KAZNENA PRIJAVA protiv HNB-a i najboljeg guvernera na svijetu, zbog šteta od OTROVNIH KREDITA KAZNENA PRIJAVA protiv HNB-a i najboljeg guvernera na svijetu, zbog šteta od OTROVNIH KREDITA
ŠOKANTNI PODACI: OD KAD JE UŠLA U EU, HRVATSKA je EKONOMSKI NAZADOVALA!

KAZNENA PRIJAVA protiv HNB-a i najboljeg guvernera na svijetu, zbog šteta od OTROVNIH KREDITA

GospodarstvoHrvatskaIzdvojeno 16. siječnja 2020. Promise.hr

”Vidjet ćemo tko iz političke arene smatra da HNB treba snositi odgovornost zbog šteta koje su pretrpjeli hrvatski građani od toksičnih kredita. Pozivam i... KAZNENA PRIJAVA protiv HNB-a i najboljeg guvernera na svijetu, zbog šteta od OTROVNIH KREDITA

”Vidjet ćemo tko iz političke arene smatra da HNB treba snositi odgovornost zbog šteta koje su pretrpjeli hrvatski građani od toksičnih kredita. Pozivam i sve građane i udruge da nam se pridruže u srijedu 22. siječnja u 11 i 45 sati ispred DORH-a”, napisao je Škibola. ”U 2013., kada smo ušli u EU, bili smo na 61 posto razvijenosti u odnosu na prosjek EU-a, a danas smo na 59 posto. Za to vrijeme: ostvaren je deficit u vanjskoj trgovini od oko 40 milijardi eura, preko 300 tisuća radnika se iselilo, a industrija se nastavlja gasiti”, upozorava Lovrinović, uz opasku da ‘Plenkovićeva vlada živi u nekoj svojoj virtualnoj Hrvatskoj’

Saborski zastupnik Marin Škibola danas je na svom Facebook profilu najavio javno podnošenje kaznene prijave protiv Hrvatske narodne banke zbog šteta koje su, zbog slučajnih ili namjernih propusta ‘najboljeg guvernera na svijetu’, njegovog prethodnika i njihovih suradnika, pretrpjeli brojni hrvatski građani koje su banke i razne štedionice opljačkale kroz nelegalne i otrovne kredite.

”Još prošle godine najavio sam kaznenu prijavu protiv HNB-a zbog mnogih propusta navedene institucije. U srijedu ćemo javno predati kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu. Poziv za podršku tom činu poslan je svim klubovima zastupnika, uostalom vidjeti ćemo tko iz političke arene smatra da HNB treba snositi odgovornost zbog šteta koje su pretrpjeli hrvatski građani od toksičnih kredita. Ovom prilikom pozivam i sve građane, udruge i druge organizacije da nam se pridruže u srijedu 22. siječnja u 11 i 45 sati ispred DORH-a. Vidimo se!”, napisao je nezavisni zastupnik Škibola te je podijelio fotografiju iz Sabora na kojoj je snimljen zajedno sa saborskim zastupnikom Ivanom Lovrinovićem, ujedno i profesorom Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, koji je među prvima prije pet godina s pozicije monetarnog stručnjaka (tada još nije bio u Saboru) govorio o tome kako su banke oštetile građane kroz kredite u švicarskom franku (u svojim rezervama nisu imali značajnije iznose u švicarskim francima već uglavnom u eurima, no korisnicima kredita naplaćivali su ogromne razlike u tečaju švicarskog franka, zbog čega su se mjesečne rate za otplatu građana gotovo udvostručile).

Na Facebooku se danas oglasio i Lovrinović, koji je napravio kratku analizu učinaka članstva Hrvatske u EU te zaključio da Hrvatska, nakon ulaska u EU, gospodarski tone, umjesto da napreduje!

”Ekonomska analiza učinaka članstva Hrvatske u EU nakon 6 i pol godina pokazuje da Hrvatska, nažalost, nazaduje.

U 2013., kada smo ušli u EU, bili smo na 61 posto razvijenosti u odnosu na prosjek EU-a, a danas smo na 59 posto.

Za to vrijeme: ostvaren je deficit u vanjskoj trgovini od oko 40 milijardi eura, preko 300 tisuća radnika se iselilo, a industrija se nastavlja dalje gasiti.

Plenkovićeva vlada uistinu živi u nekoj svojoj, virtualnoj Hrvatskoj!”, zaključio je Lovrinović.


Škibola: HNB je pogodovao stranim bankama; skupa su napravili najveću pljačku

Marin Škibola je kaznenu prijavu protiv  sadašnjeg i bivšeg vodstva HNB-a najavio krajem listopada prošle godine, kada je detaljnije nego danas objasnio zbog čega će to učiniti.

Istaknuo je  da je Hrvatska godinama za strane banke bila »raj na zemlji«, da su prvo sve banke prodane strancima, a onda je pomalo krenula pljačka ljudi, pri čemu je HNB, kako je rekao, svojom monetarnom politikom pogodovao stranim bankama i pružao im zaštitu.

”HNB je dugi niz godina bio vjerni bračni partner stranih banaka koje kontroliraju našu ekonomiju. Skupa su u suradnji uništili hrvatsko gospodarstvo i napravili ga ovisnim o uvoznom lobiju. Skupa su uništili hrvatskog seljaka, skupa su uništili hrvatskog radnika, skupa su izvršili jedno od najvećih pljački u Hrvatskoj putem ilegalnih kredita”, ocijenio je Škibola.

On smatra kako je nakon odluke Vrhovnog suda o ništetnosti kredita u švicarskim francima došlo vrijeme da guverner HNB-a Boris Vujčić dođe u Sabor i objasni javnosti propuste koje su napravili, te podnese ostavku skupa sa svojim savjetom.

Škibola je krajem listopada upozorio kako je kreditima u švicarskim francima nanesena financijska šteta potrošačima od čak 20 milijardi kuna.

”Sadašnje i bivše vodstvo HNB-a kao regulator nisu izvršili svoje osnovne zadaće. Prekršeno je mnogo zakona, zbog čega Državno odvjetništvo treba reagirati”, zaključio je nezavisni saborski zastupnik.

 

Komentari