Jačanje položaja Hrvata uz granicu s Hrvatskom te smanjivanje negativnog demografskog trenda Jačanje položaja Hrvata uz granicu s Hrvatskom te smanjivanje negativnog demografskog trenda
TweetEmailPrint ”Projekti su to koji pokrivaju brojna područja – zdravstva, obrazovanja, kulture, socijalne skrbi, infrastrukture. Projekti koji otvaraju nova radna mjesta, stvaraju uvjete za... Jačanje položaja Hrvata uz granicu s Hrvatskom te smanjivanje negativnog demografskog trenda


”Projekti su to koji pokrivaju brojna područja – zdravstva, obrazovanja, kulture, socijalne skrbi, infrastrukture. Projekti koji otvaraju nova radna mjesta, stvaraju uvjete za nove perspektive razvoja, no njihovu posebnu vrijednost prepoznajem i u jačanju zajedništva i suradnje jednog naroda u dvije države” naglasio je državni tajnik Zvonko Milas na svečanom uručivanju ugovora za projekte financirane u sklopu Programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Na Plitvičkim jezerima u petak je svečano uručeno 45 ugovora iz Programa prekogranične suradnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine, vrijednih ukupno devet milijuna kuna, a oni, kako je rečeno, pridonose, prije svega, jačanju partnerstva Hrvata u Hrvatskoj s Hrvatima u BiH.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u provođenje Programa prekogranične suradnje uložilo je ove godine 9,1 milijuna kuna i to za projekte po razvojnim prioritetima lokalne i područne razine u unapređenju društvene, javne, komunalne, okolišne i kulturne infrastrukture.

Ministrica Nataša Tramišak je na svečanosti uručivanja ugovora rekla da taj program pridonosi jačanju položaja Hrvata uz granicu, Hrvata u Hrvatskoj i Hrvata u BiH, također i stvaranju preduvjeta za smanjenje negativnog demografskog trenda u pograničnom području, te da podiže kvalitetu života i integraciju cjelokupnog stanovništva koje živi na tom prostoru.

“Današnjim korakom, potpisivanjem ugovora, uz potporu Vlade Republike Hrvatske, odnosno Ministarstva regionalnog razvoja i fondova započinje realizacija zajedničkih projekata koje provode partneri iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Projekti su to koji pokrivaju brojna područja – zdravstva, obrazovanja, kulture, socijalne skrbi, infrastrukture. Projekti koji otvaraju nova radna mjesta, stvaraju uvjete za nove perspektive razvoja, no njihovu posebnu vrijednost prepoznajem i u jačanju zajedništva i suradnje jednog naroda u dvije države” naglasio je državni tajnik Zvonko Milas na svečanom uručivanju ugovora za projekte financirane u sklopu Programa prekogranične suradnje između  i Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2022.godinu.
Prema Milasovim riječima, upravo je dobar odaziv na takve programe znak jamstva opstanka Hrvata u BiH, te je poželio da pridonese povratku iseljenih Hrvata.
O temama važnim za Hrvate koji žive u Bosni i Hercegovini, državni tajnik Milas nedavno je razgovarao i s  mons. Vinkom Puljićem, vrhbosanskim nadbiskupom i kardinalom u miru, koji je prije nekoliko dana posjetio Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Zagrebu.
FOTO: FB stranica Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH