NA RUBU PUCANJA: Suci i ministar poručili: Ovako izbjegavajte zakon, lažite i muljajte, jer to i mi činimo?! NA RUBU PUCANJA: Suci i ministar poručili: Ovako izbjegavajte zakon, lažite i muljajte, jer to i mi činimo?!
TweetEmailPrint ”Sudac nije govorio istinu o presretaču i brzoj vožnji, te o poštaru koji ne može u zgradu. I? Ništa. Priča koja je počela kao... NA RUBU PUCANJA: Suci i ministar poručili: Ovako izbjegavajte zakon, lažite i muljajte, jer to i mi činimo?!


”Sudac nije govorio istinu o presretaču i brzoj vožnji, te o poštaru koji ne može u zgradu. I? Ništa. Priča koja je počela kao moralni posrtaj jednog uglednog suca, jer je čovjek, prema svemu sudeći, javno govorio neistine i nalazio kreativne načine za izbjegavanje plaćanja prometnih prekršaja, upravo se proširila daleko. Ova afera više nije priča o Turudiću, zbog nje bi trebali bez svojih funkcija ostati i predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković”, piše Telegram.hr

Da je katastrofalno pravosuđe, odnosno sustav kojemu velika većina građana ne vjeruje – daleko najveći problem Republike Hrvatske – odavno je poznato.  No,  još je gora spoznaja da je nepovjerenje u pravosuđe te sve rašireniji opći dojam da živimo u državi nepravde – postalo glavni razlog masovnog iseljavanja mladih iz zemlje.

Zbog toga nam po šavovima pucaju i mirovinski i zdravstveni sustav, zbog toga su brojne škole pred zatvaranjem, a učitelji pred otkazom, zbog toga fakultetima nedostaje čak oko 12.000 studenata i zbog toga je ozbiljno ugrožena i nacionalna sigurnost zemlje.

O dodatno narušenom povjerenju  hrvatskih građana u pravosuđe nakon Afere Turudić, a pogotovo nakon skandaloznih, odnosno zabrinjavajuće neozbiljnih istupa čelnika Vrhovnog suda i ministra pravosuđa, piše Telegram.hr u tekstu ‘Slučaj Turudić počeo je kao posrtaj uglednog suca. Sad je mutirao u opasnu blamažu cijelog sustava

U ponešto skraćenom obliku, priču ovdje prenosimo:

”Izgleda da ovo više nije slučajno. Da se radi o obilježju sustava, DNK zapisu Plenkovićeve Hrvatske, genetskoj sklonosti da se manje političke greške u koracima pretvaraju u Godzilla afere koje ili pometu sve pred sobom ili se s puno, previše muke uguraju pod tepih do iduće eksplozije.

Da ministrica ima manju prometnu nesreću u kojoj lakše ozlijedi dijete, pa se otkrije da nema važeću vozačku dozvolu. Pa se otkrije čudnovati skupocjeni Mercedes u njenom dvorištu, pa čudesna priča o njenoj kumi koja je pijana pogazila ženu, pobjegla s mjesta nesreće i za to dobila – prekršajnu prijavu

Da ministar ne upiše dio svojih nekretnina u katastar, pa se, još dok ga premijer silovito brani, otvori cijeli krimi triler s međunarodnim off-shore fondovima, nepostojećim investicijama, kokošinjcem i slikom Poglavnika na kaminu kao trešnjom na vrhu.

I onda, naravno, Ivan Turudić. Priča koja je počela kao moralni posrtaj jednog uglednog suca, jer je čovjek, po svemu sudeći, javno govorio neistine i nalazio kreativne načine za izbjegavanje plaćanja prometnih prekršaja, upravo se proširila daleko, daleko, izvan granica Županijskog suda u Zagrebu. Ova afera više nije priča o Turudiću, zbog nje bi trebali bez svojih funkcija ostati i predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Sudac Turudić je javno tvrdio da je vozio prebrzo jer ga je policijski presretač pratio na maloj udaljenosti. Dežurni policajac koji je bio na licu mjesta, bjelovarski sud, ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik Policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske i djelatnici MUP-a koji su vidjeli snimku prekršaja tvrde da to nije istina.

