Most i HDZ trebali srušiti Cvitana, Petrov NIJE DAO: Cvitan imao prijavu protiv njega! Most i HDZ trebali srušiti Cvitana, Petrov NIJE DAO: Cvitan imao prijavu protiv njega!
OTKRIVAMO: ZAŠTO JE PETROV SPASIO DRŽAVNOG ODVJETNIKA?

Most i HDZ trebali srušiti Cvitana, Petrov NIJE DAO: Cvitan imao prijavu protiv njega!

Politika 26. srpnja 2016. Damir Kramarić

”Božo Petrov, kao član izvršne vlasti, ne bi se smio miješati u rad pravosuđa. Nije smio komentirati rad Dinka Cvitana, pogotovo ne u situaciji... Most i HDZ trebali srušiti Cvitana, Petrov NIJE DAO: Cvitan imao prijavu protiv njega!

”Božo Petrov, kao član izvršne vlasti, ne bi se smio miješati u rad pravosuđa. Nije smio komentirati rad Dinka Cvitana, pogotovo ne u situaciji kada Cvitan odlučuje o kaznenoj prijavi protiv njega. No, Petrov je podržao Cvitana, iako to nije bio stav Mosta! Vrlo je indikativno da je to učinio u situaciji kada je Cvitan odlučivao o kaznenoj prijavi protiv Petrova”, primjećuje odvjetnik Juro Martinović

petrov božoNeuobičajeno brzi odbačaj kaznene prijave protiv Zorana Milanovića te činjenica da javnost nije ni znala da je bivši premijer prijavljen zbog ‘reketarenja’ vlasnika PR agencije Madison (dok o prijavama i istragama protiv većine ostalih političara mediji bruje mjesecima), ponovno je izazvao negodovanje velikog dijela javnosti te tvrdnje kako Dinko Cvitan i DORH nemaju jednake kriterije kada su u pitanju kaznene prijave protiv političara različitih političkih opcija.

U takvim okolnostima, još je teže bilo razumjeti zbog čega je Božo Petrov, čelnik Mosta, javno podržao glavnog državnog odjetnika Dinka Cvitana te se samoinicijativno, prema informacijama iz Odbora za pravosuđe, suprostavio dogovorenoj odluci Domoljubne koalicije i Mosta da ne glasaju o Cvitanovu izvješću te da u Saboru ne podrže to izvješće, što je trebalo biti uvod u detronizaciju Dinka Cvitana.

No, nedavni brzopotezni odbačaj kaznene prijave protiv Bože Petrova, od strane USKOK-a, bacio je, čini se, novo svjetlo na cijeli ovaj slučaj.

Stipe Gabrić Jambo je, da podsjetimo, prije nekoliko mjeseci USKOK-u podnio kaznenu prijavu protiv Bože Petrova u kojoj je naveo da je Petrov kao gradonačelnik Metkovića u nekoliko slučajeva zloupotrijebio svoj položaj čime je Grad Metković oštećen za više od milijun kuna.

Prije nekoliko dana objavljeno je da je USKOK već odbacio kaznenu prijavu protiv Petrova!

‘USKOK je proveo izvide tijekom kojih je pribavio cjelokupnu dokumentaciju koja se odnosi na predmetne slučajeve. Provedenim izvidima utvrđeno je kako Božo Petrov nije ostvario obilježja prijavljenog kaznenog djela, a niti nekog drugog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti. Slijedom navedenog, USKOK je donio rješenje o odbačaju kaznene prijave.’, stoji u pojašnjenju USKOK-a koji je i u Petrovljevom slučaju, baš kao i kod Zorana Milanovića, rekordno brzo odbacio kaznenu prijavu.

No, za razliku od ‘slučaja Milanović‘, nitko se u medijima nije bavio analizom ekspresnog djelovanja USKOK-a kad je Petrov u pitanju, kao ni analizom sadržaja kaznene prijave protiv Petrova. Nitko, osim toga, nije preispitivao pozadinu informacije da je Petrov samoincijativno, suprotno od dogovorenog stava Mosta, podržao Cvitana, iako je službeni stav Domoljubne koalicije i Mosta bio da Cvitanovo izvješće neće ni doći na dnevni red Saborskog odbora za pravosuđe dok ne dobiju mišljenje Vlade. Poznato je da je to mišljenje, prema informacijama iz Odbora za pravosuđe, trebalo biti negativno!cvitan

”Za preko milijun kuna su Petrov i njegovi suradnici oštetili Grad Metković, zbog čega sam podnio kaznenu prijavu USKOK-u, zajedno sa svim potrebnim dokumentima i odlukama”, izjavio je početkom lipnja Jambo. Dodao je da zbog te prijave u Cvitanovoj ladici Petrov zdušno i brani Cvitana i podržava njegovo izvješće.

