MOBBING: Petoro zaposlenika odbilo NEZAKONITU MULJAŽU, za kaznu samo sjede, ne daju im da rade! MOBBING: Petoro zaposlenika odbilo NEZAKONITU MULJAŽU, za kaznu samo sjede, ne daju im da rade!
zaposlenik gradske uprave želi raditi, ali mu šefovi ne daju, plaću uredno dobiva iz džepa građana

MOBBING: Petoro zaposlenika odbilo NEZAKONITU MULJAŽU, za kaznu samo sjede, ne daju im da rade!

Poveznica 10. listopada 2019. D.K.

Problemi su počeli nakon što je zaposlenik prije godinu dana odbio sudjelovati u nezakonitoj radnji. Ubrzo je postao nepoželjan. Istu sudbinu dijeli još četvero ljudi. Zaposlenik... MOBBING: Petoro zaposlenika odbilo NEZAKONITU MULJAŽU, za kaznu samo sjede, ne daju im da rade!

Problemi su počeli nakon što je zaposlenik prije godinu dana odbio sudjelovati u nezakonitoj radnji. Ubrzo je postao nepoželjan. Istu sudbinu dijeli još četvero ljudi. Zaposlenik je iskusio što znači postati nepoželjan nakon što je stao na put nečijim interesima. „Izdali su građevinsku dozvolu, a nisu htjeli izdati uporabnu dozvolu i onda su išli poništavati građevinsku. I otad počinju moji problemi”, tvrdi zaposlenik ureda za graditeljstvo Grada Slavonski Brod…  Zabrinjava što sličnih situacija ima sve više. Javna je tajna da u mnogim institucijama, javnim tvrtkama, gradovima…, savjesne i poštene ne žele, jer takvi  odbijaju sudjelovati u krivotvorenju informacija, namještanju natječaja, mitu i korupciji te ostalim nezakonitostima. Takve najčešće zlostavljaju na razne načine, jer ih nije lako otpustiti

On želi raditi, ali mu nadređeni ne daju. Problemi ovog zaposlenika počeli su, tvrdi, nakon što je prije godinu dana odbio sudjelovati u nezakonitoj radnji. Od uzornog i odgovornog zaposlenika uskoro je postao najgori.

Provjereno NoveTV donosi večeras (u četvrtak 10. listopada) šokantnu ispovijest zaposlenika gradske uprave Slavonskog Broda koji tvrdi da ne radi apsolutno ništa i kojemu je jedini zadatak unutar osmosatnog radnog vremena – otići na pauzu.

Iako to zvuči nevjerojatno, dodatno iznenađuje tvrdnja da zaposlenik želi raditi, ali mu nadređeni ne daju!

Njegovi problemi počeli su nakon što je prije godinu dana odbio sudjelovati u nezakonitoj radnji. Ubrzo je zaposlenik postao nepoželjan, a s vremenom su ga proglasili tehnološkim viškom. Da bi stvar bila nevjerojatnija, istu sudbinu dijeli još četvero ljudi koji su odlučili stati pred kamere i progovoriti o svom iskustvu.

Zaposlenik je na vlastitoj koži iskusio što znači postati nepoželjan nakon što je stao na put nečijim interesima. „Izdali su građevinsku dozvolu, a nisu htjeli izdati uporabnu dozvolu i onda su išli poništavati građevinsku. I otad počinju moji problemi”, tvrdi zaposlenik ureda za graditeljstvo.

Od uzornog i odgovornog zaposlenika uskoro je postao najgori: „Premješten sam iz kancelarije, smanjena mi je ocjena. A sad dvije zadnje godine, ocjena dovoljan – to je najgora ocjena u zgradi.”

Zaposlenik otkriva kako izgleda njegov radni dan: „Moram biti negdje osam sati, a nemam posla. Ne izlazim više na terene. Sjedim osam sati, jedino što odem na pauzu.” Apsurdno, ali istinito, a sve zbog toga što je odbio raditi ilegalne radnje. Poštenje koje bi se inače trebalo nagrađivati, ovaj zaposlenik još uvijek skupo plaća, a zabrinjavajuća je činjenica što sličnih situacija ima više, ističu u emisiji Provjereno.

Javna je tajna, naime, da u mnogim institucijama, javnim tvrtkama, gradovima, općinama, agencijama…, savjesne i poštene zaposlenika ne žele, jer takvi najčešće odbijaju sudjelovati u krivotvorenju informacija, namještanju natječaja, mitu i korupciji te ostalim nezakonitim radnjama – koje se od njih traže i očekuju.

I umjesto da poštene nagrade, oni su vrlo često ‘na ledu’, izloženi različitim vrstama mobbinga. Jedan od najčešćih oblika zlostavljanja savjesnih zaposlenika je rad bez ikakvih radnih zadataka, često i bez radnog stola te potpuna izolacija takvih ljudi.

O tome svjedoče brojni građani okupljeni u grupama zlostavljanih na radnom mjestu, koje vode pojedini psiholozi ili psihijatri u  domovima zdravlja. No, velik je problem, što se u zadnje vrijeme takve grupe ukidaju, unatoč velikoj potrebi zlostavljanih za postojanjem takvih grupa jer se na njima mogu izjadati jedni drugima i mogu vidjeti da nisu sami  s tim problemom (p.s.: novinar portala Promise.hr prisustvovao je u više navrata sastancima velike grupe ‘mobbingiranih zaposlenika’ u jednom domu zdravlja u Novom Zagrebu; nažalost i ta grupa je nedavno ukinuta unatoč protivljenju članova te grupe…)

FOTO: Screenshot emisije Provjereno NoveTV

Komentari