Još 2018. Stožer upozorio na IZDAJU INA-e i Hrvatske te prevaru u korist MOL-a; NISU IM DALI U SABOR! Još 2018. Stožer upozorio na IZDAJU INA-e i Hrvatske te prevaru u korist MOL-a; NISU IM DALI U SABOR!
vladajući godinama potkopavali nacionalne interese i sprječavali da se vijest o tome proširi?!

Još 2018. Stožer upozorio na IZDAJU INA-e i Hrvatske te prevaru u korist MOL-a; NISU IM DALI U SABOR!

Hrvatska 27. svibnja 2020. Promise.hr

TweetEmailPrint Predstavnici Stožera za obranu Rafinerije istaknuli su još 26. siječnja 2018.  da se manipulacijom brojkama od strane MOL-a sisačka rafinerija želi prikazati nerentabilnom, iako je situacija... Još 2018. Stožer upozorio na IZDAJU INA-e i Hrvatske te prevaru u korist MOL-a; NISU IM DALI U SABOR!


Predstavnici Stožera za obranu Rafinerije istaknuli su još 26. siječnja 2018.  da se manipulacijom brojkama od strane MOL-a sisačka rafinerija želi prikazati nerentabilnom, iako je situacija posve drugačija. Saborski zastupnik Ivan Lovrinović tada je najavio da će u Saboru iznijeti vrlo šokantne informacije u vezi s ovom velikom prevarom, na osnovu koje je odlučeno da se Rafinerija Sisak ugasi, a prerada nafte prebaci, tobože, u Rijeku – kasnije se pokazalo se da je namjera bila naftu prevoziti u Mađarsku, a ne u Rijeku, o čemu je pisao novi Nacional, objavivši sadržaj tajnog dokumenta koji je, prema svemu sudeći, potkopao nacionalne interese Hrvatske!

Tjednik Nacional objavio je sadržaj tajnog i skrivanog dokumenta o izvozu hrvatske nafte iz Siska u Mađarsku, umjesto u Rijeku. Memorandum koji potkopava nacionalne interese u ime Vlade potpisao je, kako navode, Tomislav Ćorić, što je omogućilo da se samo od početka 2020. preko JANAF-a iz Siska umjesto u Rijeku na preradu u Mađarsku izveze 247 tisuća tona hrvatske nafte!

”Iz sadržaja tajnog, u hrvatskoj javnosti iz neobjašnjivih razloga prešućenog i skrivanog dokumenta koji baca sasvim novo svjetlo na premijerski mandat Andreja Plenkovića, vidi se da je dokument potpisan još sredinom 2018. godine. Navedeni dokument osvjetljava  prljavu dvostruku igru te pokazuje da se Plenković kontinuirano, barem kada je taj segment njegove politike u pitanju, ponaša krajnje snishodljivo prema mađarskim nacionalnim interesima, a na štetu hrvatske države”, piše između ostaloga tjednik Nacional u novom broju.

Valja ovdje podsjetiti da je portal Promise.hr još u siječnju 2018., a potom i u travnju iste godine upozoravao na ovaj vrlo sumnjiv i itekako skandalozan slučaj, odnosno aferu koja, pokazalo se, ima obilježja nacionalne izdaje.

Predstavnici Stožera za obranu Rafinerije istaknuli su, podsjetimo, 26. siječnja 2018.  da se manipulacijom brojkama od strane MOL-a sisačka rafinerija želi prikazati nerentabilnom, iako je situacija posve drugačija. Saborski zastupnik Ivan Lovrinović tada je najavio da će u Saboru iznijeti vrlo šokantne informacije u vezi s ovom velikom prevarom, na osnovu koje je odlučeno da se Rafinerija Sisak ugasi, a prerada nafte prebaci, tobože, u Rijeku (pokazalo se da je plan bio naftu prevoziti u Mađarsku, a ne u Rijeku).

 

 

”Koliko znamo, iz Savjeta za Inu nikada nisu izašli u javnost s prijedlogom rješenja za INA-MOL. S obzirom da je očito kako premijer nema rješenje, mogla bi prava adresa za ova pitanja biti bračni par Dalić, koji su u ovom strateškom pitanju očito najbolje strateški pozicionirani. Na primjeru INA-MOL vidi se kako se jako dobro ostvaruju korporativni interesi MOL-a i nacionalni interesi mađarske države, iako su manjinski vlasnici, a imaju upravljačka prava, na čemu im moramo čestitati. Mi se moramo zapitati kakva je to vlast koja ne zna zaštititi interese vlastite zemlje”, podvukao je početkom 2018. profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i saborski zastupnik Ivan Lovrinović.

