NAJGORA MINISTRICA U POVIJESTI? Divjak će djeci i roditeljima zagorčati i ljeto – samo zato jer može NAJGORA MINISTRICA U POVIJESTI? Divjak će djeci i roditeljima zagorčati i ljeto – samo zato jer može
‘Nije ministrici Divjak dovoljno ni kada je struka iz škola, koje bi trebala zastupati, upozorava da “škola koju promovira” nije škola pa je za... NAJGORA MINISTRICA U POVIJESTI? Divjak će djeci i roditeljima zagorčati i ljeto – samo zato jer može

‘Nije ministrici Divjak dovoljno ni kada je struka iz škola, koje bi trebala zastupati, upozorava da “škola koju promovira” nije škola pa je za kraj mandata morala staviti šlag na tortu proizvedenog obrazovnog kaosa. Odlučili su u Ministarstvu obrazovanja taj finalni “dodir” provesti produljenim rokovima za upise u srednje škole sve do kraja srpnja! Stvar je tim gora jer se budući srednjoškolci upisuju online sustavom koji je – do ove godine – rangirao učenike u gotovo tjedan dana, a sada se, uza svu digitalizaciju, dočekanu kao revolucionarni alat koji se sjetio u škole uvesti samo i isključivo HNS, na rezultate e-upisa u škole čeka više od mjesec dana?!’, piše Lana Kovačević u kolumni za  Večernji list

”Ministarstvu obrazovanja i njegovoj šefici Blaženki Divjak nije bilo dovoljno što su učenicima uskratili proljetne praznike, nije im bilo dovoljno ni što se nastavna godina produljila zbog dana izgubljenih u štrajku pa je učenicima uzela prve dane ljetnih praznika.

Ne, nije im bilo dovoljno ni što su se ove nastavne godine izmijenila čak četiri nastavna modela (Škola za život, cirkularni model, e-nastava i mješoviti model obrazovanja op. a.), nije bilo dovoljno što se nastavnicima, ali i učenicima, koji su po cijele dane sjedili pred računalima, pokušavajući stići sve što im je u e-školi zadano, doslovce pljunulo u lice viješću da je ove godine nemoguće pasti razred.

Nije ministrici Divjak dovoljno ni kada je struka iz škola, koje bi trebala zastupati, upozorava da “škola koju promovira” nije škola pa je za kraj mandata morala staviti šlag na tortu proizvedenog obrazovnog kaosa. Odlučili su u Ministarstvu obrazovanja taj finalni “dodir” provesti produljenim rokovima za upise u srednje škole”, piše u srijedu 3. lipnja Lana Kovačević u kolumni za Večernji list.

”Drugim riječima, učenici će od kraja nastavne godine do konačnih rezultata upisa željene srednje škole čekati gotovo 36 dana! Očito po kazni jer točno su toliko dana nastavnici i učitelji čekali da se izbore za veće plaće u najduljem štrajku – pa zašto ne bi čekali i osmaši, ionako im nitko već godinama nije ponudio nove programe za upise…

Manje dana trebalo je tada ministrici da poruči da se ona “više ne želi miješati” pa se ipak umiješala. Rezultat toga – matura više nije matura, ocjene više ne znače ništa, upisi nisu ono što su do jučer bili, škola nema veze sa školom. Stvar je tim gora jer se budući srednjoškolci upisuju online sustavom koji je do ove godine rangirao učenike na listu u gotovo tjedan dana, a sada se, uza svu digitalizaciju, dočekanu kao revolucionarni alat koji se sjetio u škole uvesti samo i isključivo HNS, na rezultate e-upisa u škole čeka više od mjesec dana?!

Nema praznika za osmaše do 31. srpnja, dana kada će konačno odraditi sve ono što im je potrebno da finaliziraju upise u srednje škole. Do tada će ministrica obrazovanja Blaženka Divjak već biti tek jedna od bivših ministrica obrazovnog sektora čiji se mandat može upamtiti samo po jednoj stvari – odličnoj promociji “škole za (ne)život”. To ionako budućim srednjoškolcima neće značiti ništa”, osvrnula se kolumnistica Večernjeg lista na potpuni debakl mandata ministrice za koju je Ivan Vrdoljak, bivši šef HNS-a, tvrdio da će, ni menje ni više, nego –  spasiti hrvatsko obrazovanje (tako je, barem, pravdao svoj nemoralni prelazak iz koalicije sa SDP-om u koaliciju s HDZ-om).


Nakon ‘reforme’ i digitalizacije, upisi – umjesto 7, traju 36 dana?!

Ista novinarka (L. Kovačević) u Večernjem listu je danas (srijeda 3. lipnja) ukratko opisala i nevjerojatan teatar apsurda u školstvu, odnosno raspad sustava te sveopći kaos – nastali kao posljedice, prema svemu sudeći, bahatosti i nekompetentnosti najododgovornijih u obrazovnom sustavu.  Taj nered, učenici osmih razreda i njihovi roditelji morati će trpjeti sve do kolovoza.

