Mnogi odlaze, NEKI SE VRAĆAJU: Čileanska odvjetnica naučila hrvatski i živjet će u domovini svoga djeda Mnogi odlaze, NEKI SE VRAĆAJU: Čileanska odvjetnica naučila hrvatski i živjet će u domovini svoga djeda
TweetEmailPrint Javiera Buzolic bila je stipendistica Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH dok je u akademskoj godini 2018./2019. u Zagrebu učila i naučila govoriti... Mnogi odlaze, NEKI SE VRAĆAJU: Čileanska odvjetnica naučila hrvatski i živjet će u domovini svoga djeda


Javiera Buzolic bila je stipendistica Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH dok je u akademskoj godini 2018./2019. u Zagrebu učila i naučila govoriti hrvatski. Na FB stranici Središnjeg ureda prenijeli su videosnimku na kojoj se čuje kako Čileanka hrvatskih korijena vrlo tečno govori hrvatski te su podsjetili da je taj Ured objavio novi Javni poziv za dodjelu stipendija za učenje hrvatskog jezika u Hrvatskoj, a na kojega se mogu prijaviti ”pripadnici hrvatskoga naroda, njihovi supružnici te prijatelji hrvatskoga naroda i Republike Hrvatske koji njeguju hrvatski identitet i promiču hrvatsko kulturno zajedništvo”

Nakon zamornog čitanja i slušanja brojnih tmurnih vijesti o iseljavanju tisuća mladih iz Hrvatske, lijepo je čuti da postoji i obrnuti trend, odnosno da se sve više potomaka hrvatskih iseljenika za stalno vraća iz iseljeništva u Republiku Hrvatsku.

Tako je Glas Hrvatske HRT-a prenio vijest da Javiera Buzolić, čileanska odvjetnica iz Antofagaste, koja pripada trećoj generaciji Hrvata u Čileu, svoju obitelj namjerava graditi i podizati u Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu, gdje će se uskoro vjenčati i gdje će, prema svemu sudeći, ostati i živjeti.

Njezin djed bio je iz Milne na otoku Braču, a Javiera je odmalena sanjala posjetiti Hrvatsku. Došla je u Zagreb kako bi naučila hrvatski, jezik na kojem sada može tečno komunicirati, a što je najbolje potvrdila u videosnimci objavljenoj na Facebooku. ”Ja sam Javiera Buzolić iz Čilea, a sada živim u Zagrebu, u Hrvatskoj. Napokon završava ova godina, koja je svima bila teška. Svakako, bila je s mnogim izazovima, s velikom brigom za sve, u svim zemljama u kojima se nalazimo. Sada je u Hrvatskoj drugi val epidemije, kafići i restorani su zatvoreni i nećemo imati uobičajeni Advent”, ističe čileanska odvjetnica hrvatskih korijena.

U Hrvatskoj je Javiera upoznala svog zaručnika. Sljedeće godine vjenčat će se u Zagrebu: ”Nažalost, nećemo imati Advent u Zagrebu kao što smo navikli, ali već možemo vidjeti svjetiljke na ulicama i osjeća se božićni duh. Nadam se da će naredna godina biti bolja, da ćemo biti zdravi. Pogotovo jer je sljedeće godine moje vjenčanje pa se nadam da će moja obitelj i moji prijatelji iz Čilea moći doći u Zagreb”, naglasila je unuka hrvatskog iseljenika iz Milne na Braču.

Javiera je uputila prigodne čestitke Hrvatima u svijetu: ”Želim sretan Božić i Novu godinu svim Hrvatima u domovini i iseljeništvu, posebno u nadi da ćemo svi biti dobrog zdravlja i pobijediti ovaj virus. Srdačan pozdrav svima”, kazala je na dobrom hrvatskom, bez zamuckivanja, Javiera Buzolić, a informaciju prenosi Glas Hrvatske HRT-a.

Inače, Javiera Buzolic bila je stipendistica Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske dok je u akademskoj godini 2018./2019. u Zagrebu učila i naučila govoriti hrvatski.

”Javieri ovom prilikom čestitamo na uspješnom svladavanju hrvatskog jezika! Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je novi Javni poziv za dodjelu stipendija za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj za ljetni semestar akademske godine 2020./2021. Više o Javnom pozivu pročitajte OVDJE”, objavili su, tim povodom, na FB stranici ‘Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske‘.

FOTO: Screenshot videosnimke objavljene na GlasHrvatske

 

Komentari