Jambove riječi tada je, čini se, malo tko shvatio ozbiljno.

Bivši gradonačelnik Metkovića dodao je da je odgovorne u Gradu prijavio jer su sklopili nagodbu tešku 300.000 kuna te su isplatili one koji su Grad tužili zbog komunalne naknade, premda nije bilo realne šanse da bi tu tužbu mogli ikada dobiti. Sklopili su, kaže, još dvije nepotrebne nagodbu te su iz proračuna isplatili u jednom navratu 200.000, a u drugom 400.000 kuna. Tu se, tvrdi Jambo, radi o čistom pogodovanju i nepotrebnoj šteti za proračun Grada Metkovića.

”Kada su preuzeli vlast, Petrov i ekipa su otpustili 15 ljudi. No, u isto su vrijeme zaposlili 60 ljudi, mahom preko rodbinskih veza. Petrov je strinu zaposlio kao čistačicu, rođaka za vatrogasca, Grmoja rođaka za vatrogasca…. Više ljudi – kojima su dali otkaz kada su preuzeli vlast u Gradu Metkoviću – već je dobilo sudski spor protiv Grada, što će Metković na koncu stajati najmanje pola milijuna kuna. Diplomirana pravnica Ivana Prović dobila je sud protiv Grada te je već vraćena na posao u Ured gradonačelnika. Ana Obad Turk također je dobila radni spor, kao i Jozo Bebić. Tonči Jerković tužio je Grad Metković. Spor se još vodi, no i on će, gotovo sigurno, dobiti sudski spor, kao i svi ostali koji su tužili Grad zbog nezakonitih otkaza”, istaknuo je nedavno Stipe Gabrić – Jambo.

Nazvali smo ga ponovno, da nam komentira odbačaj kaznene prijave protiv Petrova, no rekao je da ne može o tome govoriti sve do 15. kolovoza, za kada je obećao progovoriti o svemu.

Neslužbeno smo, međutim, čuli da bi netko drugi – vrlo vjerojatno – već bio u zatvoru da je napravio to što je Petrov učinio – isplatio više stotina tisuća kuna iz gradskog proračuna osobi čiji je sin, navodno, bio na listi Mosta, iako je postojala vrlo mala vjerojatnost, po svemu sudeći, da bi mogao dobiti sud protiv Grada Metkovića.

Navodno je riječ o zemljištu koje je odlukom Skupštine općine Metković sedamdesetih godina prošlog stoljeća oduzeto te isplaćeno vlasniku, što znači da osobe koje sada tuže Grad Metković, prema informacijama koje smo dobili, ne bi imale puno izgleda dobiti spor (kao što ni Pravoslavna crkva ne bi, najvjerojatnije, dobila spor kada bi tužila Grad Zagreb zbog prostora koji im je oduzet poslije Drugog svjetskog rata na zagrebačkom Cvjetnom trgu…).

Zbog svega navedenog, rodila se sumnja da je Petrov vješto trgovao s Cvitanom, te podršku Glavnom državnom odvjetniku uvjetovao odbačajem kaznene prijave protiv sebe.

Za komentar cijelog ovog slučaj zamolili smo odvjetnika i dojučerašnjag člana Odbora za pravosuđe iz kvote Mosta, Juru Martinovića.

”Božo Petrov, kao član izvršne vlasti, ne bi se smio miješati u rad pravosuđa, već bi morao znati da trodiobu vlasti treba poštivati. Mogao je sudjelovati u donošenju mišljenja Vlade o radu DORH-a i ništa više od toga. Nije trebao komentirati rad Dinka Cvitana, pogotovo ne u situaciji kada Cvitan odlučuje o kaznenoj prijavi protiv njega. No, Petrov je javno podržao Cvitana, iako to nije bio stav Mosta. Vrlo je indikativno da je Petrov to učinio u situaciji kada je Cvitan odlučivao o kaznenoj prijavi protiv Petrova”, ističe iskusni odvjetnik, koji je zajedno s dr. Ivanom Lovrinovićem i Ivicom Mišićem osnovao stranku ‘Promijenimo Hrvatsku‘.

