‘MOST o mafiji u HNS-u, Mamić u zatvor! Božo, spomeni Kalmetu, Linića, Krešu Milanovića…’ ‘MOST o mafiji u HNS-u, Mamić u zatvor! Božo, spomeni Kalmetu, Linića, Krešu Milanovića…’
Nisu Mamić i Nevenka Jurak jedini krivci što smo na prosjačkom štapu. Ima tu zaslužnijih imena. Što će nam kolumnisti sutra pisati ako USKOK... ‘MOST o mafiji u HNS-u, Mamić u zatvor! Božo, spomeni Kalmetu, Linića, Krešu Milanovića…’

Nisu Mamić i Nevenka Jurak jedini krivci što smo na prosjačkom štapu. Ima tu zaslužnijih imena. Što će nam kolumnisti sutra pisati ako USKOK stane?”, pita se zviždač Mijat Stanić, dobro upoznat s katastrofalnom neučinkovitošću hrvatskog pravosuđa

mijat stanićMijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata i jedan od najpoznatijih hrvatskih zviždača i aktivista (razotkrio kriminal u Hrvatskim autocestama), na svom je facebook profilu duhovito komentirao činjenicu da zahtjevima ‘Mosta’, u trenutku kada o njima ovisi tko će dobiti vlast, svi odjednom žele ugoditi.

MOST samo spomene da je uvjet podrške za sastavljanje Vlade obračun s nogometnom mafijom i isti dan USKOK pohapsi sve što se Mamić zove,…Božo daj spomeni i imenjaka Kalmetu, Milanovićevog brata Krešu, Linića, Josipu Rimac,.. nisu Mamić i Nevenka Jurak jedini krivci što smo na prosjačkom štapu. Ima tu zaslužnijih imena ….što će nam kolumnisti sutra pisati ako USKOK stane?”, pita se Mijat Stanić, itekako dobro upoznat s neučinkovitošću hrvatskog pravosuđa i s činjenicom da organizirani kriminal gotovo u pravilu u Hrvatskoj ostaje nekažnjen, dok prijavljivači kriminala i korupcije dobivaju batine, otkaze, prijetnje, tužbe, kaznene prijave i sustavno su diskreditirani i posve nezaštićeni.

Podsjetimo da je Mijat Stanić, zbog svojeg djelovanja na razotkrivanju kriminala u Hrvatskim autocestama, bio izložen viđegodišnjem šikaniranju, vrlo ozbiljnim prijetnjama i progonu. Tajne službe u jednom trenutku su procijenile da je Staniću i život u opasnosti, zbog čega je imao 24-satnu zaštitu.

Jedan je od onih zviždača koji godinama pokušava u hrvatsko zakonodavstvo uvesti Zakon o zaštiti prijavitelja korupcije i kriminala, jer je na vlastitom iskustvu, ali i na temelju iskustva ostalih zviždača, uvidio da su prijavljivači korupcije u Hrvatskoj na brisanom prostoru i da u pravilu oni stradavaju, a ne osobe koje su počinile kriminal.

No, niti HDZ-ova, ali ni SDP-ova vladajuća većina, nisu htjele ni čuti za donošenja zakona koji bi zaštitio zviždače.

Hoće li MOST uspjeti prisiliti SDP i HDZ da napokon uvedu promjene i reformiraju bolesno pravosuđe, tek ćemo vidjeti.

No, zanimljivo je, ali i vrlo znakovito, da se Hanžekovićev i Mamićev Jutarnji list žestoko okomio na predložene MOST-ove reforme pravosuđa.

Ranije su mediji izvijestili da su ključne promjene koje MOST želi u pravoduđu: ubrzavanje rada i povećanje transparentnosti sudova, informatizacija poslovanja, racionalizacija troškova, zaštita dužnika koji žive u nekretnini koja je pod ovrhom a u 2017. te promijena strukture Državnog sudbenog vijeća, kako suci više ne bi bili država u državi i svete krave koje nitko ne kontrolira i kojima nitko ništa ne može.

No, Jutarni list zaključuje da bi Mostovi prijedlozi reforme pravosuđa, odnosno, novi status Državnog sudbenog vijeća, bili bi korak natrag za pravosuđe.

”Suci će ih sigurno dočekati na nož, a vjerojatno ih ni Europska unija ne bi dobro primila jer smo se uoči ulaska u EU usuglasili s europskom pravnom stečevinom. Bojim se da je sve rađeno na brzaka, da ti mladi ljudi ne znaju kako stvari funkcioniraju pa bi ovo lako mogao ispasti Mostov Lex Perković”, komentirao je Krunislav Olujić, odvjetnik i bivši sudac Vrhovnog suda, uz kojega se vežu razno razne priče.

Most predlaže “ustavne promjene radi objedinjavanja Državnog sudbenog vijeća i Državnoodvjetničkog vijeća u jedinstveno tijelo u kojem bi polovica članova bila iz redova znanstvenika i stručnjaka izvan sudova i Državnog odvjetništva”. Olujić smatra da bi prevelika zastupljenost stručnjaka i znanstvenika dovela u pitanje samostalnost sudske vlasti.

I odvjetnica Vesna Alaburić kaže da je razočarana.

”Ljudi, pa gdje živite posljednjih godina i niste li vidjeli što se u pravosuđu sve napravilo?! Prijedlozi Mosta za pravosuđe ni izbliza ne sliče na reforme”, izjavila je dugogošnja odvjetnica Nine Pavića i Europa press holdinga, izdavača Jutarnjeg lista.

Jutanjem listu i njemu bliskim odvjetnicima kaotično stanje u hrvatskom pravosuđu, očito dakle, itekako odgovara.

Komentari