Nakon Novog Travnika, državni tajnik Milas posjetio Suboticu te razgovarao s biskupom Večerinom Nakon Novog Travnika, državni tajnik Milas posjetio Suboticu te razgovarao s biskupom Večerinom
TweetEmailPrint Subotička biskupija crkveno je područje s najvećim brojem katolika u Srbiji. Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH  boravio je u... Nakon Novog Travnika, državni tajnik Milas posjetio Suboticu te razgovarao s biskupom Večerinom


Subotička biskupija crkveno je područje s najvećim brojem katolika u Srbiji. Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH  boravio je u petak u Novom Travniku gdje je otvoren i blagoslovljen Trg Drinskih mučenica. Drinske mučenice su časne sestre porijeklom iz Austrije, Slovenije i Mađarske, ubijene su 1941. godine, a blaženima proglašene 24. rujna 2011. godine

S ciljem jačanja suradnje te njegovanja zajedništva i povezanosti, državni tajnik Zvonko Milas danas je održao sastanak sa subotičkim biskupom mons. Slavkom Večerinom.
Inače, Subotička biskupija crkveno je područje s najvećim brojem katolika u Srbiji.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te ujedno izaslanik predsjednika Vlade RH g. Andreja Plenkovića boravio je u petak, 24. rujna u Novom Travniku gdje je otvoren i blagoslovljen Trg Drinskih mučenica.
„Danas ovdje odajemo dužnu počast i zahvalnost Drinskim mučenicama, narodima i državama iz kojih su došle u ovu predivnu i napaćenu zemlju i slavimo njihov život. Neka ovaj trg, bude živi spomenik ljubavi i naše zahvalnosti, neka bude most koji spaja BiH sa Europom.“ – istaknuo je državni tajnik Zvonko Milas.

Trg Drinskih mučenica je javni objekt za kulturna događanja Hrvata BiH i iseljeništva čiju izgradnju je podržala Vlada Republike Hrvatske sredstvima iz proračuna Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

U sklopu otvorenja i blagoslova Trga Drinskih mučenica služena je Sveta misa na kojoj je prisustvovao veliki broj vjernika, ali i brojnih uzvanika predvođenih Predsjednikom HNS-a Draganom Čovićem, predsjednikom FBIH Marinkom Čavarom, Veleposlanikom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Sablićem, a uz načelnika Duju bili su i predstavnici Hrvatske Vlasti iz SBK. Svetu misu predvodio je nadbiskup koadjutor Tomo Vukšić.

Drinske mučenice su časne sestre porijeklom iz Austrije, Slovenije i Mađarske, ubijene su 1941. godine, a blaženima proglašene 24. rujna 2011. godine, objavljeno je na stranicama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske