JEMEN ili o jednom ratu ZA KOJEG NIKOGA NIJE BRIGA JEMEN ili o jednom ratu ZA KOJEG NIKOGA NIJE BRIGA
KADA BOGATI UBIJAJU SIROMAŠNE, MASOVNA UBOJSTVA SU U REDU!

JEMEN ili o jednom ratu ZA KOJEG NIKOGA NIJE BRIGA

Iseljeništvo i svijet 26. svibnja 2016. Promise.hr

Saudijska Arabija je najbogatija naftom država na svijetu – i zato joj je sve dozvoljeno, pa i masovna ubojstva jemenskih civila na tržnicama. Human... JEMEN ili o jednom ratu ZA KOJEG NIKOGA NIJE BRIGA

Saudijska Arabija je najbogatija naftom država na svijetu – i zato joj je sve dozvoljeno, pa i masovna ubojstva jemenskih civila na tržnicama. Human Rights Watch je nabrojao najmanje 12 tržnica koje su bile mete saudijskih zrakoplova, s golemim civilnim žrtvama – do 130 mrtvih u jednom napadu. No, Saudijska Arabija u isto vrijeme predsjeda Vijećem za ljudska prava UN-a?!

jemen

Piše: Emil Pakrac

Svi smo jednaki, ali su neki – jednakiji.

Tako jedan Amerikanac vrijedi 165 Iračana (3500 – 500.000 mrtvih, omjer poginulih od 2003.) ili 65 Vijetnamaca.

Pri samom su dnu – Jemenci (o kojima će sada biti riječi) i Tamili (koji su, nakon kapitulacije Tamilskih Tigrova – preteča suvremenog terorističkog ratovanja, prepušteni na milost i nemilost većinskih Singaleza u Šri Lanci). Na samom dnu dna jest izbjegli narod Zapadne Sahare – no njih nitko ne spominje, pa ni mi nećemo govoriti o njima.

Moderni Jemen nastao je ujedinjenjem sjevera – Arapske Republike Jemen  i juga – Narodne Demokratske Republike Jemen, 1990. godine.

Bilo je to zlosretno ujedinjenje bogatijeg Sjevera i siromašnijeg Juga (ovo o bogatstvo treba shvatiti jako relativno-jer više od polovice stanovništva ove 19 milijuna mnogobrojne države, živi ispod granice siromaštva, od svjetske pomoći), kapitalističkog Sjevera i socijalističkog Juga, te na koncu sunitskog i šijitskog stanovništva – kojeg ima gotovo 40 posto. Rat je krenuo, tako reći odmah po ujedinjenju, – no lojalističke snage su pobijedile i zajednička je država opstala u obliku diktature.

Ipak, Jemen je devedesetih bio poznat po islamskom fanatizmu i učestalim napadima na američke snage. (najpoznatiji Jemenac jest – Osama bin Laden. Njegov otac se preselio u Saudijsku Arabiju i zahvaljući promoćurnosti tipičnoj za arapskog prekupca te rodbinskim vezama, stekao zavidno bogatstvo. Odmetnuti sin je, eto, radije ratovao). U trenutnom ratnom okruženju našle su svoje mjesto i Al Qaida i Islamska država, koje nadziru svoje minijaturne državice u Jemenu i služe se, već prokušanim terorističkim napadima, i na Houthije i na Saudijce.

Presudan događaj zbio se 2004. godine, kada su vladajući suniti odlučili prevesti šijitske Houthije na “pravu vjeru”. To je pak, te “Ansar Allah”  bojovnike nagnalo na otvorenu pobunu, te su do 2015. zauzeli gotovo cijeli Jemen (uz pomoć Irana u naoružanju).

Tada je, u rujnu 2015. godine, Saudijska Arabija, zajedno s devet saveznica, krenula u oružanu intervenciju. Ili jasnije rečeno – izvršila je agresiju na Jemen, pod izlikom ponovnog ustoličenja prognanog diktatora (ne spominjeno mu ime, jer nije ni zaslužio da ga se spominje, a još manje pamti). I pri tome se – obrukala. Iako su Houthi precijenili vlastitu snagu (u skladu s vjerom u Allaha samilosnog i milostivog  i fanatičnom mržnjom spram amerikanaca i Židova), Saudijci su se osramotili.

Premoćni i u ljudstvu i naročito, u naoružanju, ne samo da nisu uspjeli pobijediti nepokorne Šije, već gube na svakom koraku (Ujedninjeni Arapski Emirati su se već, zbog gubitaka, povukli iz koalicije), a ratovanje im se u posljednje vrijeme svodi na masovno bombardiranje omiljenih im ciljeva – tržnica i bolnica, s velikim civilnim žrtvama.

Human Rights Watch je u izvještaju, u ožujku ove godine,  nabrojao najmanje 12 tržnica koje su bile mete saudijskih zrakoplova, s golemim civilnim žrtvama – do 130 mrtvih u jednom napadu na civile.

Ali, svi smo jednaki, no neki su – jednakiji…

Saudijska Arabija – na primjer. Ta država predsjeda Vijećem za ljudska prava UN – što je uvreda ne samo za zdrav razum, već i za tako licemjernu instituciju, kakve su Ujedinjene Nacije. Saudijska Arabija je, za vrijeme tog predsjedanja, pogubila šijitske vođe u samoj zemlji, osudila na smrt pjesnika Ashrafa Fajedha zbog blasfemije (pod pritiskom svjetske javnosti, povukli su tu presudu, te ga osudili na dugogodišnje robijanje i mnogobrojne udarce bičem), te osudila i jednog starog zapadnjačkog inženjera na smrt – jer su mu, u automobilu, pronašli božićnu jelku. Kamenovanje žena i homoseksualaca – normalna je pojava u toj mučnoj teokraciji.

Saudijska Arabija je primila izbjeglog tuniskog i jemenskog diktatora  – u čemu ima dugu tradiciju. U njoj je utočište našao i posljednji škotski kralj, kanibal nasmiješenog lica – izbjegli Idi Amin.

Za vrijeme tog predsjedanja izvršila je i dvije agresije – na Siriju (posredno – putem Islamske Države, Jabhat al-Nusre i sirijske opozicije), te na Jemen.

Saudijska Arabija je najbogatija naftom država na svijetu – i zato joj je, sve dozvoljeno. Dozvoljena su joj tako i masovna ubojstva jemenskih civila na tržnicama..

Sjetimo se, nakon drugog masakra na Markalama, pokrenuti su udari na srpske snage. U Jemenu ih je, u zadnjih šest mjeseci, bilo 12 i to sa mnogo većim žrtvama.

Ali za to – nikoga nije briga.Nije čak niti spomenuto.

Jer, svi smo jednaki, ali su neki – nejednakiji.

Komentari