Nakon našeg teksta, institucije reagirale: Srčana bolesnica s invaliditetom ipak neće na cestu?! Nakon našeg teksta, institucije reagirale: Srčana bolesnica s invaliditetom ipak neće na cestu?!
TweetEmailPrint Sa željom da pokušamo spriječiti da žena s ugrađenim stentom i sa 80 postotnim invaliditetom (71) i njezin suprug (76) završe na ulici,... Nakon našeg teksta, institucije reagirale: Srčana bolesnica s invaliditetom ipak neće na cestu?!


Sa željom da pokušamo spriječiti da žena s ugrađenim stentom i sa 80 postotnim invaliditetom (71) i njezin suprug (76) završe na ulici, poslali smo upite brojnim institucijama te smo dobili odgovore iz kojih se može zaključiti da su nadležne gradske službe spremne pronaći zamjenski smještaj te očajnim supružnicima – kojima prijeti deložacija, pomoći i na druge načine. Od supružnika smo, pak, doznali da su ih naknadno kontaktirale djelatnice Centra za socijalnu skrb, nakon čega je gospodin Ž. (podaci poznati uredništvu), otišao u podružnicu Gornji grad – Medveščak i dao im sve potrebne informacije. Promise.hr nastavit će izvještavati o ovom slučaju

Naš tekst: Deložirat će srčanu bolesnicu: ‘Trideset godina sam radila, a nemam ni za voće! Ne znam kamo ćemo’ izazvao je brojne reakcije čitatelja, ali i nadležnih institucija.

U citiranoj priči opisali smo vrlo težak položaj zagrebačkih supružnika starije dobi (gospođa V. K. preboljela je dječju paralizu te ima 80 postotni invaliditet, doživjela je infarkt te ima ugrađen stent) kojima nakon pravomoćne sudske presude prijeti izbacivanje na cestu iz stana na Gornjem gradu, a koji pritisnuti ovrhama i s vrlo niskim primanjima, nemaju kamo otići.

Sa željom da pokušamo spriječiti da ti ljudi – do kojih smo došli uz pomoć voditeljice Socijalne službe Caritasa Zagrebačke nadbiskupije – završe na ulici, poslali smo upite brojnim institucijama te smo od svih, začudo, brzo dobili odgovore iz kojih se može zaključiti da su nadležne gradske službe spremne pronaći zamjenski smještaj i supružnicima pomoći i na druge načine.

Ovdje prenosimo najprije naša pitanja Centru za socijalnu skrb Zagreb te njihovoj podružnici Gornji grad – Medveščak, Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te Službi za informiranje Grada Zagreba (Ureda gradonačelnika), a potom i njihove odgovore.

Što trebaju učiniti da ne završe na cesti?

”V. i Ž. su očajni; ne znaju kamo će ako ih deložiraju. Podnijeli su zahtjev Gradu Zagrebu za privremeni smještaj u gradski stan, ali su tek 585. na listi čekanja.

Može li Centar za socijalnu skrb (Podružnica Gornji Grad – Medveščak), pomoći supružnicima i na koji način? Mogu li supružnici biti smješteni u neki dom za starije, iako nemaju dovoljno novca da si plate smještaj u dom? Što bi oni trebali učiniti, odnosno kome se obratiti za pomoć u ovoj situaciji – pod prijetnjom izbacivanja na ulicu?”, stoji u našem upitu.

Evo i odgovora:

”Zahvaljujemo na obavijesti. Kod te obitelji će naši djelatnici izvršiti terenski izvid te će istima biti ponuđena pomoć u okviru naših javnih ovlasti. Ako su osobe suglasne, moguće im je ponuditi neki od oblika smještaja u slučaju deložacije”, odgovorila je Morena Milinković, iz Centar za socijalnu skrb Zagreb, Podružnica Gornji Grad – Medveščak.

”Supružnici su u stalnom tretmanu Centra za socijalnu skrb Zagreb, Podružnice Gornji Grad-Medveščak od svibnja 2015. godine, otkada je i udovoljeno svim njihovim podnesenim zahtjevima i priznata su im sva tražena prava za koja su ispunjavali zakonom propisane uvjete.

