Lovrinović IPAK BIO U PRAVU: Vlada primila upozoravajuće pismo iz EU oko gradnje mosta, BiH ministri i dalje prijete! Lovrinović IPAK BIO U PRAVU: Vlada primila upozoravajuće pismo iz EU oko gradnje mosta, BiH ministri i dalje prijete!
Portal Index je dobio potvrdu iz Europske komisije da je pismo u kojem visoki dužnosnik EK upozorava Hrvatsku da ne može krenuti graditi Pelješki... Lovrinović IPAK BIO U PRAVU: Vlada primila upozoravajuće pismo iz EU oko gradnje mosta, BiH ministri i dalje prijete!

Portal Index je dobio potvrdu iz Europske komisije da je pismo u kojem visoki dužnosnik EK upozorava Hrvatsku da ne može krenuti graditi Pelješki most dok ne riješe pitanje granice na moru s BiH i na osnovu kojeg je reagirao Lovrinović, posve autentično! Ministri BiH i sinoć su, u izjavama za N1, ponovili da će Hrvatska imati velikih problema s arbitražama ako krene graditi most!

Nakon što je dr. Ivan Lovrinović, predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku, na izvanrednoj konferenciji za tisak u Saboru jučer progovorio o informaciji koja ozbiljno dovodi u pitanje izgradnju Pelješkog mosta, uslijedile su reakcije iz Vlade i Sabora u kojima su HDZ-ovi ministri i zastupnici pokušali demantirati Lovrinovića tvrdnjom da izgradnju mosta nitko ne dovodi u pitanje, da će se most graditi te da 85 posto novca osigurava EU.

Tu informaciju naknadno su šturim priopćenjem potvrdili i dužnosnici Europske komisije.

No, portal Index.hr kasnije je dobio potvrdu da je pismo u kojem visoki dužnosnik EK upozorava Hrvatsku da ne može krenuti graditi Pelješki most dok ne riješe pitanje granice na moru s BiH i na osnovu kojeg je reagirao Lovrinović, posve autentično!

Budući da i uredništvo portala Promise.hr posjeduje kopiju tog pisma – u kojem su iznesena vrlo dramatična upozorenja Hrvatskoj te budući da smo i mi kontaktirali glasnogovornicu Europske Komisije – koja pismo nije htjela posebno komentirati, no koja nije demantirala postojanje tog dokumenta, prenosimo ovdje kopiju pisma koje je krajem rujna poslano Hrvatskoj vladi, a prenosimo i dijelove tekst portala Index, koji je dobio potvrdu autentičnosti tog dokumenta.

”SABORSKI zastupnik Ivan Lovrinović je u saboru je održao izvanrednu press konferenciju na kojoj je izjavio kako je u pitanje dovedena realizacija ”kapitalnog projekta Pelješkog mosta”, zbog toga što “Europska komisija pisanim putem zahtijeva rješavanje granice na moru između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, prije realizacije izgradnje”. Kao izvor svoje informacije Lovrinović je naveo “sam vrh vlade” te je zatražio javno očitovanje premijera Andreja Plenkovića o svemu tome.

Plenković bi trebao “javno, nedvosmisleno, bez uvijanja i diplomatske uglađenosti” odgovoriti, rekao je Lovrinović, je li “ikakvim dokumentom u posljednja tri mjeseca EK tražila od Hrvatske rješavanje pitanja granice na moru s BiH i je li početak izgradnje Pelješkog mosta vezan za sporazum o granici na moru između dviju država”.

U dramatičnom tonu Lovrinović je nastavio: “Ako je istina što smo doznali, tražimo odgovor Hrvatske vlade i Europske komisije na pitanje ima li to možda veze s najboljom ponudom i kasnijim odabirom kineskom izvođača. Kada sve ovo sagledamo, pitamo se što je hrvatska diplomacija radila zadnjih dvadeset godina da nije riješila sporove sa susjedima, unatoč tome što je bila izložena agresiji, što je u najtežim trenucima pomagala susjedima.”

Mediji su se ubrzo raspisali o potencijalnom “ultimatumu Europske komisije Hrvatskoj”, a vlada je pak poručila da Lovrinović ne zna o čemu priča, te da “nema zapreka za gradnju Pelješkog mosta”. EK je već potpisala s Hrvatskom ugovor o sufinanciranju Pelješkog mosta i to u iznosu od 357 milijuna eura, što je 85 posto sveukupnog iznosa.

