Kolakušićeva udruga: Zašto TURUDIĆU, od svega u RH, SMETA BORBA PROTIV KORUPCIJE i Kolakušić?! Kolakušićeva udruga: Zašto TURUDIĆU, od svega u RH, SMETA BORBA PROTIV KORUPCIJE i Kolakušić?!
Turudić skrenuo s teme o Sessi pa 'opleo' Kolakušića

Kolakušićeva udruga: Zašto TURUDIĆU, od svega u RH, SMETA BORBA PROTIV KORUPCIJE i Kolakušić?!

Poveznica 21. siječnja 2019. Promise.hr

”Sudac Turudić predbacuje sucu Kolakušiću da kritizira pravosuđe, a na Hrvatskoj televiziji u listopadu 2017. ustvrdio je: Građani ne znaju što mogu očekivati na hrvatskim... Kolakušićeva udruga: Zašto TURUDIĆU, od svega u RH, SMETA BORBA PROTIV KORUPCIJE i Kolakušić?!

”Sudac Turudić predbacuje sucu Kolakušiću da kritizira pravosuđe, a na Hrvatskoj televiziji u listopadu 2017. ustvrdio je: Građani ne znaju što mogu očekivati na hrvatskim sudovima, nevini mogu biti osuđeni, a krivi oslobođeni, što je samo po sebi katastrofalno”, stoji u objavi na stranici udruge Antikorupcija, kojom su odgovorili na Turudićeve kritike na račun Kolakušića

U raspravi u emisiji u kojoj nitko do tada nije spominjao suca Kolakušića, ali jest ‘slučaj gospodina Sesse‘, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, sudac Ivan Turudić, na N1 televiziji žestoko se u nedjelju okomio na  suca Trgovačkog suda u Zagrebu ustvrdivši da je sudac Kolakušić ozbiljan problem hrvatskog sudstva.

Ovdje prenosimo dio razgovora sa sucem Turudićem na N1, te kasniju reakciju Kolakušićeve udruge Antikorupcija na verbalne napade od strane suca Ivana Turudića.

”Gospodine Turudić, kada govorimo o tome koliko su krivi zakoni, a koliko kadar sudački nekako se u Hrvatskoj stječe dojam da suci štite jedni druge i kod slučajeva gdje su očite pogreške. Treba li nešto mijenjati i u tom sustavu izbora sudaca? Vidjeli smo novi, po meni, skandal da djeca sudaca imaju prednosti pri zapošljavanju?

Turudić: “Tko je rekao da imaju prednost?”

Nemaju formalno, ali imamo slučaj gospodina Sesse.

Turudić: “To je savjetnik na Županijskom sudu, bio je prvi na listi. Što se tiče toga, nisam ni ja zadovoljan brzinom izbora sudaca i nizom odluka. U konkretnom slučaju mislite da djeca liječnika ne smiju biti liječnici ili djeca učitelja učitelji? Sudac Srđan Sessa bio je prvi na listi od stotinjak sudaca. Nije fer tog mladog čovjeka unaprijed difamirati. Ni kriv ni dužan što mu je otac predsjednik Vrhovnog suda. Ja nisam najbolji prijatelj predsjednika Vrhovnog suda, ali ovo su činjenice. O tome da suci ne kritiziraju suce pa imate zaštitno lice vaše televizije suca Mislava Kolakušića koji ovdje pred kamerama tri godine govori da su Trgovački sudovi leglo korupcije, on je sudac na Trgovačkom sudu. On bi ukinuo predsjednike sudova, javio se za predsjednika Trgovačkog suda pa nije uspio, ukinuo bi DSV javio se na DSV, ukinuo bi Ustavni sud, javio se na Ustavni sud, on je pun mesijanskog entuzijazma dok se bavi politikom.”

Suca Kolakušića ovdje nema pa ću vas tu zaustaviti.

Turudić: Ali on je javna osoba, zašto se ne smije govoriti o njemu?

Smije, upravo je to pitanje, zašto se ne smije govoriti o sucima? Imali ste i vi spor s medijima, nedavno je dosuđeno još jednoj sutkinji ogromna cifra na ime duševnih boli zbog medija?

Turudić: “Poštovana, smije se govoriti o sucima, smiju se, ja govorim svoj stav, komentirati i nepravomoćne presude, zašto ne, smiju se komentirati, neka se komentira. Smiju se komentirati suci i njihov rad, sve se smije. Ne znam slažete li se s time da se hrvatskog suca uspoređuje s četnikom Šešeljom, to je bio predmet moje tužbe, ako vi smatrate neka se i to radi. Ja sam to tužio jedan jedini put u životu. Ima sudaca koji su nepotrebno tužili. Ne bih postupio kako su neki kolege u nekim slučajevima postupili. Sada reći da sad nema suca Kolakušića. Sudac Kolakušić je ozbiljan problem hrvatskog sudstva. On se flagrantno bavi politikom, to je čovjek koji donosi stavove o predmetima koji su u tijeku, on komentira, on ocjenjuje predmete, osnovao je jednu parapravosudnu udrugu koja zaprima prijave protiv korupcije, onda on gleda je li prijava osnovana, on koji nije radio nikada u kaznenom predmetu, nije donio ni jednu kaznenu presudu onda on procjenjuje je li osnovana prijava po njegovom stručnom mišljenju i onda to šalje DORH-u. Radi izvide, stavio se na mjesto tijela kaznenog progona, to je nedopustivo.”