Za pružanje daljnje pomoći i podrške u prevladavanju trenutnih životnih teškoća, kao i možebitno ostvarivanje drugih prava i usluga iz sustava socijalne skrbi, sukladno važećim propisima, upućujemo supružnike obratiti se nadležnoj Podružnici Gornji Grad-Medveščak”, odgovorili su, pak, iz Centra za socijalnu skrb Zagreb.

Upit sličnog sadržaja poslali smo i Gradskom ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te Službi za informiranje Grada Zagreba.

‘Ured može izdati mišljenje za dodjelu gradskog stana’

Od njih smo danas dobili sljedeće odgovore:

”Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom kroz programe socijalne politike nastoji svojim sugrađanima nizom mjera i pomoći olakšati prevladavanje svakodnevnih životnih poteškoća, a sva prava i oblici pomoći propisani su Odlukom o socijalnoj skrbi i Zakonom o socijalnoj skrbi.

Također ovaj Ured, sukladno članku 7. Odluke o najmu stanova, može izdati mišljenje za dodjelu gradskog stana u najam izvan liste reda prvenstva osobama koje nemaju riješeno stambeno pitanje niti mogućnost da ga riješe na drugi način, a nalaze se u iznimno teškom socijalno-zdravstvenom položaju.

Obzirom da iz podataka koje ste nam dostavili nije razvidno da li supružnici ispunjavaju uvjete za ostvarivanje nekog oblika pomoći iz nadležnosti ovog Ureda,  a kako bismo isto utvrdili, smatramo potrebnim da nam se obrate osobno ili telefonskim putem.

Mogu predati zamolbu za smještaj u dom

Što se tiče smještaja u dom za starije osobe, supružnici mogu predati zamolbu za smještaj u jedan ili više domova za starije osobe u nadležnosti Grada Zagreba, prema vlastitim preferencijama. Ukoliko nemaju dovoljno sredstava za podmirenje troškova smještaja, a nemaju djece ili drugih članova obitelji koji bi podmirivali razliku do pune cijene smještaja, supružnici se mogu javiti nadležnom centru za socijalnu skrb prema mjestu prebivališta kao i radi brže realizacije smještaja u dom temeljem rješenja za prioritetni smještaj sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi. Prioritet za smještaj može se ostvariti i kao zaštićeni najmoprimac temeljem Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o najmu stanova te kao hrvatski branitelj, vojni ili civilni invalid rata ili član njegove obitelji sukladno Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji i Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih rata.

Za dobivanje informacija o ostvarivanju određenih oblika pomoći sukladno Odluci o socijalnoj skrbi i izdavanju mišljenja za dodjelu gradskih stanova u najam izvan liste reda prvenstva supružnici  se mogu obratiti osobno u Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Nova cesta 1 ili na brojeve telefona 610 1801 ili 610 1828.

Za informacije o smještaju u dom za starije osobe u nadležnosti Grada Zagreba mogu se javiti u Odjel za ustanove socijalne skrbe ovog Ureda, Trg Stjepana Radića 1 i telefon 6100-159.

Za informacije oko ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu naknadu te privremeni smještaj mogu se javiti u Centar za socijalnu skrb prema mjestu svog prebivališta”, stoji u odgovorima koje je potpisala pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, gospođa dr. sc. Romana Galić.