Ipak, u Saboru se cijelo prijepodne pričalo o misterioznom pismu iz Europske komisije, što vlada nije izrijekom demantirala, nego je, dapače, za medije poručila da je “korespondencija između Komisije i vlade stalna”.

Iako Lovrinović u svojem istupu nije naveo na koje se konkretno pismo iz EK-a poziva, Vlada zapravo nije demantirala postojanje pisma koje se tiče podrške EK-a izgradnji Pelješkog mosta i problemu razgraničenja između Hrvatske i BiH, koje bi taj kapitalni projekt moglo blokirati.

Index je u posjedu kopije pisma poslanog prije oko mjesec i pol dana iz Bruxellesa koje se tiče baš svega toga, a njegovu autentičnost implicitno nam je potvrdila glasnogovornica Europske komisije Sophie Dupin de Saint-Cyr. Na naš upit u vezi sa sadržajem pisma iz EK-a su nam rekli da “neće komentirati pismo jer Komisija nema običaj komentirati curenje informacija i dokumenata”, piše Index, te dodaje da su se o autentičnosti pisma raspitali i kod dobro upućenih izvora u Bruxellesu i poznavatelja europskog prava, koji su nakon uvida u pismo i odgovor EK-a novinaru Indexa rekli da smatraju kako je njegova autentičnost potvrđena.

Pismo je poslao Marc Lemaitre, generalni direktor Odjela za regionalnu i urbanu politiku, koji je dio portfelja povjerenice za regionalnu politiku Corine Cretu. Upućeno je državnoj tajnici Spomenki Đurić u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova, koje vodi ministrica Gabrijela Žalac.

Žalac jamčila da se BiH slaže s projektom?!

Lemaitre u pismu podsjeća da je početkom lipnja prošle godine EK odobrila financiranje kapitalnog projekta Road Connection to South Dalmatia (Cestovna veza za južnu Dalmaciju). “Povjerenica Cretu se također osvrnula na pažljivu pripremu i konzultacije s vlastima Bosne i Hercegovine, što je u više prilika bilo zatraženo od ministrice Žalac i što je bio preduvjet za odobrenje projekta”, piše generalni direktor Lemaitre, te podsjeća da je ministrica Žalac tijekom posjeta povjerenice Cretu Zagrebu krajem travnja 2017. osobno jamčila da se BiH slaže s projektom.

No EK je u rujnu prošle godine dobila pismo predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića u kojem on tvrdi da BiH ne podržava izgradnju Pelješkog mosta te će se tome protiviti sve dok se ne razriješe otvorena granična pitanja između dvije zemlje. U Zvizdićevom pismu je navedeno i kako je to stav BiH još od 2009., te da nikad nije bio opozvan, piše Lemaitre.

EK upozoravao da RH ne pokreće projekt

“U povodu tog (Zvizdićevog, op.a.) pisma, pozivam vas da me informirate o svim mogućim pojašnjenjima u vezi s primjenom važećih zakona na moru, elementa koji je, naglašavam, esencijalan za procjenu projekta”, piše zamjenici ministrice Žalac najbliži suradnik povjerenice Cretu, te u donekle dramatičnom tonu završava kako je potrebno ”razbiti bilo kakve sumnje u legalnost i regularnost projekta te sve buduće financiranje istoga”. Lemaitre završava tako što poziva Hrvatsku da u duhu dobrosusjedskih odnosa “riješi bilo kako neslaganje s BiH”, ali i upozorava da se “u međuvremenu ne pokreću nikakvi koraci u implementaciji projekta koji bi mogli zakonski ili financijski imati odraz na Europsku komisiju ili bi mogli pokrenuti tužbe neke treće strane”.

Jesu li Kinezi razlog zlovolje u EU?

Dakle, ono što je vlada predstavila kao “stalnu korespondenciju između Komisije i vlade” u vezi s Pelješkim mostom u jednom je trenutku, i to nakon potpisivanja ugovora o financiranju, zvučalo dosta dramatično. Nadalje, Lemaitre zvuči kao da mu je više stalo do interesa BiH nego Hrvatske kao jedne od članice Europske unije. Kako BiH sigurno nema toliko snažnu diplomaciju ili pokrovitelje u Bruxellesu da nadmaši Hrvatsku, iz Lemaitreovog pisma zapravo se može iščitati zlovolja EK-a prema Hrvatskoj iz nekih drugih razloga, možda zbog izbora kineskog konzorcija za izgradnju mosta ili pak zbog arbitraže sa Slovenijom.

