”Katastrofa je što se žrtve ekshumira bezdušno, pokapa bez utvrđivanja ISTINE; to je ponovno ubijanje žrtava” ”Katastrofa je što se žrtve ekshumira bezdušno, pokapa bez utvrđivanja ISTINE; to je ponovno ubijanje žrtava”
”Žrtve nije dovoljno samo ekshumirati pa ih sahraniti, nego je pravna, a da ne govorim ljudska i civilizacijska obveza utvrditi što se događalo, kako,... ”Katastrofa je što se žrtve ekshumira bezdušno, pokapa bez utvrđivanja ISTINE; to je ponovno ubijanje žrtava”

”Žrtve nije dovoljno samo ekshumirati pa ih sahraniti, nego je pravna, a da ne govorim ljudska i civilizacijska obveza utvrditi što se događalo, kako, tko je odgovoran. To je sve propisano  međunarodnim dokumentima koje je potpisala Republika Hrvatska. Nemoguće je napraviti korak po Hrvatskoj, a da se ne gazi po mrtvima i prikrivenim kostima. I sada, kada se to otkopava i kada se opet tako bezdušno sahranjuju, to je ponovno ubijanje tih žrtava”, zaključio je povjesničar dr. Josip Jurčević

Tajna strogo čuvana 75 godina izašla je na svjetlo dana. Iz jame Jazovke na području općine Žumberak izvučeni su prije nekoliko dana posmrtni ostaci više od 800 žrtava masovnog ubojstva tijekom i nakon završetka Drugoga svjetskog rata. O tome zašto se ovakva događanja prešućuju u većini medija, za portal direktno.hr komentirao je dr. sc. Josip Jurčević, povjesničar s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

On je na početku istaknuo da postoje neki standardi i da nije žrtve dovoljno samo iskopati i premjestiti na drugo mjesto.

“Kada se radi o iskopavanju grobišta, postoje civilizacijski standardi i formalno pravni standardi Međunarodnog humanitarnog prava i svega što to znači. To svakako znači da žrtve nije dovoljno samo ekshumirati pa ih sahraniti, nego je pravna, a da ne govorim ljudska i civilizacijska obveza utvrditi što se događalo, kako se  događalo, tko je odgovoran itd. To je sve propisano i Ženevskim konvencijama i svim drugim međunarodnim dokumentima koje je potpisala Republika Hrvatska”, rekao je povjesničar.

“U tome smislu katastrofalno je što se pokušava ekshumirati žrtve bezdušno, premjestiti te kosti na drugo mjesto, ‘nazovi’ sahraniti, međutim, sahrana bez utvrđivanja istine prava je katastrofa i to je ponovno ubijanje žrtava.

Kada se radi o Jazovci, činjenica je da netko u Hrvatskoj ponovno ubija žrtve. Skandalozno je da se stotine ubijenih ljudi, žena, djece, staraca, bolesnika i ranjenika otkopava i da to radi država koja je članica Europske unije i koja je potpisala sve međunarodne dokumente kada se radi o humanitarnom pravu. Dakle, to je prava kršćanska nacionalna i civilizacijska katastrofa”, objasnio je Jurčević.

Naveo je i razlog zbog kojeg se o tome u javnosti dovoljno ne govori.

“Razlog je vrlo jednostavan, a možemo ga pratiti praktično od ’90-e godine. Strukture koje su odgovorne za te zločine, to znači jugokomunističke strukture koje su počinile zločin, preuzele su moć u hrvatskim institucijama i na sve načine izbjegavaju i onemogućavaju Hrvatsku da se suoči sa svojom komunističkom, zločinačkom prošlošću i da se od te iste prošlosti vrlo, vrlo jasno, odlučno i nedvosmisleno distancira i odrekne”, obrazložio je Jurčević.

“Nažalost, svjedoci smo kako se sve dublje vraćamo u komunizam, a to se očituje upravo na ovaj način – u odnosu prema žrtvama”, dodao je.

”Ne trebamo zaboraviti da je službena državna Komisija za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava, koja je djelovala do 2000. godine, podnijela izvješće u kojem je utvrdila i evidentirala 850 prikrivenih stratišta i grobišta koja su vezana za komunističke poratne zločine. Dakle, nemoguće je napraviti koraka po Hrvatskoj, a da se ne gazi po mrtvima i prikrivenim kostima. I sada kad se to otkopava i kada se opet tako bezdušno sahranjuju, to je ponovno ubijanje tih žrtava”, zaključio je Jurčević.

FOTO: Ministarstvo hrvatskih branitelja; screenshot videosnimke YouTube-a

Komentari