Milas: Želimo da hrvatska manjina u Srbiji dobije izravnu zastupljenost, kao što je ima srpska u Hrvatskoj Milas: Želimo da hrvatska manjina u Srbiji dobije izravnu zastupljenost, kao što je ima srpska u Hrvatskoj
”Republika Hrvatska se snažno zauzima za obnovu svoje kulturne baštine, a  hrvatske institucije kontinuirano podupiru obnovu Vladičanskoga dvora u Pakracu, značajnoga kulturnog blaga srpske... Milas: Želimo da hrvatska manjina u Srbiji dobije izravnu zastupljenost, kao što je ima srpska u Hrvatskoj

”Republika Hrvatska se snažno zauzima za obnovu svoje kulturne baštine, a  hrvatske institucije kontinuirano podupiru obnovu Vladičanskoga dvora u Pakracu, značajnoga kulturnog blaga srpske nacionalne manjine, ali i Republike Hrvatske”, istaknuo je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH u Pakracu

U Zagrebu i Pakracu je 12. i 13. ožujka 2019. održana 8. sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu prava nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije.
Sjednica se održala godinu dana nakon 7. sjednice koja je održana u Beogradu i Monoštoru, u planiranom i redovitom terminu, što je pokazatelj usmjerenosti vlada obiju država na promicanje manjinskih prava. Kao i na prošloj sjednici, hrvatsko izaslanstvo je predvodio Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i predsjedatelj hrvatskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora, a srpsko izaslanstvo dr. Ivan Bošnjak državni tajnik u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i predsjedatelj srpskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora.

U radu ovoga MMO-a uspostavljena je praksa da se drugi dan sjednice održi u mjestu koje predlože predstavnici nacionalne manjine te je tako, nakon prvog dana sjednice koji je održan u Zagrebu, 13. ožujka 2019. rad nastavljen u Pakracu, gdje su članove MMO-a pozdravili gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević i njezin zamjenik Nikola Ivanović. Članovi MMO-a posjetili su Vladičanski dvor u Pakracu gdje ih je slavonski episkop Jovan Ćulibrk upoznao s bogatom baštinom, vrijednom knjižnicom i riznicom te je izrazio zadovoljstvo kontinuiranom potporom hrvatskih institucija u obnovi ovoga značajnoga kulturnog blaga srpske nacionalne manjine, ali i Republike Hrvatske.

Na 8. sjednici MMO-a razmatrala se provedba preporuka sa 7. sjednice te se raspravljalo o najvažnijim problemima i izazovima, ali i aktivnostima i postignućima predstavnika hrvatske i srpske manjine koje žive u dvjema državama. Sjednica je održana u duhu konstruktivnog dijaloga te su obje strane pokazale spremnost i otvorenost za rješavanje problema. Razvidni su pozitivni pomaci s obje strane, no postoje i otvorena pitanja, od kojih je za predstavnike hrvatske nacionalne manjine ključno neriješeno pitanje izravne zastupljenosti u predstavničkim tijelima od lokalne do državne razine, dok je srpska manjina težište stavila na pitanja u području informiranja i obrazovanja.

Na sjednici je zaključeno kako se u dijalogu i nadalje trebaju tražiti što optimalnija rješenja za kvalitetniji život i razvoj manjinskih zajednica, posebice kad je riječ o primjeni zakonske regulative, obrazovanju na manjinskom jeziku i pismu, očuvanju kulturne baštine te uključenosti legitimnih predstavnika manjina u društveno-politički život i sudjelovanju u prekograničnim projektima.

Sljedeća, 9. sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu prava nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije planira se održati 2020. godine u Republici Srbiji.

Drugog dana zasjedanja, koje se održalo u Pakracu, voditelj hrvatskog izaslanstva, državni tajnik Zvonko Milas, dao je izjavu za medije.

“Želimo da predstavnici nacionalnih manjina, upravo oni zbog kojih Međuvladin mješoviti odbor postoji, jasno artikuliraju i konkretiziraju sve ono s čime se suočavaju i što žele poboljšati te da svi zajedno u dijalogu tražimo što optimalnija rješenja za kvalitetniji život i razvoj manjinskih zajednica.

Što se tiče hrvatske manjine u Srbiji, ključno je neriješeno pitanje izravne zastupljenosti u predstavničkim tijelima od lokalne do državne razine. Za predstavnike srpske manjine u Hrvatskoj ovo je pitanje riješeno jako dobro, na svim razinama.

Želim istaknuti da se Republika Hrvatska snažno zauzima za obnovu svoje kulturne baštine te da hrvatske institucije kontinuirano podupiru obnovu Vladičanskoga dvora u Pakracu, značajnoga kulturnog blaga srpske nacionalne manjine, ali i Republike Hrvatske”, istaknuo je Zvonko Milas, državni tajnik Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske tijekom 8. sjednice Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu prava nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije u Pakracu.

FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan RH

Komentari