Povrh toga, iz pisma koje je Lemaitre poslao držanoj tajnici Spomenki Đurić jasno je da ministrica regionalnog razvoja i EU fondova ne uživa veliko povjerenje u Bruxellesu, s obzirom na to da se izrijekom kaže da se od nje moralo više puta tražiti da napravi jednu konkretnu stvar, te se pozivalo na njena usmena obećanja povjerenici Cretu, koja u trenutku slanja pisma očito nisu bila ispunjena”, stoji između ostaloga u tekstu pod naslovom ‘Objavljujemo pismo iz Europske komisije o kojem danas svi pričaju‘, tekstu koji potvrđuje da saborski zastupnik Lovrinović nije govorio napamet i bez konkretnih dokumenata.

Portal Promise.hr posjeduje, naime, saznanja da je Lovrinović izrekao svoje upozorenje upravo na temelju spomenutog pisma, čija autentičnost je kasnije potvrđena.

Valja, osim toga, napomenuti da je televizija N1 sinoć objavila prijeteće izjave visokih dužnosnika BiH koji i dalje tvrde da će početak gradnje mosta, prije nego Hrvatska i BiH riješe pitanje granice na moru, izazvati velike probleme, odnosno da Hrvatska ne smije krenuti graditi most prije nego se pitanje granice ne riješi!

Zvizdić ponovio prijetnje 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ponovio je jučer da BiH nikada nije dala dozvolu za izgradnju Pelješkog mosta, te da ukoliko se nastavi s gradnjom, onda slijede problemi.

“Nikada nijedna institucija Bosne i Hercegovine nije potpisala ili izdala bilo koji akt kojim Bosna i Hercegovina daje Hrvatskoj saglasnost za izgradnju Pelješkog mosta. Ne vidim potrebu da ovaj projekat ode u fazu međunarodnih žalbi i arbitraže”, kaže Zvizdić.

Adil Osmanović jedan od ministara koji je prošle godine pisao Evropskoj komisiji, kaže za N1, kako se pitanje granice mora riješiti prije početka gradnje.

“Ukoliko bi jednostrano Republika Hrvatska otpočela sa izgradnjom mosta prije rješavanja graničnog pitanja to bi dovelo do narušavanja međususjedskih odnosa što nije u interesu ni Bosni I Hercegovni, ni Hrvatskoj, ni Evropskoj Uniji. “, ocjenjuje Osmanović.

Zar nam slučaj INA – MOL nije dovoljna opomena?

Sve ovo baca, dakle, novo svjetlo na cijeli slučaj te potvrđuje da je Lovrinović, prema svemu sudeći, s razlogom upozorio na opasnost od mogućih novih financijskih i političkih šteta za Hrvatsku.

Jer nakon što smo zbog nesposobnosti i nevjerojatne aljkavosti hrvatske diplomacije i hrvatskih dužnosnika izgubili arbitražu u slučaju INA – MOL i nakon što će tu nesposobnost skupo svojim novcem platiti hrvatski porezni obveznici, ali i nakon nesnalaženja Hrvatske u slučaju arbitraže sa Slovenijom, potrebno je ‘puhati i na hladno’.

I premda Hrvatska vlada nastoji uvjeriti javnost da je gradnja Pelješkog mosta gotova stvar te da nam Bosna i Hercegovina, kao i EU, neće i ne mogu raditi probleme, najnovije informacije, na koje je upozorio Lovrinović, kao i dosadašnja loša iskustva Hrvatske s međunarodnim sporovima, itekako sugeriraju da nije baš sve riješeno te da bi se oko izgradnje Pelješkog mosta, na žalost, i u budućnosti mogli povlačiti neki neugodni i za Hrvatsku štetni ‘repovi’.

Voljeli bi da nas događaji demantiraju i da je, makar ovaj put, Vlada u pravu kada tvrdi da gradnja mosta napokon kreće te da je ništa ne može zaustaviti.

 

Komentari