Milas kod Hrvata u Rumunjskoj: Knjige na hrvatskom donirane rumunjsko-hrvatskoj gimnaziji u Karaševu Milas kod Hrvata u Rumunjskoj: Knjige na hrvatskom donirane rumunjsko-hrvatskoj gimnaziji u Karaševu
TweetEmailPrint ”Vjerujem da će ova velika donacija biti vrlo korisna učenicima i učiteljima Dvojezične gimnazije, kao i da će predstavljati novi snažan poticaj za... Milas kod Hrvata u Rumunjskoj: Knjige na hrvatskom donirane rumunjsko-hrvatskoj gimnaziji u Karaševu


”Vjerujem da će ova velika donacija biti vrlo korisna učenicima i učiteljima Dvojezične gimnazije, kao i da će predstavljati novi snažan poticaj za daljnje upoznavanje hrvatske kulture i osnaživanje hrvatskoga identiteta, koji se u ovome području tako lijepo očuvao kroz mnogo stoljeća, što je zbilja zadivljujuće”, istaknuo je državni tajnik Milas tijekom svečanosti, zahvalivši se donatorima

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske boravio je, zajedno sa suradnicima, u Rumunjskoj, gdje je posjetio tamošnje Hrvate.

U Dvojezičnoj rumunjsko-hrvatskoj gimnaziji u Karaševu održana je svečana primopredaja donacije vrlo vrijedne obiteljske knjižnice g. Dinka Milasa, koju su on i supruga prikupljali kroz više desetljeća. Uz donatora i ravnateljicu gimnazije gđu Alinu Mistoiu, na svečanosti su sudjelovali državni tajnik Zvonko Milas, NJ. E. Marija Kapitanović, veleposlanica Republike Hrvatske u Rumunjskoj, kao i gđa Ana Filka, inspektorica za manjine, g. Slobodan Giureci Ghera, zastupnik Hrvata u Parlamentu Rumunjske, dr. sc. Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine te g. Petar Hategan, član Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH koji je puno pomogao u realizaciji ove donacije.

„Vjerujem da će ova velika donacija biti vrlo korisna učenicima i učiteljima Dvojezične gimnazije, kao i da će predstavljati novi snažan poticaj za daljnje upoznavanje hrvatske kulture i osnaživanje hrvatskoga identiteta, koji se u ovome području tako lijepo očuvao kroz mnogo stoljeća, što je zbilja zadivljujuće.“ – istaknuo je državni tajnik Milas tijekom svečanosti, zahvalivši se donatorima.

Nakon svečanosti, državni tajnik Milas i izaslanstvo su se u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije susreli sa župnikom vlč. Petrom Rebedžilom, a potom je održan sastanak u Općini Karaševo s načelnikom g. Petrom Bogdanom i suradnicima. Nakon sastanka u općini održan je susret u prostorijama udruge Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj na kojem je domaćin bio g. Slobodan Giureci Ghera, predsjednik Zajedništva i zastupnik Hrvata u Parlamentu Rumunjske sa suradnicima.

Potom se izaslanstvo uputilo u Općinu Lupak gdje se susrelo predstavnicima Katoličke crkve, udruga i škola. Izaslanstvo je posjetilo župnu crkvu Sv. Mateja u Lupaku te su održani sastanci u Općini Lupaku i Osnovnoj školi u Klokotiću na kojima je državni tajnik imao priliku porazgovarati s  načelnikom općine Lupak g. Marianom Vlašićem, župnicima Jurjem Patašanom (Lupak) i Mihaiem Simom (Klokotić), s ravnateljicama škola te s predsjednikom KUD-a Klokotić dr. Mihaiem Vatavom i predsjednicima još nekoliko udruga.

Državni tajnik Milas se u Općini Lupak susreo i s g. Cristianom Gâfu, županom Karaš-severinske županije te s gđom Laviniom Carinom Pristavu, glavnom inspektoricom za školstvo. Razmijenjena su  iskustva i zaključeno je koliko je važno davati potporu očuvanju identiteta nacionalnih manjina, što je posebno važno omogućavati kroz sustav odgoja i obrazovanja, ali i kroz političku zastupljenost, što se i u Republici Hrvatskoj i u Rumunjskoj ostvaruje na visokoj razini.

FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske