Magla se spustila, KVALITETA ZRAKA u Zagrebu opet je VRLO LOŠA! Mnogi vrtići i škole ne puštaju djecu van Magla se spustila, KVALITETA ZRAKA u Zagrebu opet je VRLO LOŠA! Mnogi vrtići i škole ne puštaju djecu van
TweetEmailPrint Vrtići i škole u Novom Zagrebu djecu ne vode van zbog velikog onečišćenja zraka koje je zabilježeno u Zagrebu, a ponajviše u Dugavama.... Magla se spustila, KVALITETA ZRAKA u Zagrebu opet je VRLO LOŠA! Mnogi vrtići i škole ne puštaju djecu van


Vrtići i škole u Novom Zagrebu djecu ne vode van zbog velikog onečišćenja zraka koje je zabilježeno u Zagrebu, a ponajviše u Dugavama. Savjetuje se primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima, te izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl.”, naveli su iz Civilne zaštite

U srijedu 15. siječnja Zagrepčani su tek nakratko mogli udisati koliko toliko čist zrak, jer se magla jučer digla i nakon dugo vremena pojavilo se sunce.  No, već danas, u četvrtak 16. siječnja, magla je opet vrlo gusta i priljubljena uz gradsku površinu, zbog čega je danas ponovno kvaliteta zraka u Zagrebu vrlo loša.

Pokazali su to najnoviji podaci mjernih stanica Državnog hidrometeorološkog zavoda, objavljeni na stranicama Agencije za okoliš i prirodu.

Po podacima u 11,30 sati postaja Zagreb-3 u Dugavama pokazala je vrijednost od 112,79 μg/m3 lebdećih čestica PM10. Propisana 24-satna granična vrijednost lebdećih čestica PM10 je 50 μg/m3.

Osim u Dugavama, loša kvaliteta zraka izmjerena je na stanicama Zagreb-1 (81,37μg/m3) kraj zgrade zagrebačkog Holdinga u Ulici grada Vukovara te na okretištu Dubrava (49,28μg/m3).

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a objavilo je u srijedu preporuke za stanovništvo zbog povišenih vrijednosti lebdećih čestica.

Preporuča se za osjetljive skupine građana Zagreba da izbjegavaju dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku.

“Savjetuje se primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima, te izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl.”, naveli su iz Civilne zaštite.

Osim toga, savjetuje se korištenje sredstava javnog gradskog prijevoza te izbjegavanje korištenja osobnih automobila i ostalih prijevoznih sredstava otvorenog tipa. Također se preporuča izbjegavanje grijanja na kruta goriva.

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić izrazio je u četvrtak zabrinutost zbog loše kvalitete zraka koja je pogodila dijelove Zagreba, istaknuvši kako se kratkoročno po tom pitanju ne može napraviti ništa.

“To se događa iz godine u godinu, loše atmosferske prilike u kombinaciji s činjenicom da smo usred ogrjevne sezone. Čitav niz ložišta na biomasu, transport, sve to utječe na činjenicu da kvaliteta zraka nije najbolja, odnosno da je loša u ovom trenutku”, rekao je Ćorić

Problem se može riješiti dugoročno tako da prijeđemo na električna vozila i prestanemo koristiti goriva koja proizvode onečišćenje, dodao je, kako prenosi Hina.

Vrtići i škole u Novom Zagrebu djecu ne vode van zbog velikog onečišćenja zraka koje je zabilježeno u Zagrebu, a ponajviše u novozagrebačkom naselju Dugave, objavio je, pak, Index.hr, u četvrtak oko 12.30 sati u tekstu Martine Pauček Šljivak.

Zvali su, kako navode, 1. Osnovnu školu Dugave i OŠ Frana Galovića, koje se nalaze u istoj zgradi, i rekli su nam da djeci ovih dana ne dozvoljavaju odlazak na igralište.

Maja Lisska, ravnateljica OŠ Frana Galovića, na internetskoj stranici škole objavila je obavijest učenicima i roditeljima da je zrak u Dugavama onečišćen te priložila dokument s uputama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

”Zvali smo i nekoliko vrtića u Novom Zagrebu u kojima su nam rekli da nisu dobili nikakav pisani dopis od Grada, već da su ih iz Grada zvali također s preporukama da ne šalju djecu na igralište.

Marija Balić, ravnateljica Dječjeg vrtića Travno, je rekla da nisu dobili dopis od Grada, ali da su ih zvali i usmeno im rekli da ne vode djecu van.

“Rekli su nam da pratimo priopćenja iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar iako smo mi odmah reagirali nakon medijskih napisa i nismo vodili djecu van”, rekla nam je ravnateljica Balić.

Natalija Marincel, ravnateljica Dječjeg vrtića Utrina, također nam je rekla da ne vode djecu van.

“Nismo dobili naputak od Grada, ali smo samoinicijativno odlučili da ih ne vodimo. Vidim kakva je situacija i jučer ujutro sam izvijestila odgajatelje da do daljnjeg ne vode djecu van. Redovito pratim priopćenja iz Štampara, a u uredu su mi rekli da su nas zvali iz Grada da ne vodimo djecu na dvorište”, kazala je Marincel za Index.hr.

FOTO: Pixabay ilustracija

Komentari