Međimurski gospodarstvenici žele se udružiti s gradom Zagrebom u PAMETNU POSLOVNU REGIJU Međimurski gospodarstvenici žele se udružiti s gradom Zagrebom u PAMETNU POSLOVNU REGIJU
Olivera Majić je istaknula da su se U literaturi udomaćile tri definicije pametnog grada: Pametni gradovi su gradovi koji koriste pametnu tehnologiju, to su... Međimurski gospodarstvenici žele se udružiti s gradom Zagrebom u PAMETNU POSLOVNU REGIJU

Olivera Majić je istaknula da su se U literaturi udomaćile tri definicije pametnog grada: Pametni gradovi su gradovi koji koriste pametnu tehnologiju, to su gradovi s pametnim ljudima i gradovi s pametnom suradnjom i pametnim upravljanjem

U organizaciji Zavičajnog društva Međimurje u Zagrebu je održan Međimurski gospodarski forum koji se ove godine bavio temom Smart City – Smart Region. Organiziran je u partnerstvu s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, kao glavnim partnerom, te s Hrvatskom gospodarskom komorom, Gradom Zagrebom i HAMAG-BICROM.

Cilj Foruma je prezentirati perspektive, prilike i strateški razvoj Međimurske županije kroz razvoj potencijalnih zajedničkih projekata te predstaviti mogućnosti poslovnog investiranja, kao i povezati najznačajnije gospodarstvenike Međimurja s ostalim regijama Hrvatske.

Forum je, među ostalima, pozdravila i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić, koja je istaknula da su se u stručnoj i znanstvenoj literaturi udomaćile tri definicije pametnog grada: Pametni gradovi su gradovi koji koriste pametnu tehnologiju, Pametni gradovi kao gradovi s pametnim ljudima i Pametni gradovi kao gradovi s pametnom suradnjom i pametnim upravljanjem.

Mi u gradu Zagrebu idemo u smjeru objedinjavanja sva tri elementa – pametne tehnologije, ljudi i suradnje. U pametnom gradu investicije u ljudski i društveni kapital, tradicionalnu i modernu komunikacijsku infrastrukturu pridonose održivom gospodarskom rastu i visokoj kvaliteti života, s mudrim upravljanjem prirodnim resursima, sve uz participativno upravljanje. Tri su ključna cilja čijem ostvarenju pametni grad Zagreb teži: ostvariti održivi razvoj, poboljšati kvalitetu života svojih stanovnika i unaprijediti učinkovitost grada kao sustava, dodala je zamjenica.

Zamjenica Olivera Majić naglasila je da je u tijeku izrada konačnog nacrta Okvirne Smart City strategije koja bi se ove jeseni uputila u javnu raspravu, a potom u proceduru za usvajanje u Gradsku skupštinu Grada Zagreba. Temeljena je na najprihvaćenijem modelu tzv. šest stupova koji uključuje pametno upravljanje, gospodarstvo, mobilnost, okoliš, život i ljudi. Radna skupina za razvoj i implementaciju projekata pametnog grada – Zagreb Smart City definirala je ciljeve i ključne dionike te identificirala izazove i preporuke, uključivši komentare i sugestije članova Radne skupine te očitovanja svih gradskih ureda, zavoda, službi, tvrtki i ustanova u vlasništvu Grada.

Komentari