Kroz PRISTUPAČNI ZAGREB doznajte kako doći do pojedine zgrade, ima li ona lift, parkiralište, prilagođeni WC… Kroz PRISTUPAČNI ZAGREB doznajte kako doći do pojedine zgrade, ima li ona lift, parkiralište, prilagođeni WC…
Marinka Bakula-Anđelić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu je napomenula da u ZICER-u predstavljaju poboljšanu verziju aplikacije koje ja na početku nudila informacije o... Kroz PRISTUPAČNI ZAGREB doznajte kako doći do pojedine zgrade, ima li ona lift, parkiralište, prilagođeni WC…

Marinka Bakula-Anđelić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu je napomenula da u ZICER-u predstavljaju poboljšanu verziju aplikacije koje ja na početku nudila informacije o fizičkim preprekama, dok je nova verzija prilagođena i za slijepe i gluhe osobe, za roditelje s malom djecom, za starije osobe, kao i za sve građane koji klikom na Pristupačni Zagreb mogu doznati kako doći do nekog objekta (postoji i navigacija), ima li taj objekt parkiralište, postoji li lift…

”Moj invaliditet je manji, što su mi sadržaji pristupačniji. Kada bi sve institucije, svi objekti i svi sadržaji bili pristupačni i slijepim i kratkovidnim i gluhim osobama i osobama s invaliditetom.., onda mi invalidnost praktički ne bi ni osjetili”, pojasnio je smisao aplikacije Pristupačni Zagreb Branimir Šutalo, predsjednik Udruge slijepih grada Zagreba i savjetnik gradonačelnika Bandića za osobe s invaliditetom – na današnjem predstavljanju najnovije verzije te aplikacije.

Predstavljanje je održano u prostorima Zagrebačkog inovacijskog centra u 12. paviljonu Zagrebačkog velesajma, a o prednostima i mogućnostima nove verzije Pristupačnog Zagreba predstavnicima udruga te novinarima govorili su Marinka Bakula-Anđelić, zamjenica ravnateljice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Frane Šesnić, voditelj Zagrebačkog inovacijskog centra, Kristina Ivatović, jedna od kreatorica aplikacije, a ujedno i njezin korisnik, predstavnici pojedinih udruga te osobe koje su sudjelovale u kreiranju aplikacije.

”Grad Zagreb je financirao ovaj projekt, koji se kontinuirano razvija i dopunjuje. Odabrali smo najbolja rješenja koja pomažu osobama s invaliditetom, ali i svim drugim građanima, da lakše pristupe institucijama u gradu Zagrebu odnosno objektima – poput kino dvorana, bolnica, fakulteta, škola, sportskih terena. Također, od korisnika aplikacije tražimo da nam dojave koji objekti u Zagrebu trebaju bolji pristup za osobe s invaliditetom, koje zgrade nemaju dobar ulaz, koje nemaju lift, kojima su nužne neke dopune i ispravci”, kazao je u uvodu Frane Šesnić, voditelj ZICER-a.

Marinka Bakula-Anđelić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom je napomenula da u ZICER-u predstavljaju poboljšanu verziju aplikacije koje ja na početku korisnicima nudila isključivo informacije o fizičkim preprekama u prostoru, dok je nova verzija prilagođena i za slijepe i gluhe osobe, kao i za roditelje s malom djecom, za starije osobe, kao i za sve građane grada Zagreba, koji klikom na Pristupačni Zagreb mogu doznati kako doći do nekog objekta (postoji i navigacija), ima li taj objekt parkiralište, postoji li lift…

Kristina Ivatović, studentica Fakulteta organizacije i informatike, te članica Društva distrofičara Zagreb, kasnije je i na konkretnim primjerima pokazala kako se koristi aplikacija Pristupačni Zagreb.

Korisnici koji žele doznati koja je najbliža banka koja ima osiguran pristup osobama s invaliditetom, kliknu najprije na kućicu ‘usluge‘, pa na kućicu ‘banke‘, pa odaberu ime banke te potom vide koja je poslovnica konkretne banke njima najbliža i koja je prilagođena za osobe s invaliditetom.

”Aplikaciju koristim često, jer živim u Velikoj Gorici, a studiram u Varaždinu, pa Zagreb ne poznam najbolje. Kada negdje trebam ići, pogledam na Pristupačni Zagreb gdje me što čeka. Fakultet kojega pohađam isprva nije bio prilagođen za osobe s invaliditetom, no sada ima i lift i rampe i rukohvate, prilagođeni WC i sve drugo što nam je potrebno da se možemo nesmetano kretati. Nekada sam trenirala rukomet i kretala se bez problema, pa mogu situaciju sagledati i iz perspektive osoba koje nemaju invaliditet, ali i iz ove druge perspektive, jer sam sa 13 godina dobila mišićnu distrofiju”, ispričala nam je studentica pete godine varaždinskog FOI-a.

Katarina Strunjak, članica Predsjedništva Društva distrofičara Zagreb, kaže, pak, da u Zagrebu još postoje objekti koji nisu pristupačni za osobe s invaliditetom, ali da je stanje iz mjeseca u mjesec sve bolje.

Centar za socijalnu skrb u Sesvetama je, primjerice, smješten na prvom katu, a zgrada nema lifta. Kada dođem, socijalni radnik izlazi van, što je ponekad nezgodno, pogotovo kada je ružno vrijeme. No, zadovoljni smo što nam u Gradu Zagrabu izlaze u susret. Kada imamo neki problem, obraćamo se pročelnici, Romani Galić, ili njezinoj zamjenici iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, ili Gradskom uredu za promet i izgradnju. Oni nam puno pomažu da stanje promijenimo nabolje, odnosno da nam objekti u gradu budu pristupačniji”, istaknula je Katarina Strunjak.

Branimir Šutalo, čelni čovjek Udruge slijepih grada Zagreba, objasnio nam je da je Pristupačni Zagreb sada prilagođen i za slijepe i slabovidne osobe, jer podržava aplikaciju za čitač ekrana. Dodao je da grad Zagreb prednjači po uklanjanju barijera i prilagođavanju ulica i zgrada slijepim osobama i osobama s invaliditetom. U gradu ima, kaže, sve više staza vodilja za slijepe, kao i sve više ozvučenih semafora.

Potkraj predstavljanja nove verzije aplikacije pristupacni.zagreb.hr, moderatori skupa su istaknuli da im je vrlo važno da dobiju što više povratnih informacija od korisnika aplikacije, kako bi aplikacija ‘prohodala’, odnosno što više zaživjela u praksi i kako bi informatičari mogli unijeti nove podatke, odnosno ispraviti pogrešne informacije te proširiti i poboljšati mogućnosti Pristupačnog Zagreba.

‘Apdejtanje’ aplikacije, objasnili su, kontinuirano traje i nikada neće ni završiti, jer je potrebno stalno unositi korekcije i ispravke, zato jer se i uvjeti u prostoru neprestano mijenjaju.

Predstavljanje nove verzije Pristupačnog Zagreba održano je u sklopu Europskog tjedna mobilnosti, koji se u Zagrebu održava od 16. do 22. rujna.

FOTO: Damir Kramarić

Komentari