Izaslanstvo Irsko-hrvatske parlamentarne skupine prijateljstva podijelilo iskustva s čelnicima Ureda za Hrvate izvan RH Izaslanstvo Irsko-hrvatske parlamentarne skupine prijateljstva podijelilo iskustva s čelnicima Ureda za Hrvate izvan RH
Državni tajnik Milas predstavio je programe i projekte putem kojih Ured dodjeljuje sredstva i pomaže Hrvatima u BiH, hrvatskoj nacionalnoj manjini i iseljeništvu pri... Izaslanstvo Irsko-hrvatske parlamentarne skupine prijateljstva podijelilo iskustva s čelnicima Ureda za Hrvate izvan RH

Državni tajnik Milas predstavio je programe i projekte putem kojih Ured dodjeljuje sredstva i pomaže Hrvatima u BiH, hrvatskoj nacionalnoj manjini i iseljeništvu pri čemu je posebno izdvojio projekte Korijeni i Domovina, Registar hrvatskih subjekata izvan Republike Hrvatske te studij Leadershipa na Ekonomskom fakultetu

U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske 25. listopada 2018. održan je sastanak s izaslanstvom Irsko-hrvatske parlamentarne skupine prijateljstva.

Uz razmjenu iskustava u području dijaspore te izlaganje djelokruga rada Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, državni tajnik Milas je naglasio kako je upravo pitanje povijesti, identiteta i baštine, zastupljeno u području dijaspore, poveznica između iseljenika i njihove domovine.

Također, predstavio je programe i projekte putem kojih Ured dodjeljuje sredstva i pomaže Hrvatima u BiH, hrvatskoj nacionalnoj manjini i iseljeništvu kao i iskorake Ureda od posljednjeg sastanka pri čemu je posebno izdvojio projekte Korijeni i Domovina, Registar hrvatskih subjekata izvan Republike Hrvatske te studij Leadershipa na Ekonomskom fakultetu.

Nj.E. John Brassil, voditelj Irsko-hrvatske parlamentarne skupine istaknuo je kako Irska i Hrvatska imaju status emigracijskih zemalja te kako su Hrvati u Irskoj vrlo uspješna i marljiva zajednica, a s obzirom na slično iskustvo Irske s irskim iseljeništvom, nada se da će se jednoga dana i Hrvati i Irci vratiti u svoju domovinu.

Uz voditelja Irsko-hrvatske parlamentarne skupine prijateljstva izaslanstvo su činili Nj.E. Kevin O’Keeffe, Nj.E. Maria Byrne, senatorica, Nj.E. Olive Hempenstall, veleposlanica Irske u Republici Hrvatskoj, Eileen Lawlor, Houses of the Oireachtas, i Bernard Vrban, iz Veleposlanstva Irske u RH, dok su ispred Središnjeg državnog ureda na sastanku prisustvovali Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika, Dražena Arar, savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva, Dario Magdić, načelnik Sektora za provedbu programa i projekata Hrvata izvan Republike Hrvatske te Dina Rukavina, viša stručna savjetnica u Službi za provedbu i nadzor natječaja i projekata Hrvata izvan Republike Hrvatske.

Komentari