Zastupnik Lovrinović i vijećnik Čavrak u razgovoru s Predragom SekulićemZdravkom DužićemIgorom Pešunom i  Dragomirom Brkićem, predstavnicima Stožera za obranu Rafinerije, doznali su tada, naime, da se internom manipulacijom od strane MOL-a želi prikazati sisačka rafinerija nerentabilnom, iako je situacija posve drugačija. Čelnici Stožera za obranu Rafinerije objašnjavali su i nudili brojke prema kojima Rafinerija Sisak uopće ne gomila gubitke, što znači da je mogla nastaviti s proizvodnjom i preradom nafte. No, šira javnost nije doznala za vapaje predstavnika Stožera za obranu Rafinerije jer mediji glavne struje njihove šokantne izjave, konkretne brojke i izračune nikada nisu objavili!

Odgovorni u Saboru, pak, nisu dozvolili da se o o toj temi održi tematska sjednica!

Sekulić: Ovo nije samo napad na INA-u, nego i napad na Hrvatsku

Lovrinović je, podsjetimo, tada najavio hitno sazivanje saborskog Odbora za gospodarstvo, na kojemu bi predstavnici Stožera za obranu Rafinerije upoznali predstavnike vlasnika sa pravim stanjem u Rafineriji nafte Sisak. Na zasjedanje Odbora za gospodarstva trebali su biti pozvani i predstavnici Uprave INA-e, kao i hrvatski premijer, koji je i predsjednik Savjeta za INA-u. No, zasjedanje Odbora za gospodarstvo na ovu temu nikada, kao što znamo, nije održano, što je, između ostaloga, i omogućilo ostvarenje tajnog plana izvoza velikih količina kvalitetne hrvatske nafte u Mađarsku!

I u proljeće 2018. pisali smo o ovom slučaju, odnosno o ponovljenim tvrdnjama predstavnika Stožera za obranu Rafinerije prema kojima i Vlada i MOL obmanjuju javnost navodima da je Rafinerija Sisak nerentabilna. Upozoravali su još jednom da se iskrivljavanjem cijena nafte i lažnim prikazivanjem troškova sisačka rafinerija uništava, kako bi se kvalitetna nafta izvozila u Mađarsku, a ne u Rijeku, kako su tada tvrdili u Hrvatskoj vladi i u MOL-u. Ispalo je, prema svemu sudeći, da su bili u pravu!

No, ni tada nitko nije slušao njihova upozorenja.

Saborski zastupnik Lovrinović još jednom je pokušao alarmirati javnost iznošenjem skrivanih podataka o Rafineriji Sisak.

”Ocjena MOL-a da je Rafinerija Sisak nerentabilna zbog tehnologije i malog kapaciteta nije istinita! Oni su je sami učinili nerentabilnom manipulacijom internim cijenama nafte pri čemu organizacijska jedinica unutar sustava zaračunava sirovu naftu Rafineriji Sisak kao da ju uvozi sa svjetskog tržišta! O tome nitko ne priča”, upozoravao je i u travnju 2018. saborski zastupnik Lovrinović, što smo prenijeli u tekstu Zatvaranje Rafinerije Sisak je PROTUZAKONITO; ugrožava energetsku i NACIONALNU SIGURNOST RH!


TAJNI MEMORANDUM O TRANSPORTU NAFTE U MAĐARSKU

I sam Ivan Lovrinović danas je (u srijedu 27. svibnja 2020.), u objavi na svom Facebook profilu podsjetio na taj događaj:

”Danas o Tajnom memorandumu o transportu nafte u Mađarsku bruji čitava Hrvatska, a ja sam o tome govorio kao što vidite i prilogu, prije više od dvije godine. Čak prije negoli je taj memorandum napisan.
Naime, cilj MOL-a je bio da se nafta s hrvatskih polja ne prerađuje više u Sisku, već u Mađarskoj i da se sisačka rafinerija ugasi. To su i učinili i pretvaraju je u skladište uz izgovor da je neisplativa. Stručniaci koji dobro poznaju situaciju tvrde da to nije istina jer su Mađari iz svoje firme koja crpi hrvatsku naftu tu istu naftu prodavali Rafineriji Sisak po tržišnim cijenama kako bi dokazali da je neisplativa. I na takav način je bila isplativa.
Pročitajte priloženi članak kako biste vidjeli da smo na vrijeme se borili i otkrili manipulacije i obmane. No, sadašnja Vlada je odigrala ključnu ulogu i blagoslovila taj Memorandum koji šteti interesima RH. Nakon izbora će svi dionici ovog sramotnog i štetnog djela odgovarati. Za to nam je nužna vaša pomoć”, napisao je Ivan Lovrinović te podijelio tekst Promise.hr: 

Lovrinović: Kada cisterne jednom KRENU U MAĐARSKU, nikada se NEĆE VRATITI u Sisak!


