Ministre Filipovića i Vučković te Jakupčića Zeleni odred kazneno prijavio izravno Lauri Kövesi! Ministre Filipovića i Vučković te Jakupčića Zeleni odred kazneno prijavio izravno Lauri Kövesi!
TweetEmailPrint ”Ovdje se radi o stotinama milijuna štete poreznim obveznicima Europske unije. Zato je kaznena prijava išla ravno Lauri Kövesi, a ona raspoređuje dalje.... Ministre Filipovića i Vučković te Jakupčića Zeleni odred kazneno prijavio izravno Lauri Kövesi!


”Ovdje se radi o stotinama milijuna štete poreznim obveznicima Europske unije. Zato je kaznena prijava išla ravno Lauri Kövesi, a ona raspoređuje dalje. Naši dokumenti potvrđuju da su u priču o pustošenju Hrvatskih šuma umrežena i ministarstva i državna tijela i ministri i državni inspektorati. Zahvaljujući zastrašujućim dokumentima, došli smo do saznanja da je ministrica Vučković, kao jedini član Skupštine Hrvatskih šuma, itekako upletena u ‘aferu Hrvatske šume’. Ta afera je više od deset puta jača od čuvene ‘afere Ina’. Riječ je o šteti od čak milijardu eura”, istaknula je Vesna Grgić, voditeljica Zelenog odreda, koji je kaznenu prijavu dostavio Uredu europskog tužitelja u Luksemburgu

Zeleni odred braniteljske udruge Vidra podnio je u ponedjeljak 5. lipnja kaznenu prijavu Uredu europskog javnog tužitelja protiv Krunoslava Jakupčića, bivšeg direktora Hrvatskih šuma, ministrice poljoprivrede i šumarstva Marije Vučković, te ministra gospodarstva Davora Filipovića.

Kaznena prijava je, prema riječima Vesne Grgić, čelnice Zelenog odreda dostavljena izravno glavnoj europskoj tužiteljici, legendarnoj Lauri Kovesi, u sjedište EPPO u Luksemburgu!

Krunoslava Jakupčića prijavili su, tvrde, zbog kaznenog djela pustošenja šuma, zloupotrebe povjerenja u gospodarskom poslovanju i kaznenog djela subvencijske prijevare. Ministricu poljoprivrede Mariju Vučković i ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića prijavili su, pak, zbog osnovane sumnje u kazneno djelo subvencijske prijevare, zloupotrebe položaja i ovlasti te nenamjenskog korištenje sredstava iz europskih fondova pri gospodarenju šumama u Republici Hrvatskoj.

‘Šteta od čak milijardu eura!’

Zeleni odred je, tim povodom, danas na Europskom trgu u Zagrebu održao konferenciju za novinare, gdje su istaknuli da je ‘katastrofalno gospodarenje šumama u RH prouzročilo štetu veću od deseterostruke u odnosu na ‘aferu INA’. Tvrdili su i da Hrvatske šume d.o.o. lažima i manipulacijama obmanjuju javnost u pokušaju prikrivanja višegodišnjeg nesavjesnog i nezakonitog poslovanja. Vesna Grgić kazala je da su protiv nje podnesene tri SLAPP tužbe s enormnim odštetnim zahtjevima te je dodala da je tu u stvari riječ o zastrašivanju kojem je izložena kao voditeljica Zelenog odreda. No te SLAPP tužbe ih, naglasila je, neće zaustaviti u daljnjem radu.

”Pronašli smo nove dokumente i nove dokaze te potvrdili ono što govorimo već šest godina; da se našim šumama ne gospodari zakonito, da se pretjerano sječe te da se događaju i druga kaznena djela. Naši dokumenti potvrđuju da su u cijelu priču o planiranom pustošenju Hrvatskih šuma umrežena i ministarstva i državna tijela i ministri i državni inspektorati.

‘Ministar Filipović odobravao protuzakonito djelovanje’

Zahvaljujući novo-dobivenim zastrašujućim dokumentima, došli smo do saznanja da je ministrica Vučković kao jedini član Skupštine Hrvatskih šuma itekako upletena u ‘aferu Hrvatske šume’. Ta afera je više od deset puta jača od čuvene ‘afere Ina’, jer je riječ o čak milijardu eura.

Ipak, jako malo se priča o tome”, istaknula je u uvodu Vesna Grgić, čelnica Zelenog odreda.

Dodala je da je ministar Davor Filipović bio predsjednik Nadzornog odbora, koji je svojim potpisom odobravao ovakvo djelovanje Hrvatskih šuma. Naglasila je također da je ministrica Vučković morala po zakonu provesti nacionalnu inventuru šuma, koja je najtočniji pokazatelj koliko se šuma pustoši te koliki su rezultati gospodarenja šumam. Vesna Grgić je objasnila da je inventura šuma mogla demantirati navode Zelenog odreda, koji već godinama tvrdi da se šume nezakonito pustoše i da se protuzakonito gospodari Hrvatskim šumama.

