”IDENTIFICIRANI SU” nije prestrašilo one koji traže ukidanje Stožera, sada pripremaju novi prosvjed ”IDENTIFICIRANI SU” nije prestrašilo one koji traže ukidanje Stožera, sada pripremaju novi prosvjed
TweetEmailPrint Broj članova grupe ‘Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite’ dodatno je porastao nakon premijerove subotnje izjave – koju su mnogi novinari i analitičari... ”IDENTIFICIRANI SU” nije prestrašilo one koji traže ukidanje Stožera, sada pripremaju novi prosvjed


Broj članova grupe ‘Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite’ dodatno je porastao nakon premijerove subotnje izjave – koju su mnogi novinari i analitičari protumačili kao prijetnju, a koja podsjeća na zlokobnu Šeksovu: ‘Identificirati, otkriti, uhititi, transferirati’. Među posljednjim objavama u navedenoj FB grupi ističe se najava novog skupa pod nazivom: ‘DOSTA JE BILO – Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera’, zakazanog za 4. listopada u 15 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu

Nakon što je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković zaprijetio, između redaka, ‘svima koji su jasno identificirani kao oni koji žele minirati rad Nacionalnog stožera’ i nakon što je Ustavni sud odlučio otprilike onako kako je to i najavio Nikola Grmoja (‘odlučit će u skladu sa željama kluba HDZ-a’), još se više povećao broj članova FB grupe ‘Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite‘.

Sada ta grupa broji više od 157 tisuća članova i iz minute u minutu i dalje raste.

Sudeći prema posljednjim objavama, Plenkovićeva prijetnja nije ih prestrašila. Baš naprotiv, broj članova grupe znatno je porastao nakon premijerove subotnje izjave – koju su mnogi novinari i analitičari protumačili kao prijetnju, a koja podsjeća na zlokobnu Šeksovu: ‘Identificirati, otkriti, uhititi, transferirati‘. Među posljednjim objavama u navedenoj FB grupi ističe se najava novog prosvjeda pod radnim nazivom: ‘DOSTA JE BILO – Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera’, zakazanog za 4. listopada u 15 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Unaprijed se ogradili od svih političara

”Zbog prijedloga dijela vas, počet ćemo s organizacijom skupa protiv Stožera, ovog puta preko naše grupe. Kako vas je puno tražilo da skup ide u smjeru govora o šteti zbog odluka Stožera, tako smo okvirno zamislili da dovedemo 10-15  članova/ljudi koji su stradali zbog odluka Stožera (otkaz, nemogućnost liječenja, problemi s djecom, školom, propast tvrtke…) i pustimo njih da iznose svoje priče. Datum koji smo planirali je 4. 10. 2020. (nedjelja), poslijepodne. Tada je neradni dan, studenti dolaze u grad, bit će hladnije vrijeme – idealni uvjeti (dogovorno možemo pomaknuti termin).

U ime grupe odmah se ograđujemo od političara i nećemo prenositi i odbijat ćemo bilo kakav oblik podrške bilo koje stranke.

Zajedničko podizanje glasa protiv Stožera

Isto tako, svaki račun za svaku lipu troška nastojat ćemo slikati i javno objaviti u grupi svima (printanje i kopiranje, prijevoz, razglas itd.). Time ćemo izbjeći svako pitanje oko toga tko što financira i otkud novac za to.Vidjet ćemo je li moguće ishoditi dozvolu za neki hod (npr. od središnjeg trga do 20 m od Sabora).
Da bismo uopće mogli dobiti dozvolu PU Zagrebačke (prema Zakonu o javnom okupljanju) i poštovali uvjete korištenja i standarde Facebook-zajednice, moramo staviti napomenu da pozivamo članove da se pridržavaju epidemioloških mjera distanciranja”, napisao je administrator Tomislav Pilkić, na FB stranici navedene brzo rastuće FB grupe te podijelio poveznicu na kojoj se mogu pročitati detalji o najavljenom skupu:
”Nakon niza političkih, besmislenih i razumu uvredljivih odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, vrijeme je da se poruči “dosta”. Stoga, u skladu sa zakonskim pravom na izražavanje mišljenja prema Zakonu o javnom okupljanju i poštujući standarde Facebook-zajednice i propise PU Zagrebačke, šaljemo poziv na zajedničko podizanje glasa – Zagreb, Trg bana Josipa Jelačića, 4. 10. 2020. od 15 sati. 
Pozvani su svi ljudi, a pravo govora prepušta se onima koji su odlukama Stožera najviše pogođeni. Slobodno se javite ako dosad niste imali priliku reći Stožeru ono što već neko vrijeme želite, a želite to reći glasno. Vidimo se”, napisali su administratori.

Plenković: Jasno su identificirani, znamo odakle to dolazi

Evo što je predsjednik HDZ-a i Hrvatske vlade izjavio u subotu 12. rujna ove godine:

Grmoja: Ovakav Ustavni sud trebalo bi ukinuti

Već spomenuti Nikola Grmoja,  član saborskog Odbora za pravosuđe i šef saborskog Antikorupcijskog vijeća, na svojoj je FB stranici komentirao odluku Ustavnog suda:
”Smatram da bi Ustavni sud trebalo UKINUTI! Ovakav, on je samo jedno opterećenje za porezne obveznike i građane. Vrhovni sud bi trebao preuzeti ove ovlasti Ustavnog suda jer ovako birati Ustavni sud i imati ovakav sastav koji donosi ovakve odluke i koji je zapravo samo glasnogovornik Vlade i vladajućih je ono što je za mene potpuno neprihvatljivo.

Naknadno je napisao:

Mlakar ne zna ni kako se zove, a kamoli što je ustavno a što ne!”

Referirao se, prema svemu sudeći, na skandalozni događaj od prije nekoliko godina, kada je tadašnji HDZ-ov kandidat za ustavnog suca (sada ustavni sudac) i bivši ministar pravosuđa Davorin Mlakar priznao da se lažno predstavio prilikom posjeta Hypo banci u Klagenfurtu povodom optužbi za primanje mita od 210 tisuća eura.

Unatoč tom skandalu, Mlakar je kasnije postao ustavni sudac!

FOTO: Screenshot videosnimke YouTube-a; preslika s FB stranice Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite

 

Komentari