Imate pravo na svoj stav, po meni je premalo onih koji govore o problemima u pravosuđu na otvoren način.

Turudić: “Bitan je način znate, takav način nije primjeren, to su stvari u koje sudac ne smije ulaziti. Da sudac Trgovačkog suda kaže da je Agrokor velika pljačka on nema legitimacije za to reći, on to može reći u svojoj presudi.”, kazao je Turudić na N1.

Budući da Kolakušić u istoj emisiji nije imao priliku odgovoriti Turudiću, njegov odgovor je osvanuo na web stranici udruge Antikorupcija. Ovdje ćemo ga prenijeti:

”Bivši dužnosnik HDZ-ove Vlade sudac Ivan Turudić u medijima je napao suca Kolakušića i proglasio ga ozbiljnim problemom hrvatskog pravosuđa zbog njegovog građanskog angažmana i borbe protiv korupcije.

Zašto sucu Turudiću od svega što se događa u Hrvatskoj i hrvatskom pravosuđu smeta sudac Kolakušić i borba protiv korupcije? Sudac Turudić proziva suca Kolakušića da se bavi politikom. Nevjerojatno, ali istinito. Sudac Turudić koji je činjenično bio političar proziva suca Kolakušića radi izrečenih stajališta i misli.

Smatra li sudac Turudić da je članak 38. Ustava RH koji svima pa i sucu Kolakušiću jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli, samo mrtvo slovo na papiru?

Sudac Turudić, višemandatni predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, od 2010. kao vršitelj dužnosti, a od 2011. kao punopravni predsjednik Suda pa i danas, proziva suca Kolakušića da bezrazložno predlaže ukidanje funkcije predsjednika sudova.

Podsjetimo što je sudac Kolakušić rekao u intervju za Večernji list u ožujku 2018. „U Hrvatskoj imamo 58 prvostupanjskih sudova i 122 njihove ispostave te 18 žalbenih. Što znači da imamo 152 predsjednika sudova i njihovih zamjenika te oko 440 predsjednika odjela i njihovih zamjenika, što u realnosti predstavlja barem 30.300 manje riješenih predmeta svake godine. Dakle, bez ikakvog pravnog, ekonomskog ili bilo kojeg drugog opravdanog razloga imamo 592 suca koji su oslobođeni rješavanja predmeta u cijelosti ili u znatnoj mjeri. 2006. smo imali 255 sudova (510 predsjednika sudova i zamjenika te više od 1.000 predsjednika odjela i zamjenika), 2014. smo imali 158 sudova pa nije teško dokučiti jedan od razloga tako velikog broja neriješenih predmeta, iako imamo 1.900 sudaca. Trećina sudaca nije rješavala predmete.“

Dakle, predsjednici sudova svakog 1. siječnja svake godine ostvaruju 100% sudačke norme iako nisu riješili ni jedan jedini predmet niti ga moraju riješiti u cijelom svom mandatu.

U posljednjih 28 godina je zbog funkcija predsjednika sudova, zamjenika, predsjednika odjela, itd, naše pravosuđe riješilo više od milijun predmeta manje nego što je objektivno moglo. Sve to samo iz razloga jer je netko želio stvoriti posebnu kastu od nekoliko stotina sudaca koji ne moraju rješavati sudske predmete.

Postavlja se pitanje jesu li oni uopće bili suci?

Sudac Kolakušić je 2018. ostvario 195% okvirnih mjerila temeljem 211 riješenih predmeta, 2017. 152% okvirnih mjerila temeljem 180 riješenih predmeta i 1.048 raznih odluka, 2016. 157% temeljem 194 riješenih predmeta i 917 raznih odluka, itd. Koliko je presuda od 2011. do 2019. donio sudac – predsjednik suda Turudić?

Sudac Turudić predbacuje sucu Kolakušiću da kritizira pravosuđe, a na Hrvatskoj televiziji u listopadu 2017. ustvrdio je: Građani ne znaju što mogu očekivati na hrvatskim sudovima, nevini mogu biti osuđeni, a krivi oslobođeni, što je samo po sebi katastrofalno”, stoji u objavi na stranici udruge Antikorupcija, ispod koje je postavljen video isječak u kojem sudac Turudić govori kako na hrvatskim sudovima nevini mogu biti osuđeni, a krivi oslobođeni.

Komentari