Opisana afera sada je dobila svoj nastavak, o čemu je prvi izvijestio Nacional.

Na portalu Net.hr, pak, o novom nastavku afere, novinarka Đurđica Klancir objavila je komentar pod naslovom

MRAČNE ĆORIĆEVE SKLONOSTI: HDZ je Inu predao Mađarima, jesmo li usput dobili i prvog genijalca koji je priznao da je špijunirao novinare?

Njezin komentar ovdje prenosimo u cijelosti:

Je li Ćorić špijunirao novinare?!

”Ako je Ćorić prepisku dobio i od novinara-doušnika, opet se radi o špijuniranju i skandalu u koji je uvučena Vlada Andreja Plenkovića.

“Ne dolazi u obzir takva teza, nikakve primisli uopće na takvo nešto ne dolaze u obzir. To najsnažnije demantiram”, odgovorio je premijer Andrej Plenković na pitanje prisluškuje li Vlada novinare i izrazom lica poručio da on tu priču smatra zatvorenom.

Sve je eskaliralo kada su novinari počeli propitivati ministra Tomislava Ćorića zašto je potpisao Memorandum, dokument iz 2018. godine koji je  objavio tjednik Nacional uz tvrdnju da dokazuje da je Plenković “dopustio izvoz hrvatske nafte Mađarima” i tako nastavio “agendu zbog koje je Karamarko napustio politiku a Sanader završio u zatvoru”.

Memorandum koji su 2018. potpisali ministar Ćorić i član Uprave Ine, Niko Dalić, suprug ministrice Dalić koja je podnijela ostavku zbog operacije Borg u preuzimanju Agrokora, omogućio je da se preko Janafa nafta iz Siska, umjesto u Rijeku, prebacuje na preradu u Mađarsku.

Tako je Tomislav Karamarko, koji se zalagao za obustavu arbitražnog postupka i dogovaranje s Mađarima, dok je istodobno tvrtka njegove supruge surađivala s glavnim konzultantom MOL-a, tvrdio da je upravo on zagovornik hrvatskog interesa – jer će nagodba biti manji trošak za Hrvatsku od arbitražnog postupka. Nakon što je Karamarko pao, upravo zbog sumnji da je osim na hrvatski interes u slučaju Ine, mislio i na svoj obiteljski budžet, stigao je Plenkovićev HDZ i najavio da će – dakako, u hrvatskom interesu, otkupiti udio od MOL-a i Inu opet učiniti posve hrvatskom. Uoči ovih izbora, u vrijeme analize obećano-učinjeno, Ina baš strši.

Ina, poprište političkih manevara

Neovisno o tome je li Memorandum izvađen samo zato da dokaže da je Karamarko bio u pravu i da pokaže da je proces prepuštanja Ine Mađarima nezaustavljiv, on svakako potkrepljuje veličinu HDZ-ove obmane o Ini. Rekli su da će je otkupiti, a sada je, eto, šutke, uz tajne dokumente, zapravo mic po mic prepuštaju Mađarima.

No, ministar Tomislav Ćorić ne samo da se nije znao braniti od tog očiglednog fijaska s Inom, nego je vlastitu Vladu usput uvalio u još jedan zastrašujući skandal.

“Došao sam do zaključka da ste u jednoj od novinarskih grupa u kojoj komunicirate, a svi znamo novinare, kritizirali kao osoba koja se rubno bavi naftnim biznisom, kako to?”, kazao je ministar Ćorić i tako razotkrio da je on osobno upućen u sadržaj prepiske u novinarskoj grupi – za koju je kasnije novinar Krešić ustvrdio da je zatvorena za javnost, da su, dakle, za sadržaj prepiski novinara koji su uključeni u tu grupu znali samo novinari iz grupe. A onda je sadržaj dospio i do ministra energetike osobno.

Nije novost da novinare prate i prisluškuju

Ili Vlada nadzire novinarske grupe na društvenim medijima ili je netko od uključenih novinara dojavljivao ministru što se piše u grupi, možda i radio screenshotove, ili bilješke, pa se onda to sve skupa lijepo analiziralo.