Sudac Turudić je, nadalje, javno tvrdio da nije dobio četiri poziva za odazivanje na sudsko ročište, argumentirajući to time da svi njegovi susjedi rade i da nitko ne može otvoriti vrata poštaru. Ispalo je ne samo da su ta čuvena vrata nekad otključana, nego i da poštar koji deset godina već pokriva tu adresu ima – ključ.

Sessa se, kao jedan od ljudi koji po funkciji može pokrenuti stegovni postupak protiv suca, tim trivijalijama kao što je govorenje neistina u javnosti nije bavio – on je utvrđivao je li njegov kolega platio kaznu ili je li ometao postupak. A tko zna, možda Sessa drugačije tumači dio Zakona o DSV-u u kojem se govori o “nanošenju štete ugledu suda ili sudačkoj dužnosti” kao razlogu za pokretanje stegovnog postupka?

Još gori od Sesse je, međutim, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Unatoč jasnom vrdanju suca u bjelovarskom i ranijem, virovitičkom slučaju prebrze vožnje (za koji nitko nije platio kaznu jer je Turudić sudu dostavio imena članova obitelji koji su mogli voziti njegov auto), Bošnjaković je, bez previše vidljivog srama, izdeklamirao sljedeće: “Ja vjerujem gospodinu Turudiću, mi se dugo znamo, to je naš renomirani sudac koji je sudio u velikim predmetima i nemam razloga da mu ne vjerujem”. I, naravno, brza vožnja se događa, idemo dalje, dostava pošte nije bila uredna, sve pet… Presudu, veli Bošnjaković, nije ni gledao. Pa čak, očito, ni u mailu koji je Telegram njegovom ministarstvu poslao još u srijedu, a čiji je bila integralni dio.

Ključni problem, naravno, nije u tome što Turudić, Sessa i Bošnjaković ovim što pričaju zapravo daju jasne upute građanima kako izbjegavati zakon u sličnim slučajevima.

Problem je u tom što je ministar pravosuđa, po Zakonu o DSV-u, uz predsjednika Vrhovnog suda čovjek koji po funkciji može pokrenuti stegovni postupak protiv suca koji je “nanio štetu ugledu suda ili sudačkoj dužnosti”. Problem je u tome što su svi skupa dovoljno drski da javnosti pokušavaju prodati priču o tome da izgovorene neistine nisu bitne.

Problem je u tome što je priča o jednom bahatom sucu koji voli brzu vožnju, već po DNK-u Plenkovićeve Hrvatske munjevitom (Turudićevskom?) brzinom mutirala u aferu kojom “ugled suda i sudačke dužnosti” narušava i sam predsjednik Vrhovnog suda, a ugled Vlade i politike općenito ministrovo nevješto zatvaranje očiju.

I tako ostajemo s još jednom Godzilla aferom, u kojoj malo jači pritisak na papučicu gasa, ignoriranjem i zataškavanjem prerasta u frontalni sudar sustava koji štiti sam sebe i svoje velike igrače s očekivanjima demokratske javnosti. A tepih pod koji se neke od takvih čudovišnih devijacija ponekad uspiju uvući nabubrio je do samog ruba pucanja”, piše Jasmin Klarić za Telegram.

Isti autor je podsjetio da je Hrvatska najgora u EU po povjerenju u pravosuđe po istraživanju Eurobarometra. I to je najgora sa stilom. Čak 42 posto hrvatskih građana misli da je pravosuđe “jako loše”. Prva sljedeća je Slovačka, tamo svoje pravosuđe “jako lošim” opisuje 24 posto građana.

Ključni problem Hrvatske nije, dakle, korupcija, već pravosuđe!

Komentari