Kolakušić s glavnom EUROPSKOM TUŽITELJICOM koja je zatvarala i ministre: Hrvatska je PRVA na redu Kolakušić s glavnom EUROPSKOM TUŽITELJICOM koja je zatvarala i ministre: Hrvatska je PRVA na redu
žena simbol borbe protiv korupcije češljat će i kriminal u RH:

Kolakušić s glavnom EUROPSKOM TUŽITELJICOM koja je zatvarala i ministre: Hrvatska je PRVA na redu

IzdvojenoPoveznica 6. veljače 2020. Promise.hr

TweetEmailPrint ”Ne smijemo propustiti ovu jedinstvenu priliku. Uz relativno mala sredstva bit ćemo u prilici vratiti milijarde eura europskom proračunu i samim državama članicama”,... Kolakušić s glavnom EUROPSKOM TUŽITELJICOM koja je zatvarala i ministre: Hrvatska je PRVA na redu


”Ne smijemo propustiti ovu jedinstvenu priliku. Uz relativno mala sredstva bit ćemo u prilici vratiti milijarde eura europskom proračunu i samim državama članicama”, istaknuo je Mislav Kolakušić, koji se danas susreo s legendarnom Rumunjkom koja je postala europski simbol borbe protiv korupcije. Ured europskog javnog tužitelja je neovisno tijelo Unije zaduženo za istrage, kazneni progon i podizanje optužnica za kaznena djela kojima se narušavaju financijski interesi Unije (npr. prijevare, korupcija..) EPPO u tom pogledu provodi istrage i kazneni progon te vrši funkcije tužitelja na nadležnim sudovima država članica

Laura Codruţa Kövesi, glavna tužiteljica Europske Unije i najpoznatiji europski simbol borbe protiv korupcije danas se u Europskom parlamentu susrela s hrvatskim euro-zastupnikom Mislavom Kolakušićem, na marginama sjednice Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove

Odvažna Rumunjka u Europskom parlamentu je predstavila ustroj Ureda europskog javnog tužitelja, a to je učinila pred članovima Odbora čiji su članovi i hrvatski europarlamentarci Mislav Kolakušić i Karlo Ressler.

Laura Codruţa Kövesi, prepoznata je u Europi kao nepokolebljivi borac protiv korupcije jer je bila na čelu neovisne rumunjske antikorupcijske agencije (DNA) te je istražila i kazneno procesuirala stotine političara te korumpiranih visokih dužnosnika. I više ministara je završilo u pritvoru.

No unatoč odličnim rezultatima u borbi protiv korupcije u Rumunjskoj (odnosno baš zbog njih) Kövesi je smijenjena zahvaljujući političkim pritiscima tada vladajuće političke stranke, Socijaldemokratske partije. Ipak, njezin rad i rezultati kao i odrješitost u borbi protiv korupcije prepoznati su na razini Europske unije te je u listopadu 2019., Laura Kövesi izabrana za prvog europskog javnog tužitelja.

Valja napomenuti da je Rumunjka nedavno boravila u Zagrebu, gdje je dala i izjavu za HRT.

Europsko javno tužiteljstvo trebalo bi djelovati od kraja 2020. godine i imat će zadatak pronaći, procesuirati i privesti pravdi počinitelje kaznenih djela koja utječu na financijske interese Europske unije. Trenutno 22 države članice sudjeluju u ovoj pojačanoj suradnji uspostavljajući Europsko javno tužilaštvo.

Ured europskog javnog tužitelja je neovisno tijelo Unije zaduženo za istrage, kazneni progon i podizanje optužnica za kaznena djela kojima se narušavaju financijski interesi Unije (npr. prijevare, korupcija, prekogranične prijevare povezane s PDV-om u iznosu višem od 10 milijuna eura). EPPO u tom pogledu provodi istrage i kazneni progon te vrši funkcije tužitelja na nadležnim sudovima država članica.

Trenutno organizacijska shema predviđa 22 europska tužitelja koja su poslale države članice, 32 delegirana tužitelja i 29 članova osoblja koji će raditi izravno u Luksemburgu, gdje će Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) imati sjedište.

Prema informacijama objavljenim pred Odborom za pravosuđe Europskog parlamenta, nakon što aktivnosti započnu, Ured javne tužiteljice će se suočiti s najmanje 3.000 slučajeva koji će biti evaluirani (odnosno, bit će potrebno odlučiti koji se od njih moraju provesti pred EPPO-om, a koji pred nacionalnim tužiteljstvima). Ovome broju će se u prvoj godini aktivnosti dodati još najmanje 2.000 novih slučajeva.

“Studije pokazuju da milijarde eura nestaju u prekograničnim prevarama povezanima s PDV-om, da se desetine milijarde eura pronevjeruju u javnim nabavama, u korupciji daljnje desetine milijardi, govorimo o stotinama milijardi eura štete nanesene europskom proračunu i proračunima država članica. Mi sada imamo jedinstvenu priliku, imamo najbolju moguću osobu na čelu javnog tužiteljstva koja se dokazala u borbi protiv korupcije i spriječavanju pranja nova u svojoj domovini. Ne smijemo propustiti ovu jedinstvenu priliku i moramo osigurati sredstva za rad EPPO-a. Uz relativno mala sredstva bit ćemo u prilici vratiti milijarde eura europskom proračunu i samim državama članicama”, istaknuo je Mislav Kolakušić u objavi na svojoj web stranici: mislavkolakusic.eu. 