Odgovor Gradskog ureda za upravljanje imovinom:

Odgovore na naša pitanja smo istovremeno primili i iz Gradskog ured za upravljanje imovinom Grada; Sektora za upravljanje imovinom Grada, Odjela za stanove i stambeno zbrinjavanje. Ovdje ih prenosimo;

”Povodom upućenog zahtjeva portala Promise.hr vezano za problem smještaja Ž i V. K. budući im prijeti prinudno iseljenje iz stana kojega koriste na adresi u Zagrebu, od strane suvlasnika stana (fizičkih osoba), iz domene ovog Ureda daje se sljedeći odgovor:

Dana 05.12.2019. gospođa V. je podnijela zahtjev na Natječaj za davanje stanova u najam sukladno Odluci o najmu stanova (Službeni glasnik Grada Zagreba 22/09, 3/12, 15/12, 22/13 i 11/20), te je, po završenoj obradi i bodovanju zahtjeva, na Prijedlogu Liste reda prvenstva za davanje stanova u najam, objavljene dana 10.05.2021., raspoređena na 585. redno mjesto.

Kako je proveden prigovorni postupak uskoro se očekuje da gradonačelnik Grada Zagreba utvrdi Konačnu Listu reda prvenstva za davanje stanova u najam, temeljem koje će se stanovi davati u najam strogo poštujući redoslijed na Listi. Dakle, samo uvrštavanje na Konačnu Listu reda prvenstva ne jamči podnositelju zahtjeva rješavanje njegovog stambenog pitanja. Koliko će osoba s Liste biti stambeno zbrinuto ovisi o broju za dodjelu raspoloživih stambenih jedinica.

Žive u zgradi privremeno neuporabljivoj za stanovanje

U odnosu na spominjanje nedavne izjave gradonačelnika Grada Zagreba o privremenom stambenom zbrinjavanju u stanovima Grada Zagreba stradalnika u potresu 2020. godine, upućujete se na Zaključak o privremenom stambenom zbrinjavanju građana Grada Zagreba pogođenih potresima 22. ožujka 2020. i 29. prosinca 2020., donesenim na 3. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba dana 26.08.2021. Navedenim Zaključkom utvrđeni su uvjeti, način, mjerila i postupak za ostvarivanje prava na privremeno stambeno zbrinjavanje vlasnika stanova/kuća odnosno njihovih srodnika u pravoj liniji, kao i zaštićenih najmoprimaca, te članova njihovih obitelji – domaćinstva čiji su stanovi/kuće nakon potresa 2020. neuporabljivi ili privremeno neuporabljivi, a vlasnici odnosno najmoprimci su napustiti svoje stambene jedinice, te su stambeno zbrinuti u objektima kolektivnog stanovanja ili u kontejnerima za stanovanje odnosno stambeno su zbrinuti pojedinačno.

Stoga supružnicima kao korisnicima bez reguliranog statusa stana (provjerom u evidenciji Gradskog stambeno komunalnog gospodarstva d.o.o. utvrđeno je da predmetna zgrada ima žutu oznaku – privremeno neuporabljivo za stanovanje) stambeno pitanje ne može biti rješavano temeljem citiranog Zaključka”, odgovorio je pročelnik Gradskog ureda za upravljanje imovinom Grada, Željko Matijašec.

Supružnike kontaktirale djelatnice Centra za socijalnu skrb

Valja napomenuti da smo od supružnika o kojima smo pisali naknadno doznali da su ih, nakon objave našeg teksta, kontaktirale djelatnice Centra za socijalnu skrb, nakon čega je gospodin Ž. (podaci poznati uredništvu), otišao u podružnicu Centra za socijalnu skrb Gornji grad – Medveščak te je, kako kaže, djelatnicima dao sve potrebne informacije.

Supružnci iz naše priče sada su ipak dobili neku nadu te kažu da će poduzeti što treba, onako kako su ih nadležne službe uputile, u nastojanju da osiguraju nužnu pomoć, odnosno zamjenski smještaj u slučaju najavljene deložacije iz stana na Gornjem gradu u kojem već godinama žive.

Promise.hr nastavit će izvještavati o ovom slučaju.


Tekst je dio projekta ‘Osvješćujemo probleme najranjivijih skupina i senzibiliziramo javnost‘, koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – Agencije za elektroničke medije

FOTO: Snimio Damir Kramarić; screenshotvideosnimke

Deložirat će srčanu bolesnicu: ‘Trideset godina sam radila, a nemam ni za voće! Ne znam kamo ćemo’