Milas: Sramotna je Odluka Općine Kotor da imenuje bazen po čuvaru zloglasnog logora Morinj Milas: Sramotna je Odluka Općine Kotor da imenuje bazen po čuvaru zloglasnog logora Morinj
TweetEmailPrint Morinj je mjesto u Boki Kotorskoj gdje je početkom devedesetih napravljen logor za ratne zarobljenike s područja Dubrovnika. Tijekom agresije Jugoslavenske narodne armije... Milas: Sramotna je Odluka Općine Kotor da imenuje bazen po čuvaru zloglasnog logora Morinj


Morinj je mjesto u Boki Kotorskoj gdje je početkom devedesetih napravljen logor za ratne zarobljenike s područja Dubrovnika. Tijekom agresije Jugoslavenske narodne armije (JNA) i crnogorskih rezervista na Konavle i Dubrovnik 1991. godine, s tog područja su u logoru Morinj zatvarani muškarci hrvatske nacionalnosti

“S velikim razočaranjem primio sam sramotnu Odluku Skupštine Općine Kotor o preimenovanju kotorskoga bazena po imenu čuvara zloglasnoga logora Morinj 1991. godine. Nadam se da će se ova neprihvatljiva Odluka još jednom preispitati kako se ne bi vrijeđali osjećaji svih Hrvata, kako onih koji žive u Hrvatskoj, tako i pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Boki kotorskoj, ali i kako ovakva pogrešna Odluka ne bi bila smetnja razvijanju dobrih odnosa Republike Hrvatske i Crne Gore. Razumijemo ogorčenost Hrvatskog nacionalnog vijeća i drugih naših sunarodnjaka u Crnoj Gori te im pružamo našu čvrstu i punu potporu”, istaknuo je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas.

I Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) Republike Hrvatske je, podsjetimo, osudilo odluku kotorske Skupštine o imenovanju zimskog bazena po Zoranu Džimi Gopčeviću, koji je, kako se navodi, bio čuvar zloglasnog logora Morinj 1991., i ujedno jedan od najboljih crnogorskih vaterpolista svih vremena.

“Krajnje je neprihvatljivo da se javni objekt naziva po imenu čuvara zloglasnog logora Morinj 1991. godine. Takva odluka nije u duhu dobrosusjedskih odnosa koje gradimo s Crnom Gorom, te će zasigurno imati posljedice na naše buduće odnose”, navodi se u priopćenju MVEP Hrvatske.

Dodaje se da Ministarstvo izražava nadu da će nove crnogorske vlasti shvatiti da takve odluke nisu pravi put za europsku perspektivu Crne Gore, “koja se do prije samo godinu dana činila neupitnom”.

Mračna prošlost Morinja

Skupština Opštine (SO) Kotor je 18. kolovoza odlučila da gradski bazen, koji se do tada zvao “Nikša Bućin” po antifašisti poginulom u borbi sa četnicima 1944., nazove po Zoranu Đžimiju Gopčeviću, s obrazloženjem da je riječ o jednom od najboljih vaterpolista ovih prostora.

Iz Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Crne Gore su ranije priopćili da je više logoraša Morinja u svojim ispovijestima navelo Gopčevićevo ime u negativnom kontekstu.

Morinj je mjesto u Boki Kotorskoj gdje je početkom devedesetih napravljen logor za ratne zarobljenike s područja Dubrovnika. Tijekom agresije Jugoslovenske narodne armije (JNA) i crnogorskih rezervista na Konavle i Dubrovnik 1991. godine, s tog područja su u logoru Morinj zatvarani muškarci hrvatske nacionalnosti.

Crnogorski vrh promijenio priču o Dubrovniku

Za slučaj Morinj je crnogorski prizivni sud 2016.potvrdio osuđujuću presudu kojom su četvorica bivših rezervista JNA osuđena za zlostavljanje hrvatskih zarobljenika u tom logoru 1991. i 1992. godine.

Četiri godine zatvora dobio je Ivo Menzalin, na po tri su osuđeni Špiro Lučić i Boro Gligić, dok je Ivo Gojnić osuđen na dvije godine zatvora.

FOTO: FB stranica Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH