Udruge građana “Dosta je bilo”

ZPP u članku 502.a određuje uvjete za podizanje kolektivne tužbe, a ovim korakom (i usklađivanjem statuta s tim potrebama) ostvarili smo konačno sve uvjete za početak pravnog procesa protiv države, Vlade i NSCZ-a. Sada se konačno i 100 % može reći da tužbu više nema što zaustaviti.

Ostali još neki koraci – pričekati OIB u srijedu, izrada pečata, prijava DZS-u, Ministarstvu financija i izrada žiro-računa. Ovaj tjedan pokušat će se podnijeti zahtjevi za većinu toga pa da je sve potpuno (nemam pojma koliko to traje, vjerojatno koji dan). Podsjećam da je tužba napisana još prije mjesec i pol dana i nekog posla zapravo više nema.

O tome što zakon sve traži, kako ide tijek tužbe, skupljanje financija, učlanjenje, temelji tužbe, što ona daje – napisat ću ovih dana nekoliko postova da se ne gura sve ovdje. Trebamo samo još pričekati da se odrade ove radnje koje sam opisao maloprije. Najbitnije je ipak da je obećanje o tužbi gotovo ispunjeno i, nadam se, ova sva natezanja, ispravci, pisanja, dogovori i malo stresa su konačno stvar prošlosti.

Ovakva tužba je nužna i, vrijeme će pokazati, bit će zapravo jedini konkretan korak s realnim rezultatima. Peticije, prosvjedi, rasprave, pritisci – sve je to OK stvar i odlično za demokratsku kulturu, ali ovdje ćemo dobiti i jedini konkretan i obvezujući za vlast rezultat izvan okvira interneta.

Naravno, i samo djelovanje preko Facebooka imalo je svoje efekte. U trenutku kada se pokušalo ovo prvi puta tamo u trećem mjesecu, gotovo da nije bilo moguće naći ljude protiv Stožera. Kada je ova grupa osnivana, nekih barem 60-70 % komentara po portalima još uvijek su bili na strani Stožera. Danas ih je jako malo, a na to je sigurno imala utjecaja i ova grupa kao daleko najveća u kontekstu te teme.

Nastavit ćemo i dalje osporavati djelovanje ovog tijela jer to nije Nacionalni stožer, nego Stranački stožer, kakav je od svojih prvih dana. Tužba će to i pravno potvrditi, kako je i obećano Vladi i Stožeru ako ne poprave ponašanje, a nisu”, piše Pilkić na FB stranici novoosnovane udruge ‘Dosta je bilo‘.
FOTO: Screenshot videosnimke; preslika s FB stranice udruge Dosta je bilo

 

Komentari