”Je li točna pretpostavka da je Božo Petrov samoinicijativno odstupio od dogovora Mosta i Domoljubne koalicije da se izvješću Dinka Cvitana uskrati podrška u Saboru? Je li Petrov to učinio zbog kaznene prijave protiv sebe i odgovornih u Gradu Metkoviću, prijave koju je prije više mjeseci podnio Stipe Gabrić Jambo? Zašto je Božo Petrov istupao posve suprotno od dogovora Mosta i HDZ-a da se Cvitana ne podrži?

Je li ovdje bila riječ o svojevrsnoj trgovini, jer su i predstavnici HDZ-a i Mosta u Odboru za pravosuđe decidirano tvrdili da je zajednički stav bio da se ne glasa o izvješću Dinka Cvitana dok se ne dobije stajalište Vlade, te da je to trebalo značiti i uskraćivanje podrške Cvitanu, odnosno početak detronizacije Dinka Cvitana? Zašto je Božo Petrov javno istupao posve suprotno od dogovorenog stava Mosta i Domoljubne koalicije, a u vezi Cvitana? Zar zato da bi ovaj odbacio kaznenu prijavu protiv njega?

Zar stav Mosta nije bio da DORH i USKOK ne rade dobro svoj posao te da su upravo u pravosuđu nužne hitne reforme kako bi se to izmijenilo? S tim stavom su dobili mnogo glasova na izborima. Zašto su iznevjerili birače?

Je li točno da je Grad Metković isplatio više stotina tisuća kuna u nagodbi zbog spora oko zemljišta, premda se moglo pretpostaviti da Grad Metković ne može realno izgubiti taj spor?Je li točna informacija da je osoba kojoj je isplaćen taj novac u rodu s osobom na listi Mosta?”, upitali smo Božu Petrova uputivši upit i Mostu i Vladi RH, kao i Saboru (jer je poštanski sandučić press službe Vlade RH zatpran pa se pitanja vraćaju pošiljatelju!).

Budući da nikakav odgovor nije stigao, nazvali smo Petrova na mobitel.

”Tko je? Oprostite zvoni mi drugi telefon. Ne čujem vas dobro. Sada imam važan sastanak, ne mogu govoriti”, rekao je Petrov, kada je čuo tko ga zove.

Na pitanje, kada ga ponovno možemo nazvati, kazao je da je vrlo zauzet i da pošaljemo upit.

Nakon što je doznao da su pitanja poslana još jučer na mail Mosta, Vlade i Sabora, obećao je da će odgovoriti..

No, do objavljivanja ovog teksta nikakav odgovor Bože Petrova na postavljena pitanja nismo dobili.


 

Petrov prije odbačaja kaznene prijave: Ne vidim zašto bi glasovali protiv Cvitana!

Za razliku od Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade, koji je dao naslutiti kako bi glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan mogao biti smijenjen, nakon što mu saborski odbor nije prihvatio izvješće o radu za prošlu godinu (Most i Domoljubna koalicija odlučili su ne staviti tu točku na dnevni red Odbora dok ne dobiju mišljenje Vlade za koje se pretpostavljalo da će biti negativno, kasnije sjednica Odbora nije ni održana) Božo Petrov izjavio je krajem svibnja kako ne vidi razlog zbog kojeg bi Cvitan morao otići.

‘Ja u ovom trenutku ne vidim razloga, odnosno nisam do sada vidio važne argumente po kojima bi trebalo glasovati protiv izvješća o radu gospodina Cvitana. Očekujem da se, ako postoji takav stav, on dobro argumentira’,  izjavio je Petrov nakon konferencije ‘Uloga udruga u društveno-ekonomskom rastu i demokratskom razvoju, što je zabilježeno u svim informativnim emisijama, te na brojnim portalima.

Čelnika Mosta iznenadio je tada partnere u HDZ-u, ali i pojedine kolege iz vlastite stranke (platforme).

Danas je, po svemu sudeći, jasnije zbog čega je to učinio.

 

Komentari