Milas: Izmjene ZAKONA O HRVATSKOM DRŽAVLJANSTVU olakšat će dobivanje putovnice za iseljenike Milas: Izmjene ZAKONA O HRVATSKOM DRŽAVLJANSTVU olakšat će dobivanje putovnice za iseljenike
”Nikada ne smijemo zaboraviti neizmjeran doprinos iseljene Hrvatske ’90-ih godina u stvaranju i oslobađanju naše Domovine. Stoga, je naša obveza učiniti sve i stvoriti... Milas: Izmjene ZAKONA O HRVATSKOM DRŽAVLJANSTVU olakšat će dobivanje putovnice za iseljenike

”Nikada ne smijemo zaboraviti neizmjeran doprinos iseljene Hrvatske ’90-ih godina u stvaranju i oslobađanju naše Domovine. Stoga, je naša obveza učiniti sve i stvoriti uvjete našim iseljenicima za ulaganja i njihov povratak u Hrvatsku. Vrijeme je da Hrvatska otvori svoja vrata iseljenicima”, rekao je Milijan Brkić

U subotu 23. ožujka u Bad Homburgu održana je dodjela najprestižnije domovinske nagrade u iseljeništvu – Večernjakove domovnice, nagrade koju po 13. put dodjeljuje inozemno izdanje Večernjeg lista.

Državni tajnik Zvonko Milas naglasio je kako Večernjakova domovnica na poseban način odaje priznanje Hrvatima i hrvatskim zajednicama u iseljeništvu koji ostavljaju prepoznatljiv i upečatljiv trag te je čestitao organizatorima kao i  svim ovogodišnjim kandidatima i dobitnicima nagrade.

„Kako bi afirmirali i osnažili hrvatsku iseljeničku zajednicu i potomke Hrvata, Vlada Republike Hrvatske je u prosincu 2018. godine, predložila izmjene i dopune Zakona o hrvatskom državljanstvu kojima će se olakšati postupak njegovog stjecanja za Hrvate diljem svijeta“ – kroz svoje obraćanje istaknuo je Zvonko Milas, državni tajnik, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Među gostima ovog tradicionalnog događanja bili su Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Milijan Brkić, potpredsjednik Hrvatskog sabora, dr. Miro Kovač, saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik Odbora za vanjsku politiku, nuncij msgr. Nikola Eterović, Papin diplomatski predstavnik u Njemačkoj, dr. Grodan Grlić Radman hrvatski veleposlanik u Njemačkoj te svi generalni konzuli iz Njemačke. Ovogodišnjoj Večernjakovoj domovnici pridružili u se i predstavnici lokalne i regionalne uprave i samouprave iz Republike Hrvatske.

Visoki pokrovitelji večeri ovogodišnje Večernjakove domovnice u Bad Homburgu  bili su su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić rekao je kako je hrvatsko iseljeništvo dalo golem doprinos stvaranju neovisne Hrvatske te kako je obveza domovine omogućiti iseljenicima ulaganja i povratak u Hrvatsku.

U kratkom obraćanju Brkić je istaknuo kako se na Večernjakovoj domovnici uvijek osjeća posebna emocija naših iseljenika prema svojoj domovini te da ona predstavlja poveznicu između iseljene i domovinske Hrvatske, kao i da se njome želi istaknuti važnost i uloga iseljeništva za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

„Nikada ne smijemo zaboraviti neizmjeran doprinos iseljene Hrvatske ’90-ih godina u stvaranju i oslobađanju naše Domovine. Stoga, je naša obveza učiniti sve i stvoriti uvjete našim iseljenicima za ulaganja i njihov povratak u Hrvatsku. Vrijeme je da Hrvatska otvori svoja vrata iseljenicima”, rekao je Brkić, kako je priopćeno iz njegova ureda.

“Naše iseljeništvo je ogroman potencijal i od neprocjenjive vrijednosti za Hrvatsku. Samo zajedno možemo pridonijeti boljitku naše Hrvatske“, dodao je.

FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan RH

 

Komentari