MAJKE ODGAJATELJICE – mame čije najmlađe dijete još NIJE POSTALO PRVAŠIĆ MAJKE ODGAJATELJICE – mame čije najmlađe dijete još NIJE POSTALO PRVAŠIĆ
EVO KOJI SU UVJETI ZA DOBIVANJE PLAĆE KAO MAJKA TROJE DJECE:

MAJKE ODGAJATELJICE – mame čije najmlađe dijete još NIJE POSTALO PRVAŠIĆ

Zagreb 1. listopada 2016. D.K.

Prosječnu plaću od oko 5600 kuna bruto uskoro će moći primati 13.500 Zagrepčanki s troje djece, 2700 s četvero te njih 1000 s petero... MAJKE ODGAJATELJICE – mame čije najmlađe dijete još NIJE POSTALO PRVAŠIĆ

Prosječnu plaću od oko 5600 kuna bruto uskoro će moći primati 13.500 Zagrepčanki s troje djece, 2700 s četvero te njih 1000 s petero i više djece. U prošloj godini rodilo se za oko 2000 manje djece nego u 2014. godine, a od sredine 2011. do sredine 2015. broj stanovnika Hrvatske smanjio se za 70.000

bebaNakon što je Gradska Skupština Grada Zagreba na izvanrednoj sjednici nedavno potvrdila Prijedlog odluke o novčanoj pomoći za majki s troje i više male djece, sedamnaest tisuća zagrebačkih majki mogu aktivirati status majki odgajateljica.

Prosječnu plaću od oko 5600 kuna bruto uskoro će primati 13.500 Zagrepčanki s troje djece, 2700 s četvero te njih 1000 s petero i više djece.

Zbog velikog zanimanja, valja podsjetiti na uvjete prema kojima zagrebačke majke mogu aktivirati status majki odgajateljica. Pravo će moći aktivirati žene koje su rodile, posvojile, ili skrbe o najmanje troje djece, od kojih najmlađe još nije polaznik osnovne škole.

Slijedeći uvjet ostvarenja prava na novčanu pomoć je da djeca žive s majkom u kućanstvu, da je majka nezaposlena u vrijeme podnošenja zahtjeva i da je neprekidno dok prima novčanu pomoć državljanin Republike Hrvatske s neprekidno prijavljenim prebivalištem u Gradu Zagrebu od najmanje pet godina neposredno prije rođenja najmlađeg djeteta i dalje neprekidno dok prima novčanu pomoć te da i druga djeca imaju prebivalište u Zagrebu u vrijeme podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno dok prima novčanu pomoć.

Slijedeći uvjet je da djeca nisu upisana u dječji vrtić do početka korištenja obveznog programa predškole.

Novčana pomoć će se isplaćivati mjesečno u visini prosječnog iznosa neto mjesečne plaće u Republici Hrvatskoj prema zadnjim objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku prije isplate novčane pomoći, a zahtjevi se mogu podnositi Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport. U roku mjesec dana stići će rješenje.

Pravo će prestati posljednjeg dana u mjesecu kada najmlađe dijete navrši petnaest godina ili danom upisa djeteta u dječji vrtić prije početka pohađanja obveznog programa predškole.

Iz Grada su pojasnili da ovu mjeru uvode kako bi se zaustavili negativni demografski procesi u Hrvatskoj.

”Grad Zagreb ima četiri problema. Bijela kuga, bijela kuga, bijela kuga, bijela kuga. Ako treba, ponovit ću. Što će sam fakulteti ako se ne rađaju djeca koja će u njih ići”, slikovito je gradonačelnik Milan Bandić na sjednici Gradske skupštine pojasnio razloge uvođenja ove mjere.

U prošloj godini rodilo se, naime, oko 37.500 djece, što je za oko 2000 manje nego u 2014., a prema podacima Državnog zavoda za statistiku, od sredine 2011. do sredine 2015. broj stanovnika Hrvatske smanjio se za 70.000.

RJEŠAVAMO NEDOUMICE: Evo TKO MOŽE biti roditelj odgajatelj i PRIMATI 3700 KUNA NETO

 

Komentari