Na istoj web stranici mogu se pronaći i druge zanimljive novosti iz Europskog parlamenta, koje hrvatski mediji uopće ne objaljuju. Tako su prenijeli izvješće da je u Europskom parlamentu jučer, na inicijativu talijanske europarlamentarke i istraživačke novinarke Sabrine Pignedoli, organizirana konferencija o problemima zločinačkog udruživanja, trgovine drogom i korupcije, sa naglaskom na organizirane mafije u Italiji, ali i diljem Europe. Europarlamentarka Pignedoli Europsku uniju vidi kao važan faktor u suzbijanju rasprostranjenosti djelovanja mafijaških organizacja diljem Europe u čijim rukama završava sve veći udio europskog javnog novca namjenjenog razvoju zapostavljenih regija.

Zaključeno je da infiltracija mafija u ekonomije mnogih zemalja EU-a pokazuje hitnost stvaranja anti-mafijaškog zakonodavstva na europskoj razini.

Na konferenciji je istaknuto da mnoge zemlje EU negiraju svoje probleme sa organiziranim mafijaškim skupinama. U Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj i Belgiji zabilježeni su brojni slučajevi koji pokazuju prisustvo mafije, koja se sve više fokusira na druge kriminalne metode poput korupcije i pranja novca što zagađuje legalnu ekonomiju i demokraciju.
U objavi prenesenoj na Kolakušićevu web stranicu ističe se da ‘zločinačko udruživanje radi izvlačenja javnog novca desetljećima već uništava i Hrvatsku, a od ulaska u Europsku uniju, europske subvencije u gospodarstvo i poljoprivredu omiljeno su područje kriminalnih aktivnosti, tako da se ova vijest itekako tiče i Hrvatske.

Europarlamentarac Mislav Kolakušić godinama upozorava da je Hrvatska država pokradena i opljačkana. Svake godine u Hrvatskoj se ukrade više od 30 milijardi kuna. Prema istraživanjima agencija, polovica iznosa novca za javne nabave gubi se u korupciji, kazao je svojevremeno Kolakušić. Dodao je da je Hrvatska na samom začelju svjetske liste u borbi protiv korupcije naglasivši i pozitivne primjere drugih zemalja koje, za razliku od Hrvatske, imaju i državne agencije za borbu protiv korupcije.’

Kolakušić je također, sudeći prema objavama u nekim medijima, najavio da će Hrvatska biti prva na listi antikorupcijskog djelovanja europske glavne tužiteljice.


Uspije li kroz EP pomoći Hrvatskoj, Mislav bi mogao vratiti i one koje je razočarao

Valja podsjetiti da su neki dojučerašnji simpatizeri, aktivisti i glasači Mislava Kolakušića, nakon njegove mlake kampanje za predsjedničke izbore te odustajanja od parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, bili razočarani tim njegovim postupcima. Svoje razočaranje neki su i javno iznijeli na društvenim mrežama. Mislavu su zamjerali što je u kampanju za predsjedničke izbore ušao dosta nezainteresirano, odnosno daleko manje angažirano nego na izbore za Europski parlament te što je unaprijed najavio da će odustati od najvažnijih domaćih izbora ako ne osvoji (realno nedostižnih) 600.000 glasova.

Zbog te njegove izjave i dojma da unaprijed odustaje (nakon što je osigurao mjesto i odličnu plaću u Europskom parlamentu) dobio je manje glasova na predsjedničkim izborima, nego što bi dobio da je s istim žarom ušao i u tu kampanju.

Kolakušiću su pojedini aktivisti, koji su za njega skupljali potpise (tako bar stoji u objavama u FB grupi Pokret otpora ‘Antikorupcija‘) zamjerali i to što je u kampanju za predsjedničke izbore utrošio svega 12 kuna. Neki dojučerašnji aktivisti u objavama na društvenim mrežama su se zapitali: ‘U što se onda troši novac kojega su donatori uplatili udruzi Antikorupcija, čiji je predsjednik Mislav Kolakušić, ako u kampanji Kolakušić i suradnici nisu ništa potrošili‘…

Mnogi koji su ga do jučer podržavali ili su kao aktivisti radili na njegovoj političkoj promociji, nisu mogli prijeći ni preko nekih njegovih vrlo ljutitih i dosta grubih objava: ‘Likovi s kojima je progovorio rečenicu ili dvije već su se vidjeli u Saboru. Molio bih sve kokošare i cirkusante s kojima nemam nikakve veze da prestanu u javnosti upotrebljavati moje ime u svojim maloumnim izjavama i napisima. Mislav Kolakušić”, stajalo je, primjerice ,u jednoj objavi na njemu bliskoj FB stranici.

No, primjedbe na njegov račun utihnule su, čini se, s najnovijim objavama iz kojih se može naslutiti da bi Kolakušić i u Europskom parlamentu mogao, prema svemu sudeći, učiniti nešto opipljivo i za borbu protiv korupcije u Hrvatskoj.

Uspije li u tome, bivši sudac Trgovačkog suda u Zagrebu će imati šanse za uspjeh i na nekim budućim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj (nakon što mu istekne petogodišnji mandat u EP)…

Ne uspije li, teško može očekivati da ući u Sabor, ili ponovno u Europski parlament.

FOTO: Preslika videosnimke HRT-a; preslika objava na FB stranici Građani za Mislava Kolakušića