IZBORE ODGODITI Osim Kanade, ni u Irskoj Hrvati neće moći glasati zbog epidemioloških mjera! IZBORE ODGODITI Osim Kanade, ni u Irskoj Hrvati neće moći glasati zbog epidemioloških mjera!
TweetEmailPrint Sada se vidi koliko je brzopleta odluka o održavanju izbora već početkom srpnja  – iako se moglo pričekati rujan – bila štetna i... IZBORE ODGODITI Osim Kanade, ni u Irskoj Hrvati neće moći glasati zbog epidemioloških mjera!


Sada se vidi koliko je brzopleta odluka o održavanju izbora već početkom srpnja  – iako se moglo pričekati rujan – bila štetna i pogrešna. Budući da je pravo glasa po Ustavu i zakonu osigurano svim punoljetnim hrvatskim državljanima (pa i onima s dvojnim državljanstvom), a da se to pravo sada uskraćuje desecima tisuća Hrvata, ustavnost i zakonitost te legalnost izbora u srpnju vrlo ozbiljno su dovedeni u pitanje

Nakon Kanade, po svemu sudeći, hrvatski građani koji se u vrijeme parlamentarnih izbora 5. srpnja zateknu u Irskoj neće moći glasati.

Za održavanje izbora u Irskoj, odnosno za otvaranje biračkog mjesta, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Dublinu zatražilo je suglasnost nadležnih tijela Irske, što je obveza za održavanje izbora.

Nadležna tijela za davanje odobrenja u Irskoj odgovorila su kako, s obzirom na mjere za sprječavanje širenja koronavirusa COVID-19 koje će biti na snazi 4. i 5. srpnja 2020. godine, tu suglasnost ne mogu dati, izvijestilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske ostavilo je mogućnost da se još jednom preispita odluka nadležnih tijela u Irskoj, no ukoliko se odluka ne promijeni do 19. lipnja 2020. godine izbori se neće moći održati.

U tom slučaju biračko pravo će se moći ostvariti u Republici Hrvatskoj ili u jednom od diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u svijetu u kojem se održavaju izbori, na način da izvrše aktivnu ili prethodnu registraciju najkasnije do kraja dana 24. lipnja 2020. godine.

Irska je nakon Kanade druga zemlja koja je odlučila ne dati suglasnost za organiziranje glasanja na hrvatskim parlamentarnim izborima zbog epidemije koronavirusa, navodi N1.

Sada se vidi koliko je brzopleta odluka o održavanju izbora već početkom srpnja (iako se moglo pričekati rujan) bila štetna i pogrešna. Budući da je pravo glasa Ustavom i zakonom zajamčeno svim punoljetnim hrvatskim državljanima (pa i onima s dvojnim državljanstvom), a da se to pravo sada uskraćuje desecima tisuća Hrvata, ustavnost i zakonitost te legalnost izbora u srpnju vrlo ozbiljno su dovedeni u pitanje.