Lauc o istraživanju iz Izraela: Prethodna infekcija koronom puno bolje štiti od nove zaraze nego cijepljenja Lauc o istraživanju iz Izraela: Prethodna infekcija koronom puno bolje štiti od nove zaraze nego cijepljenja
TweetEmailPrint ”Pratili su učestalost infekcije sa SARS-CoV-2 virusom kod 673.676 dvostruko cijepljenih osoba (Pfizer), 62.883 osoba koje su bile prethodno zaražene, a nisu cijepljene,... Lauc o istraživanju iz Izraela: Prethodna infekcija koronom puno bolje štiti od nove zaraze nego cijepljenja


”Pratili su učestalost infekcije sa SARS-CoV-2 virusom kod 673.676 dvostruko cijepljenih osoba (Pfizer), 62.883 osoba koje su bile prethodno zaražene, a nisu cijepljene, te 42.099 osoba koje su bile zaražene i cijepljene su jednom dozom. Zaključili su da prethodna infekcija 13 puta učinkovitije štiti od nove zaraze od cijepljenja. Kada je u pitanju simptomatska infekcija, onda je zaštita prethodnog prebolijevanja 27 puta veća”, prenio je rezultate velikog znanstvenog istraživanja dr. Gordan Lauc

Član Vladina Znanstvenog savjeta, profesor dr. Gordan Lauc, prenio je danas (četvrtak 26. kolovoza) na svom FB profilu zanimljivu informaciju o rezultatima velikog istraživanja iz Izraela – koje je utvrdilo da su oni koji su preboljeli Covid 19 puno zaštićeniji od nove zaraze od onih koji su se dva puta cijepili (a nisu se prethodno zarazili virusom)! Svoj post potkrijepio je poveznicom na originalni članak.
Ovdje prenosimo njegovu objavu:
”Upravo su objavljeni vrlo važni rezultati novog velikog istraživanja iz Izraela. Pratili su učestalost infekcije sa SARS-CoV-2 virusom kod 673.676 dvostruko cijepljenih osoba (Pfizer), 62.883 osoba koje su bile prethodno zaražene, a nisu cijepljene, te 42.099 osoba koje su bile zaražene i cijepljene su jednom dozom.
Zaključili su da prethodna infekcija 13 puta učinkovitije štiti od nove zaraze od cijepljenja. Kada je u pitanju simptomatska infekcija, onda je zaštita prethodnog prebolijevanja 27 puta veća. (Jedna doza cjepiva nakon prebolijevanja je dodatno pojačala zaštitu, no ta razlika nije bila statistički značajna u ovoj studiji) Ovo su rezultati za period oko 4 do 6 mjeseci nakon cijepljenja, tako da u kontekstu činjenice da imunitet nakon cijepljenja opada brže no nakon infekcije, razlika bi s vremenom mogla postati sve veća.

Cijepljenje rizičnih skupina je vrlo važno

Srećom, a to je i najvažnije, i cijepljeni i oporavljeni su ipak dobro zaštićeni od teškog oblika bolesti, tako da je cijepljenje svih rizičnih skupina iznimno važno. S druge strane, ideja da djeca trebaju preboljeti neke bolesti rano u djetinjstvu uopće nije nova, ili „zastrašujuća“, kako to neki komentiraju. To se često radilo s vodenim kozicama, ili ospicama dok ih je još bilo. SARS-CoV-2 je tu i ostat će tu. Bilo bi bolje da ga nema, no to nije u našoj moći. Svi ćemo s njime doći u kontakt više puta u životu i to naprosto ne možemo izbjeći, sve da pobjegnemo na vrh nekog brda na Novom Zelandu. Nikakve „mjere“ to neće i ne mogu spriječiti i niti jedan život nećemo spasiti raznim ograničenjima i zabranama.
Svi koji to žele se mogu cijepiti doslovno odmah. Ako se cijepimo prije no što dođemo u kontakt s virusom, rizik za teški oblik bolesti bit će manji. Ako smo mladi i zdravi, rizik za teški oblik bolesti je ionako jako mali (nekoliko tisuća puta manji no kod starih), tako da ne treba dizati preveliku paniku ako se mladi ne žele cijepiti.

Polemika s novinarom koji priziva restrikcije i zabrane

Sa svim (danas) beskorisnim, a jako štetnim gluparijama (uključujući i maske, zabrane okupljanja, samoizolacije, bilo kakvo testiranje osim bolesnih ljudi koji trebaju dijagnozu, zapravo sa apsolutno svim „mjerama“) treba prestati odmah, jer naprosto nemaju nikakvog smisla. Čak i kada rade, sve što „mjere“ mogu postići je nečiju zarazu odgoditi za nekoliko mjeseci. To je moglo imati smisla dok smo sprječavali preopterećenje zdravstvenog sustava, ili čekali cjepivo, no danas naprosto više nema nikakvog smisla”, napisao je dr. Lauc.

U komentarima ispod svoga posta dr. Lauc naknadno je ‘bocnuo’ novinara Index.hr-a riječima:

”Nenad Jarić Dauenhauer ovo bi možda mogao biti jedan zgodan znanstveni rad za prepričati na Indexu…”

Prozvani novinar odgovorio je ovako:

”Gordan Lauc dakle, ako su rezultati stvarno takvi kako ih predstavljaš, ultimativna poruka je: Zarazite se da ne biste bili zaraženi. 🙂 Super.”
Gordan Lauc mu je replicirao:
”Nenad Jarić Dauenhauer Zato i kažem da bi bilo super da ih ti prepričaš, kako ne bi bilo sumnje da ih možda ja krivo interpretiram… S druge strane, ne misliš li da je ono baš previše morbidno insinuirati da prenošenjem rezultata znanstvenog rada ja bilo koga potičem da se ide zaraziti. To je potpuno izvrtanje činjenica, koje se onda u drugoj iteraciji prenosi kao nešto za što se ja zalažem. Ne znam zašto to radiš. Ako te u tom smjeru usmjerio netko od mojih kolega, razmisli odrađuje li on možda samo zadatke koje mu plaća pandemijski marketing. Njihov globalni proračun za marketing i lobiranje je u milijardama eura”, napisao je dr. Lauc.
Njihovu polemiku u kratko je vrijeme komentirao velik broj pratitelja FB profila Gordana Lauca
FOTO: Screenshot videosnimke; preslika s FB profila Gordan Lauc