Ministar Ćorić je, naime, otkrio da zna detalje. Ministar zaštite okoliša i energetike, koji bi na dnevnoj bazi trebao biti zasut svakovrsnim stručnim dokumentima, čovjek koji trasira zakone, donosi propise, a onda je još i visokorangiran u HDZ-u, pa mora misliti na sto stvari oko izbora, i tko će biti gdje na listama, i tko zna što sve još ne – uspio je memorirati i cijele dijelove navodnih prepiski u zatvorenoj novinarskoj grupi.

Pokazao je tako da se on osobno vrlo studiozno bavio tom materijom, da je dobivao ispise, da je o tome diskutirao, a možda i dobio k tome još kakvu dodatnu analitiku – ispis Krešićevih kontakata i obiteljskih odnosa, jer, između ostalog, uhvatio se ministar i novinarova prezimena.

Dakako, on već plasira objašnjenje da mu je sve dojavljivao netko od “novinara” iz grupe. No, kako god se okrene, radi se o činu – špijuniranja. Nije novost da vlasti pokušavaju špijunirati novinare, prisluškivati, pratiti, analizirati njihov rad. Hrvatsku su od osamostaljenja nekoliko puta potresali skandali vezani za nadzor tajnih službi nad radom novinara, a sadašnji savjetnik premijera za nacionalnu sigurnost i voditelj analitike HDZ-a Robert Kopal osobno je, u vrijeme dok je bio zaposlenik SOA-e, vodio jednu operaciju obrade novinara, te je zbog toga i završio na ispitivanju pred saborskim Odborom za nacionalnu sigurnost.

I osobno sam, kao novinarka i urednica tjednika Globus, devedesetih izrazito kritički orijentiranog prema vlasti, iskusila nadzor tadašnje Službe za zaštitu ustavnog poretka, i nakon pucanja skandala, vidjela i vlastiti dosje. Iako je mnogo toga bilo “iz sigurnosnih razloga” prekriveno, bilo je razvidno da se služba služila i kontaktima u novinarskim redovima. Dakle, i to nije ništa novog. Zna se da vlast pokušava uvijek ubaciti nekog svog tamo gdje im je bitno, ili vezati one za koje će se, uostalom, ubrzo pokazati da zapravo uopće nisu novinari. Ali ni to se nipošto ne može minorizirati. Dapače.

Ako ministar, ako Vlada, nadzire komunikaciju novinara, bilo kako, pa i preko odabranih doušnika, to jest napad na slobodu medija.

Zašto premijer nije zatražio istragu?

Premijer je prazno izjavio “da najsnažnije odbacuje tezu” da Vlada prisluškuje novinare, ali nije pokazao ni trunke interesa da rasvijetli kako je to onda njegov ministar znao detalje novinarske prepiske. Da doista ništa ne zna o tome o čemu je govorio Ćorić možda bi zatražio hitno očitovanje ministra, pa i razrješenje ako je ministar na svoju ruku osmislio špijunski prodor iza novinarskih redova.

No, što ako imaju zajedničkog dilera informacija iz novinarskih redova? Ili cijelu mrežu? Da nije raspušten Sabor, najhitnije bi se trebao sastati Odbor za nacionalnu sigurnost i zatražiti istragu ministrova prodora u novinarske redove. Ali, eto, Sabor je raspušten, predsjednik na Pantovčaku šuti jer ne želi biti osumnjičen da se miješa u predizbornu utakmicu, pa nam ostaje samo nagađanje što se sve to valja iza Ćorićeva nehotičnog priznanja kršenja temeljnih novinarskih prava.

Tomislav Ćorić, ostavljen da nemušto brani HDZ-ove manevre u Ini, uspio je, naime, učiniti ono što niti jedan političar ili dužnosnik u Hrvatskoj nikada nije učinio, a to je otvoreno priznanje da je – špijunirao novinara. Špijunirali dakako jesu, nesmiljeno i mnogo, ali uvijek su tvrdili da to ne čine. Činjenica da ni Ćorić sam nije razumio što čini u trenutku kada je opisivao što sve zna o Krešiću, da očito to ne smatra toliko problematičnim, svjedoči o generalnom odnosu prema novinarstvu u Hrvatskoj, o nerazumijevanju struke i uvjerenju da se novinarima može činiti što hoće. Osobito je to otrovno ako su u tome sudjelovali i oni koji se lažno predstavljaju kao novinari, koji truju i politiku i novinarsku struku uvjerenjem da su oni novinari – iako su zapravo samo doušnici na tajnom zadatku, piše Đurđica Klancir na Net.hr-u

FOTO: Screenshot videosnimke; arhiva Promise.hr; preslika Net.hr

ZAR BRAČNI PAR DALIĆ SAM ODLUČUJE O INI?

Komentari