”Prvi put u povijest upisa u srednje škole, odlukom ministrice na odlasku Blaženke Divjak, osmaši će na rezultate upisa u srednje škole čekati – do 25. srpnja.

Taj najdulji upisni rok u hrvatskom školstvu rezultat je, kako su objasnili u Ministarstvu obrazovanja, činjenice da žele osigurati dovoljno vremena za one čije srednje škole provode prijamne ispite, kao i prilike da se bez stresa u srednje škole upišu i djeca s teškoćama u razvoju.

Ipak, da su rokovi ostali isti kao prije, sva djeca jednako bi stigla odraditi sve propisane korake za upis u škole, poručuju tako iz Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja te brojni članovi sindikata, koji su od ministrice Divjak bez uspjeha tražili da se za upis primjenjuju uobičajeni rokovi.

Naime, kada učenici 25. srpnja doznaju jesu li se upisali u željenu srednju školu, tek će od 27. do 31. srpnja školi koju su upisali morati dostaviti upisnice, kao i sve ostale popratne dokumente za upis kako bi tako i formalno upise odradili do kraja.

Potrebnu dokumentaciju i upisnice moći će dostaviti i elektroničkim putem, kazala je ministrica Divjak, pritom ne garantirajući da će elektronička dostava dokumentacije biti osigurana u svakoj srednjoj školi. Štoviše, kada je ovakva odluka o upisu u srednje škole stavljena na javnu raspravu, pristiglo je 206 komentara od kojih su 202 bila protiv produljenja upisa do 31. srpnja koji je u neizvjesnost ponovno stavio učenike i njihove roditelje, skratio im praznike, a zaposlenicima srednjih škola uskratio i godišnje odmore.

No takvi komentari u javnoj raspravi primljeni su na znanje, ali nisu prihvaćeni.

– Odluka o upisu u prvi razred srednje škole nije promijenjena u skladu s brojnim komentarima pristiglima u pet dana javnog savjetovanja. Bilo je upućeno 206 općih komentara na prijedlog odluke o upisu te se u njih 202 tražilo skraćivanje rokova te pomicanje datuma. Osim udruge ravnatelja to su tražile brojne osnovne i srednje škole, nastavnici, roditelji, sindikati i pravobraniteljica za djecu.

Ništa nije prihvaćeno. Pitam se čemu javna savjetovanja kada se ne sluša ni glas nastavnika ni glas roditelja o važnom postupku kao što je upis učenika. U odluci nije ni navedeno da se upisnica i dokumenti mogu dostaviti e-poštom. Tako da, prema odluci, i dalje ostaje fizička dostava upisne dokumentacije u srednje škole od 27. do 31.srpnja – poručila je tako Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

Kako je napomenula, digitalizacija je u našem obrazovnom sustavu stvorila veće komplikacije umjesto da je postupak olakšala.

– Nije razumljivo da nakon niza godina provođenja e-upisa svake godine treba sve više i više dana. Prije e-upisa ljetni upisni rok trajao je tjedan dana te se u taj tjedan uspjelo prijaviti,  upisati učenike s teškoćama i obaviti prijamne. U slučaju upisa u srednju školu digitalizacija je donijela otežanje i kompliciranje. Učenik osnovne škole u Zagrebu čeka 36 dana od završetka osmog razreda do saznanja u koju srednju školu se upisuje – kazala je Hitrec.

Ove godine u I. razred svih srednjih škola planira se broj upisnih mjesta za ukupno 47.445 učenika u 2210 razrednih odjela. Od ukupnog broja Hrvatska će na jesen imati 10.643 gimnazijalca, 18.709 učenika srednjih strukovni četverogodišnjih škola, 6892 učenika trogodišnjih strukovnih škola, 5114 onih koji će upisivati obrtničke škole, 1397 učenika koji će upisati plesne i glazbene škole, dok će u posebne programe za učenike s teškoćama u razvoju biti 886 učenika.

Važni datumi za učenike koji upisuju srednju 1. lipnja – početak prijava u sustav

8. srpnja – Početak prijava obrazovnih programa

12. srpnja – Završetak prijave obrazovnih programa koji zahtijevaju dodatne provjere

13. srpnja – Rok za dostavu dokumentacije redovitih učenika (stručno mišljenje HZZ-a i ostali dokumenti kojima se ostvaruju dodatna prava za upis)

20. srpnja – Unos prigovora na osobne podatke, ocjene, natjecanja, rezultate dodatnih provjera i podatke na temelju kojih se ostvaruju dodatna prava za upis

22. srpnja – Završetak prijava obrazovnih programa Početak ispisa prijavnica

25. srpnja – Objava konačnih ljestvica poretka

27.-31. srpnja – Dostava potpisanog obrasca o upisu u I. razred srednje škole (upisnice) u srednju školu u koju se učenik upisao (škole same određuju točne datume za zaprimanje upisnica i dodatne dokumentacije i objavljuju ih u natječaju te na svojoj mrežnoj stranici i oglasnoj ploči škole)’, piše Večernji list.

FOTO: Screenshot videosnimke; preslika stranice Vecernji.hr

Komentari