Kolakušićeva lista traži RAZRJEŠENJE SUCA ĐURE SESSE s dužnosti predsjednika DIP-a Kolakušićeva lista traži RAZRJEŠENJE SUCA ĐURE SESSE s dužnosti predsjednika DIP-a
O razlozima traženja Sessina odlaska Kolakušić i drugi kandidati njegove liste govorit ća sutra na press konferenciji ispred Vrhovnog suda. Može se pretpostaviti da... Kolakušićeva lista traži RAZRJEŠENJE SUCA ĐURE SESSE s dužnosti predsjednika DIP-a

O razlozima traženja Sessina odlaska Kolakušić i drugi kandidati njegove liste govorit ća sutra na press konferenciji ispred Vrhovnog suda. Može se pretpostaviti da je razlog traženja razrješenja Đure Sesse činjenica da su Državno izborno povjerenstvo i Ustavni sud zabranili građanima – članovima udruge Antikorupcija – promatranje izbora

Kandidacijska lista grupe birača i nositelj kandidacijske liste Mislav Kolakušić zahtjevat će razrješenje Đure Sesse, predsjednika Vrhovnog suda, s dužnosti predsjednika Državnoga izbornog povjerenstva. O tome će više, kako su najavili, govoriti na press konferenciji koja će se održati na zagrebačkome Zrinjevcu ispred Vrhovnoga suda Republike Hrvatske sutra (u srijedu 8. svibnja) s početkom u 12 sati.

I premda u obavijesti koju je Kolakušićeva kandidacijska lista poslala medijima nema podrobnijih detalja, može se pretpostaviti da je razlog traženja Sessinog razrješenja činjenica da su Državno izborno povjerenstvo i Ustavni sud zabranili građanima – članovima pojedinih udruga promatranje izbora, o čemu se na stranici Antikorupcija.hr nedavno oglasila i Udruga Antikorupcija, koju vodi sudac Mislav Kolakušić.

”Državno izborno povjerenstvo i Ustavni sud Republike Hrvatske poništili su jedno od temeljnih građanskih prava, građanski nadzor predstojećih izbora. Tumačenjem zakona na do sada nezabilježen način odbili su zahtjev Udruge Antikorupcija za promatranjem izbora te time zabranili više od 1.000 volontera da promatraju zakonitost izbornog procesa i uvjere se u njegovu regularnost.

Odredbom članka 74. stavak 2. Zakona o izboru članova Europskog parlamenta iz Republike Hrvatske izričito i nedvosmisleno je propisano da  će državno izborno povjerenstvo dozvoliti promatranje izbornog postupka svim udrugama koje su registrirane kao udruge koje djeluju na području nezavisnog promatranja izbornih postupaka i/ili promicanja ljudskih i građanskih prava, za što je Udruga Antikorupcija registrirana.

Iako je Zakon jasan i ne ostavlja nikakvu mogućnost proizvoljnih tumačenja i odbijanja zahtjeva udrugama koje su registrirane za te djelatnosti, Državno izborno povjerenstvo i SDP-ova dužnosnica Vesna Fabijančić Križanić odlučili su pribjeći pravnom nasilju nad Ustavom i zakonima Republike Hrvatske te odbiti zahtjev uz obrazloženje da su na web stranicama Udruge pronašli da Udruga podržava svog predsjednika Mislava Kolakušića. Povodom izjavljene žalbe Ustavni sud i HDZ-ov dužnosnik Davorin Mlakar ustvrdili su da je SDP-ova Vesna Fabijančić Križanić imala pravo tumačiti odredbe Zakona iako sam Zakon ne ostavlja ni najmanju mogućnost za bilo kakvo tumačenje jer kao uvjet za dozvolu promatranja izbora propisuje isključivo registraciju jedne od traženih djelatnosti.

Sumrak demokracije je još izraženiji zbog činjenice da će u biračkim odborima sukladno istom Zakonu biti nekoliko desetaka tisuća članova HDZ-a i SDP-a koji će za to biti nagrađeni s više od 30 milijuna kuna iz državnog proračuna, odnosno džepova građana kojima nije dopušteno besplatno promatranje tih istih izbora.

Da  su Ustavni sud i Državno izborno povjerenstvo postupili protuzakonito pokazuje i odluka istog tog Državnog izbornog povjerenstva iz 2013. godine kada je odbio zahtjev za onemogućavanjem promatranja udruzi GONG pod obrazloženjem da “eventualna pristranost udruge GONG nije zakonom predviđeni razlog temeljem kojih bi se toj udruzi moglo uskratiti pravo na promatranje izbora”.

DIP se u tada  pozvao na zakonski propisanu obvezu da dozvoli promatranje svim udrugama koje su registrirane kao udruge koje djeluju na području nezavisnog promatranja izbornih postupaka i/ili promicanja ljudskih i građanskih prava. U istom takvom slučaju 6 godina kasnije DIP donosi u potpunosti suprotnu odluku i time još jednom gazi ostatke pravne države u Hrvatskoj.”, stoji u tekstu pod naslovom ‘Sumanutim tumačenjem zakona zabranili građanima promatranje izbora‘, objavljenom nedavno na Antikorupcija.hr.

 

 

 

Komentari