IDENTITET I TRADICIJSKA BAŠTINA: Izložene hrvatske autentične igračke koje su izradila djeca širom svijeta IDENTITET I TRADICIJSKA BAŠTINA: Izložene hrvatske autentične igračke koje su izradila djeca širom svijeta
TweetEmailPrint Namjera je bila da učitelji u hrvatskim školama izvan Lijepe Naše, kao i roditelji, bake i djedovi,  kreativno približe najmlađima bogatu hrvatsku tradicijsku... IDENTITET I TRADICIJSKA BAŠTINA: Izložene hrvatske autentične igračke koje su izradila djeca širom svijeta


Namjera je bila da učitelji u hrvatskim školama izvan Lijepe Naše, kao i roditelji, bake i djedovi,  kreativno približe najmlađima bogatu hrvatsku tradicijsku baštinu, sami se prisjete djetinjstva i starih hrvatskih običaja zavičajnog kraja. Projekt je izazvao veliki interes među Hrvatima u iseljeništvu, manjinama i BiH te na poseban način – igračkom koju je postavio u srca – povezao nekoliko naraštaja i umrežio hrvatske sredine diljem svijeta

U Hrvatskoj matici iseljenika danas, 4. prosinca,  otvorena je multimedijska izložba likovnih, fotografskih, video i literarnih pobjedničkih radova djece i mladih iz hrvatskih zajednica u svijetu te radova škola iz Hrvatske u natječaju u kojem je sudjelovalo više od dvije stotine djece i četrdesetak mentora iz Australije, BiH, Crne Gore, Italije, SAD-a, Srbije, Švedske i Njemačke.

Igračka u srcu multimedijski je međunarodni program inspiriran hrvatskom tradicijskom kulturom koji provodi Hrvatska matica iseljenika, Hrvatska škola Boston (SAD) i Zaklada hrvatskih studija Sydney (Australija) s hrvatskim školama, katoličkim misijama, društvima i udrugama te drugim relevantnim izvandomovinskim institucijama.

Cilj mu je poticanje i razvoj kreativnosti djece i mladih uz učenje i promociju hrvatske tradicijske kulture, njegovanje hrvatskoga jezika, međusobno povezivanje i umrežavanje te povezivanja s domovinom Hrvatskom. Program je započeo nastupom dječje skupine HKUD-a „Bodrog“ iz Bačkog Monoštora u narodnim nošnjama.

Otvarajući izložbu, Zvonko Milas državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te ujedno izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske svima koji sudjeluju u projektu uputio je čestitke i naglasio kako i ovaj projekt dokazuje hrvatsko zajedništvo.

Kroz svoje obraćanje državni tajnik Milas istaknuo je kako ovakvim manifestacijama hrvatska baština i kultura trajno nastavljaju svoje bivanje diljem svijeta gdje žive Hrvati te dodao:

” Vrijednosti koje se promiču projektom, a to je njegovanje hrvatskog identiteta među najmlađim generacijama Hrvata izvan Hrvatske, predstavljaju vrijednosti koje snažno zagovara i Hrvatska Vlada te nam je izuzetno drago da ovaj projekt ima svoj kontinuitet i da su u njega uključene najmlađe generacije kojima se pomlađuje globalna hrvatska obitelj ”, rekao je.

Na zagrebačko otvorenje došla su djeca iz Bačkoga Monoštora, Čitluka, Sovića, Dubrovnika, Ljubuškoga, Bregane i Zagreba, a održale su se i radionice HAI – Hrvatske autentične igračke te Drvu u čast. Otvaranju su nazočili i studenti Studija dizajna na Arhitektonskome fakultetu u Zagrebu.

Među uzvanicima na otvaranju izložbe bili su Renata Margaretić Urlić, izaslanica predsjednice Republike, Maja Zrnčić, izaslanica ministrice kulture, Milan Kovač, predsjednik UO Hrvatske matice iseljenika te predstavnice zagrebačkog Ureda za kulturu.

Namjera je bila da učitelji ili voditelji u hrvatskim školama izvan Lijepe Naše, kao i roditelji, bake i djedovi, poticajno i kreativno približe najmlađima bogatu hrvatsku tradicijsku baštinu, sami se prisjete svog djetinjstva i starih hrvatskih običaja zavičajnog kraja.

U natječaju koji se provodio od ožujka do rujna sudjelovalo je više od 200 djece i četrdesetak mentora iz Australije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije, Švedske i Njemačke. Završna svečanost ovoga projekta, održana danas, bila je multimedijalna izložba pobjedničkih radova. Radovi u četiri kategorije (likovnoj, fotografiji, multimediji i literarnoj), radovi suradničkih škola iz Hrvatske te polaznika Male škole hrvatskoga jezika i kulture, uz prikaz fotografija autentičnih drvenih igračaka iz Etnografskoga muzeja u Zagrebu, stvorili su jedinstvenu multimedijalnu priču.

Projekt je u samoj natječajnoj provedbi pokazao veliki interes među Hrvatima u iseljeništvu, manjinama i BiH te na poseban način – igračkom koju je postavio u srca – povezao nekoliko naraštaja, umrežio hrvatske sredine diljem svijeta i pridonio očuvanju nacionalnoga identiteta.
Ljepota dječjeg izričaja i sačuvanih sjećanja djetinjstva roditelja i nastavnika daleko od domovine krasit će toga dana prostore Hrvatske matice iseljenika stvarajući jedinstvenu multimedijalnu izložbu.

FOTO: FB stranica Zvonko Milas

Komentari