KAZNA ZA SUĆUT: Sud kaznio Općinu s 200.000 kuna jer NISU SIROMAŠNIMA SLALI OVRHE?! KAZNA ZA SUĆUT: Sud kaznio Općinu s 200.000 kuna jer NISU SIROMAŠNIMA SLALI OVRHE?!
INSTITUCIJE RH KAŽNJAVAJU SOLIDARNOST I SOCIJALNU OSJETLJIVOST?

KAZNA ZA SUĆUT: Sud kaznio Općinu s 200.000 kuna jer NISU SIROMAŠNIMA SLALI OVRHE?!

IzdvojenoPoveznica 6. ožujka 2020. Promise.hr

TweetEmailPrint ”Dobro poznajemo sva kućanstva u financijskim poteškoćama, znamo za mnoge starce i starice koji žive sami i jedva smognu za hranu. Slanjem ovrha... KAZNA ZA SUĆUT: Sud kaznio Općinu s 200.000 kuna jer NISU SIROMAŠNIMA SLALI OVRHE?!


”Dobro poznajemo sva kućanstva u financijskim poteškoćama, znamo za mnoge starce i starice koji žive sami i jedva smognu za hranu. Slanjem ovrha tim ljudima, njihov opstanak bio bi ugrožen! Svi  znamo što znači ovrha – to znači da obaveza plaćanja računa od stotinjak kuna za ovršenika može porasti na 1000 kuna. Prema tumačenju zakona, svim mještanima koji su bili dužni trebali smo poslati ovrhu. Mi to jednostavno nismo htjeli. Zato smo kažnjeni”, objašnjava načelnik Općine Sračinec

Portal Evarazdin.hr prenio je danas (u petak 6. ožujka 2020) nevjerojatnu informaciju o događaju koji se, kako se čini, doista zbio u mjestu pokraj Varaždina: U Općinu Sračinec stigla je pravomoćna presuda Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske kojom je Općina papreno kažnjena zato jer odgovorni nisu htjeli udariti po sirotinji, jer su smatrali, kako tvrde, da bi im tako ugrozili i fizički opstanak!

Evo priče koju i mi prenosimo sa službene stranice Općine Sračinec:

”Prije nekoliko dana u Općinu Sračinec stigla je presuda kojom se odbijaju žalbe Općine Sračinec i načelnika Općine Sračinec Božidara Novoselca. Općina Sračinec, kao pravna osoba kažnjena je s 200.000 kuna, a načelnik Novoselec kao odgovorna osoba s 40.000 kuna kazne – jer su bili socijalno osjetljivi.

Računi porasli čak 200 posto!

O čemu se tu radi? Općina Sračinec, baš kao i svaka druga jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, naplaćuje komunalnu naknadu, koja je izvorni prihod proračuna, a tako prikupljena sredstva koriste se za održavanje komunalne infrastrukture. No, prije nekoliko godina, općine su dobile zadatak naplate naknade za uređenje voda, za račun Hrvatskih voda. Time je iznos koji plaćaju kućanstva porastao za oko 200% i naravno, dogodilo se to da neka kućanstva socijalno ugroženih mještana to više nisu mogla plaćati. Sve više neplaćenih računa, značilo je i potencijalno sve više ovrha nad ekonomski najugroženijim mještanima Sračinca i Svibovca Podravskog. I tu se krije krimen općine i načelnika – nisu dužnicima odmah poslali ovrhe. Zbog toga sada moraju platiti ove visoke kazne.

Za reakcije na presudu upitali su načelnika Općine Sračinec Božidara Novoselca.

Općina Sračinec brine za svoje mještane, a sada je zbog toga kažnjena, kako to komentirate?

– Mi u Općini Sračinec nismo ni roboti niti birokrati, nas su izabrali naši mještani, mi smo njima na usluzi i pomoći. Čim smo vidjeli uplatnice koje smo kao Općina bili prisiljeni slati kućanstvima, bilo nam je jasno da će veliki broj uplatnica ostati neplaćen. Dobro poznajemo sva kućanstva u financijskim poteškoćama, znamo za mnogobrojne starce i starice koji žive sami i jedva smognu novca za hranu. Slanjem ovrha tim ljudima, njihov opstanak bio bi ugrožen. Svake godine ljudima pomažemo kada im isključe struju ili plin, dijelimo pomoć umirovljenicima, a valja znati da socijalna skrb nije u nadležnosti općine već države. Svi dobro znamo što znači ovrha – to znači da obaveza plaćanja računa od stotinjak kuna za ovršenika može porasti na 1000 kuna. Prema tumačenju zakona, svim mještanima koji su bili dužni trebali smo poslati ovrhu. Mi to jednostavno nismo htjeli. Mogu samo reći da je presuda utemeljena na zakonu i pravu, ali ne i pravdi.

No Općina je ipak imala način za naplatu duga?

– Da, redovito šaljemo opomene, uvjetujemo primanja poput stipendija i pomoći umirovljenicima plaćenim obvezama prema Općini i to je dobro funkcioniralo, ljudi su plaćali kada su mogli. No morali smo slati ovrhe!

Kako je uopće došlo do pokretanja postupka protiv Općine i Vas?

– Dogodila se prijava oporbenog vijećnika, bolje situirane osobe, očito bez imalo socijalne osjetljivosti. Prijavio je Općinu i mene da ne šaljemo ovrhe njegovim sumještanima. Prijava za prekršaj je podnesena i sud je sada dosudio ovako drakonske kazne. Na žalost, zbog osobnih političkih ambicija jednog oporbenog općinskog vijećnika, kojem bi prvenstveno trebao biti cilj pomoći stanovnicima općine, bit ćemo prisiljeni slati ovrhe za svaki račun koji nije plaćen u predviđenom roku, što je za mene apsolutno neprihvatljivo, s obzirom na vremena u kojima živimo – zaključio je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Inače, nije poznat slučaj da je neka jedinica lokalne samouprave ovako kažnjena zbog toga jer nije slala ovrhe svojim mještanima. U Općini Sračinec najveći broj dužnika dolazi upravo iz socijalno najugroženijih domaćinstava. Znamo koliko milijardi kuna su dužni razni “poduzetnici”, porezni dug oprašta i središnja država i Porezna uprava i mnogobrojne općine i gradovi. Mnogi od njih su u istom ovom prekršaju – ne ovršuju svoje mještane, a općina Sračinec će zbog prijave jedne osobe sada ostati bez 200.000 kuna svojih prihoda!, piše u objavi na Sracinec.hr-u.

FOTO: Službena stranica Općine Sračinec; načelnik Božidar Novoselec

Velikim dužnicima OTPISUJU milijarde, IMENA IM KRIJU! Sirotinju OVRŠUJU i deložiraju zbog SIĆE!