Izvrsnu aplikaciju PRISTUPAČNI ZAGREB zagrebačke djelatnice predstavile u Bruxellesu na Odboru regija Izvrsnu aplikaciju PRISTUPAČNI ZAGREB zagrebačke djelatnice predstavile u Bruxellesu na Odboru regija
pomaže osobama s invaliditetom da se snađu u prostoru

Izvrsnu aplikaciju PRISTUPAČNI ZAGREB zagrebačke djelatnice predstavile u Bruxellesu na Odboru regija

Zagreb 11. listopada 2019. Promise.hr

Pristupačni Zagreb je aplikacija namijenjena za lakše snalaženje na zagrebačkim ulicama, u zgradama, te u institucijama. Korisnici aplikacije ukucaju najprije u tražilicu: pristupacni.zagreb.hr i... Izvrsnu aplikaciju PRISTUPAČNI ZAGREB zagrebačke djelatnice predstavile u Bruxellesu na Odboru regija

Pristupačni Zagreb je aplikacija namijenjena za lakše snalaženje na zagrebačkim ulicama, u zgradama, te u institucijama. Korisnici aplikacije ukucaju najprije u tražilicu: pristupacni.zagreb.hr i onda gledaju što ih zanima. Oni koji žele doznati koja je najbliža banka koja ima osiguran pristup osobama s invaliditetom, kliknu najprije na kućicu ‘usluge‘, pa na kućicu ‘banke‘, pa odaberu ime banke te potom vide koja je poslovnica konkretne banke njima najbliža i koja je prilagođena za osobe s invaliditetom…

Na susretu predstavnika Odbora regija u sklopu Europskog tjedna koji se u Bruxellesu održao od 7. – 10. listopada, zamjenica gradonačelnika dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević i pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Romana Galić, u četvrtak su predstavile aplikaciju Pristupačni Zagreb te su primjerom pokazale kako se kataliziraju društvene inovacije u kontekstu platforme za razmjenu znanja, “Knowledge exchange platform – KEP”. Aplikacija Pristupačni Zagreb primjer je dobre prakse nastao na temelju suradnje uprave, organizacija civilnog društva, predstavnika osoba s invaliditetom, akademske zajednice i IT sektora.

Podsjetimo da je Pristupačni Zagreb aplikacija namijenjena za lakše snalaženje u prostoru osoba s invaliditetom, ali i majki s malom djecom te svih ostalih građana.

Korisnici aplikacije ukucaju najprije u tražilicu: pristupacni.zagreb.hr i onda gledaju što ih zanima. Oni koji žele doznati koja je najbliža banka koja ima osiguran pristup osobama s invaliditetom, kliknu najprije na kućicu ‘usluge‘, pa na kućicu ‘banke‘, pa odaberu ime banke te potom vide koja je poslovnica konkretne banke njima najbliža i koja je prilagođena za osobe s invaliditetom…

u ovoj aplikaciji odabrana su najbolja rješenja koja pomažu osobama s invaliditetom, ali i svim drugim građanima, da lakše pristupe institucijama u gradu Zagrebu odnosno objektima – poput kino dvorana, bolnica, fakulteta, škola, sportskih terena.

Ta vrlo korisna aplikacija predstavljena je na Odboru regija u Bruxellesu.

Odbor regija predstavlja jedan od najpovoljnijih osnova za društvene inovacije i eksperimentiranje. Uključivanjem u pristupe odozdo prema gore i koherencijom zajedno s različitim dionicima svog ekosustava, oni mogu pridonijeti nastanku inkluzivnih i otpornih modela, posebno u regijama gdje se najviše provodi.

Ovaj tematski seminar usredotočio se na gradove, regije i njihov potencijal za oslobađanje moći zajednica i manjih organizacija za rješavanje nezadovoljenih socijalnih potreba i pokretanja promjena u sustavu. Okupio je stručnjake za društvene inovacije, predstavnike lokalnih i regionalnih vlasti i kreatore europskih politika kako bi razgovarali o trenutnoj praksi i prenijeli znanja iz drugih inovativnih inicijativa utvrđenih u europskim gradovima. Sudionici su također imali priliku produbiti razmjenu s predavačima o primjerima prakse te razgovarati o potencijalnim preprekama ili ponavljanju sličnih inicijativa u drugim gradovima ili regijama.

Platforma KEP koncept je zajednički razvio Europski odbor regija i Odbor za istraživanje i inovacije Europske komisije (DG RTD). Njegov je cilj predstaviti nova rješenja, inovativne proizvode i najbolje prakse kao odgovor na društvene izazove s kojima se suočavaju europske regije i gradovi.

Komentari