Milas s predsjednikom Hrvatsko-argentinske gospodarske komore i s klapom iz  Buenos Airesa Milas s predsjednikom Hrvatsko-argentinske gospodarske komore i s klapom iz  Buenos Airesa
Klapa B.A. osnovana je 1998. godine kada je skupina mladih Hrvata, druge i treće generacije rođenih u Argentini, željela pjesmom odati počast svom prijatelju... Milas s predsjednikom Hrvatsko-argentinske gospodarske komore i s klapom iz  Buenos Airesa

Klapa B.A. osnovana je 1998. godine kada je skupina mladih Hrvata, druge i treće generacije rođenih u Argentini, željela pjesmom odati počast svom prijatelju poginulom u Domovinskom ratu. Prvi nastup održali su u Teatro Cervantesu u Buenos Airesu. Od tada do danas, kao pioniri klapskog pjevanja u Južnoj Americi, neprekidno rade na očuvanju i promicanju kulturne baštine

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas održao je sastanak s Marcosom Pejacsevichem, predsjednikom Hrvatsko – argentinske gospodarske komore te pripadnikom plemićke obitelji Pejačević.

U ugodnom razgovoru o hrvatskoj iseljeničkoj zajednici u Južnoj Americi, posebno se raspravljalo o gospodarskoj suradnji između Republike Hrvatske i Argentine, s naglaskom na hrvatski turistički potencijal na tržištu Južne Amerike, očekivanim iskoracima u postupku stjecanja državljanstva, kao i o predstojećem Petom susretu hrvatske dijaspore Južne Amerike.

Nekoliko dana ranije, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas primio je na sastanak mušku Klapu B.A. iz Buenos Airesa, koja je bila na turneji po Republici Hrvatskoj.

Klapa B.A. osnovana je 1998. godine kada je skupina mladih Hrvata, druge i treće generacije rođenih u Argentini, željela pjesmom odati počast svom prijatelju poginulom u Domovinskom ratu. Prvi nastup održali su u Teatro Cervantesu u Buenos Airesu. Od tada do danas, kao pioniri klapskog pjevanja u Južnoj Americi, neprekidno rade na očuvanju i promicanju kulturne baštine.

Repertoar Klape B.A. je sastavljen od tradicionalnih klapskih “a capella” pjesama, pjesama uz instrumentalnu pratnju, argentinskih i internacionalnih tradicionalnih i skladanih pjesama, te pjesama hrvatskih skladatelja iz Argentine. Klapa je u svojih 20 godina djelovanja zabilježila brojne nastupe diljem Argentine i cijele Južne Amerike.

Snimili su 2 nosača zvuka, prvi, “Klapa BA”, 2007. godine te prošle godine i drugi nosač zvuka pod nazivom “Furešti”. Nastupili su na brojnim susretima zborova te koncertima u Argentini, Urugvaju i Čileu. Godine 2006. sudjelovali su na turneji diljem Lijepe Naše te večeri klapa iz iseljeništva na jubilarnom četrdesetom Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Zajedno sa ženskom klapom Valovi 2017. godine organizirali su Prvi susret klapa u Argentini.

FOTO: FB stranica Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Komentari