Inventuru šuma uporno odgađaju

”Ministrica Vučković, međutim, inventuru šuma nije provela. Prva nacionalna inventura je bila 2010. godine. Po zakonu o šumama Druga nacionalna inventura šuma morala je biti završena 2020. godine. Da su je proveli, znali bi pravo stanje. Dakle, demantirali bi nas, ili potvrdili ono što i mi tvrdimo, a to je da im je u deset godina nestalo gotovo dvadeset milijuna kubika drvne mase vrijedne čak oko milijardu eura. Inventuru, međutim, nisu napravili. Kaznenu prijavu EPPO-u direktno u Luxemburgu podnijeli smo zato jer se tu radi o mogućim subvencijskim prevarama i sukladno direktivi EU, dužni smo prijaviti opravdanu sumnju da rukovoditelji krše tu direktivu. U ovom slučaju radi se o trošenju nenamjenskih sredstava, odnosno o prenamjeni novca namijenjenog za opće korisne funkcije šuma. Riječ je o više od 10 milijuna eura, koje su brzom odlukom Vlade RH prenamjenjeni za pomoć gospodarstvu za saniranje štete od Covida 19. Europska unija takav postupak ne može tolerirati. Ne može, naime, Vlada odlučivati što će s novcem kojeg dobivaju za točno određenu namjenu od Europske unije”, tumači predsjednica braniteljske udruge Vidra.

‘Dijelove opustošili, pa ih pošumljavali EU novcem’

Nadovezala se riječima da sumnjaju u nezakonito provođenje takozvanih konverzija šuma, kojima šumari proglašavaju neka područja ‘degradiranim sastojinama’, što znači da se te sastojine trebaju pošto poto maknuti, pa onda postavljaju prave i zdrave sastojine.

”Pregledom terena i onoga što rade vidjeli smo da neke od površina koje su prije sami opustošili, sada imaju naziv ‘degradiranog područja’ te se pošumljavaju iz fondova Europske unije. Kašnjenje s neprovođenjem Druge nacionalne inventure moglo bi, u stvari, biti prikrivanje svega toga što se događa. Jer mi već 13 – 14 godina ne znamo što se događa sa šumskim fondom. Možemo jedino povjerovati ili ne povjerovati onome što kažu u Hrvatskim šumama. Oni, dakako, tvrde da je sve po zakonu i propisu, ali nije! Nakon kaznene prijave koju smo poslali EPPO-u, odgovorne osobe će u okviru svoje nadležnosti, morati razjasniti kako je moguće da je u samo jednoj godini, od 2019. do 2020. smanjena vrijednost hrvatskih šuma za četiri milijarde kuna. To je 353 milijuna eura! Krunoslav Jakupčić, Marija Vučković i Davor Filipović morat će, dakle, objasniti kako se to dogodilo, a morat će odgovoriti i na pitanje kako je moguće da samo u jednoj godini imamo zastrašujući porast od 6000 hektara više pod šikarom i makijom”, naglasila je Vesna Grgić.

‘Na terenu vidimo da se šume pustoše i dalje!’

Tvrdi da je toliki manjak utvrdila nezavisna revizijska grupa koja radi godišnju analizu financijskog poslovanja Hrvatskih šuma.

”Imamo sve te dokumente koje smo tužbi i priložili. U ovom slučaju se ni ministar Filipović nije oglasio, iako je po svojoj nadležnosti morao nešto poduzeti. Ministrica Vučković je kao jedini član Skupštine Hrvatskih šuma apsolutno morala reagirati. Ništa se, međutim, nije dogodilo. Na terenu vidimo da se šume pustoše i dalje. Imamo osjećaj da je zatezanje s tom inventurom u stvari davanje vremena Hrvatskim šumama da malo pokriju ove štete što su napravili do sada. Ili da za svu štetu okrive klimatske promjene, što je sada u modi, ali što je totalni nonsens”, kaže voditeljica Zelenog odreda.

‘Umjesto da proizvode energiju, drvo preprodavali’

Prisutnim novinarima tumačila je potom na koji se način, prema njenim riječima, najčešće pustoši šuma. Kazala je da je najčešće bila riječ o pogodovanju drvoprerađivačima te kogeneracijama – koje bi trebale proizvoditi energiju iz tog drva.

”Mi smo dokazali da postoje kogeneracije koje uopće ne rade, a dobivale su drvo od Hrvatskih šuma po povlaštenim cijenama! To drvo kasnije su, umjesto da proizvode energiju, preprodavali na inozemnom tržištu s enormnom zaradom. Dakle, cijela priča je pogodovanje nekome. Jakupčić je tu morao reagirati. Neki pogoni nisu bili ni pušteni u rad, a imali su ugovore s Hrvatskim šumama. Snimali smo na granici šlepere, brodove, kompozicije vlakova…, koje voze drvo preko granice, iako je fomalno pravno Hrvatskim šumama zabranjen takav izvoz trupaca.  Uvijek je bilo pitanje otkud to drvo i kamo ide”, tumačila je Vesna Grgić.

Kubik kupili za 50, a prodali po 200 eura!

Naglasila je da su Hrvatske šume najprije raspisale natječaj za dodjelu drva kogeneracijama za proizvodnju energije. Oni bi kupili drvo po povlaštenoj cijeni od oko 50 eura po kubiku, a potom preprodali to drvo, kako tvrdi Grgić, u Europi za 200 eura po kubiku.

”To je instant novac i tako je to išlo godinama,. To je velika priča, jer Hrvatske šume to sve negiraju”, istaknula je Vesna Grgić te dodala da Zeleni odred sve zaključke donose na osnovu dokumenata koje su dobili od Hrvatskih šuma, od Ministarstva poljoprivrede, inspekcija ili od stranih novinara koji su također postavljali pitanja i dobivali odgovore.

”Ovdje se radi o stotinama milijuna štete poreznim obveznicima Europske unije. Dakle, tu nema diskusije. Zato je kaznena prijava išla ravno Lauri Kovesi, a onda ona raspoređuje dalje”, zaključila je voditeljica Zelenog odreda.

FOTO: Snimio Damir Kramarić; screenshot videosnimki, Zeleni odred