Kolakušić: Izjavivši da se ja ne mogu kandidirati, Sessa je htio OBMANUTI BIRAČE i utjecati na rezultat izbora! Kolakušić: Izjavivši da se ja ne mogu kandidirati, Sessa je htio OBMANUTI BIRAČE i utjecati na rezultat izbora!
Sudac Trgovačkog suda je istaknuo da apsolutno možemo očekivati izborne prijevare, dodavši da u Hrvatskoj i dalje imamo više birača nego punoljetnog stanovništva i... Kolakušić: Izjavivši da se ja ne mogu kandidirati, Sessa je htio OBMANUTI BIRAČE i utjecati na rezultat izbora!

Sudac Trgovačkog suda je istaknuo da apsolutno možemo očekivati izborne prijevare, dodavši da u Hrvatskoj i dalje imamo više birača nego punoljetnog stanovništva i to za nekih dvjesto tisuća. ”Vi morate ovjeriti potpisom i najmanju sitnicu kada ste u odnosu prema državi, a kada dođete na izbore, uopće se ne traži vaš potpis?! Zbog toga se ni na koji način se ne može provjeriti da li je netko uistinu izašao na izbore ili nije. No, ako građani izađu na izbore, doći će do promjene”, podvukao je Kolakušić

Kandidacijska lista grupe birača nositelja Mislava Kolakušića najavila je da će danas podnijeti zahtjev Hrvatskom saboru za hitno razrješenje predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse s dužnosti predsjednika Državnog izbornog povjerenstva, zbog njegove pristranosti.

”Na dosad nezabilježen način, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva je u jednoj od najgledanijih emisija, Nedjeljom u dva, izjavio da se ja kao sudac ne mogu kandidirati na euro parlamentarnim izborima. Time je svjesno želio dovesti u zabludu građane i birače. DIP je naravno, s obzirom da zakon o izboru zastupnika u Europski parlament propisuje izrijekom da se sudac može kandidirati, donijelo odluku kojom potvrđuje moju kandidaturu. Taj istup Đure Sesse je bio izričito usmjeren da se utječe na rezultate ovih izbora, što je nedopustivo.

‘U Saboru je prisegnuo da će DIP voditi nepristrano’

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa je u Hrvatskom saboru 2017. položio prisegu da će svoj dužnost predsjednika Državnog izbornog povjerenstva obavljati na nepristran način. No, s obzirom da ta izjava kod građana nije polučila očekivani rezultat, u jednoj od informativnih emisija na RTL-u Sessa vrši osobni verbalni napad na jednog nositelja kandidacijske liste. Dakle, to je nezabilježeno. Ne možemo ove izbore smatrati regularnim i nepristranim, ako predsjednik DIP-a, kojemu je osnovna dužnost da se ovi izbori provedu na nepristran način, postupa izričito u interesu HDZ-a koji ga je i postavio u Saboru na tu dužnost”, istaknuo je Kolakušić na današnjoj press konferenciji održanoj ispred Vrhovnog suda RH, na zagrebačkom Zrinjevcu.

Kao daljnji dokaz Sessine pristranosti naveo je slučaj oko predaje potpisa koje su predali kao kandidacijska lista za EU izbore. Naglasio je da su 15.000 potpisa označili rednim brojevima jer su znali da će ‘pokušati izvesti prijevaru kao što je to izvedeno kod prikupljanja potpisa referendumske inicijative’ (Istina o Istanbulskoj) i zbog toga su točno popisali brojeve da bi od DIP-a mogli, kada im proglase određeni broj potpisa nevažećim, zahtijevati da im točno kažu redni broj potpisa koji je nevažeći.

‘Utvrđena su 592 nevažeća potpisa, a nakon dva pismena traženja dokaza o tome – na koji način su potpisi utvrđeni kao nevažeći, rekli su da nam ne mogu reći jer se radi o zaštiti osobnih podataka.

Građani ne smiju promatrati izbore ‘zbog pristranosti’ a HDZ i SDP smiju?!

Nakon toga smo još dva puta uputili zahtjev da nam pruže bilo kakav dokaz o nevažećim potpisima, no nisu nam pružili, a mi smatramo da je to lažno utvrđenje i isključivo je bilo usmjereno na to da bi se opravdalo 40.000 nevažećih potpisa referendumske inicijative’, ustvrdio je Kolakušić.

Također, naveo je i da je DIP odbio zahtjev udruge Antikorupcija da promatra ove izbore, iako je izrijekom propisano da će se odobriti svakoj udruzi koja je registrirana za nepristrano promatranje ili koja se bavi zaštitom ljudskih prava, dok je odobrio udruzi GONG koja nema niti jednog jedinog promatrača.

”Osim toga, 2014. godine je Državno izborno povjerenstvo odbilo zahtjev da se udruzi GONG ne dopusti promatranje izbora, u kojem je DIP naveo da se ne može ulaziti procjenu nečije nepristranosti iz razloga što je utvrđeno da se samo može govoriti o registriranosti ili neregistriranosti udruge koja nadgleda izbore.

”Našu žalbu Ustavni sud odbija na način da izjavljuje da je Državno izborno povjerenstvo imalo osnove tumačiti taj zakon. U tom istom zakonu izrijekom je propisano da će nekoliko tisuća članova i predsjednika biračkih odbora biti članovi HDZ-a, SDP-a i ostalih stranaka. Kriterij nepristranosti ne može biti tumačen u ovom zakonu, jer inače nitko od članova HDZ-a onda ne bi mogao biti unutra. Dakle, ne može biti riječ o kriteriju nepristranosti.

GONG nema promatrača, a odobrava im se nadgledanje izbora?

Pazite sada još većeg čuda: odobrava se promatranje izbora udruzi GONG, koja nema niti jednog jedinog promatrača, a odbija se promatranje izbora građanima iz Udruge Antikorupcija, kojih se tisuću prijavilo.

Mi smo poslali upit GONG-u i naveli da ćemo ponuditi naših tisuću promatrača, no oni su rekli da ne treba, jer će oni izbore promatrati iz svog ureda?! S obzirom da zakon o izboru u Europski parlament omogućava nositelju liste da svakom građaninu koji želi promatrati izbore izda suglasnost, mi ćemo već danas početi sa izdavanjem suglasnosti. Danas ćemo pripremiti preko stotinu suglasnosti i podijeliti građanima, koje će onda oni prezentirati na biračkim odborima da bi mogli nadgledati izbore”, naglasio je sudac Kolakušić.

Na pitanje možemo li, s obzirom na sve navedeno, očekivati izborne prijevare, Kolakušić je odgovorio da to apsolutno možemo očekivati.

No, dodao je da je velik izlazak građana na izbore, glavni način borbe protiv izbornih prijevara.

”Na prošle je izbore izašlo 10,1 posto birača HDZ-a i njegovih partnera. No, zbog neizlaska 75 posto građana, to je pretvoreno u 54,5 posto. Osvojili su 6 mandata sa samo 10 posto podrške!

Ako izađe veći broj građana, utjecaj biračkih prijevara će biti sveden na minimum. Izađimo nas 90 posto i dovedimo Hrvatsku nazad u svoje ruke”, zaključio je nositelj liste, Mislav Kolakušić.

Ne može se provjeriti je li netko glasao ili nije

Primijetio je, osim toga, da u Hrvatskoj i dalje imamo više birača nego punoljetnog stanovništva i to za nekih dvjesto tisuća.

”Vi morate ovjeriti potpisom i najmanju sitnicu kada ste u odnosu prema državi, a kada dođete na izbore, uopće se ne traži vaš potpis?! Zbog toga se ni na koji način se ne može provjeriti da li je netko uistinu izašao na izbore ili nije.  Ali ako građani izađu na izbore, doći će do promjene”, podvukao je sudac Trgovačkog suda u Zagrebu.

Kolakušić je najavio da će, ako Sessu ne razriješi Sabor, krenuti prema Europskom sudu za ljudska prava iako su, kaže, svjesni da do okončanja izbora to neće biti moguće.

FOTO: Promise.hr

 

 

Komentari