Nakon žestokih prepucavanja oko KINA EUROPA, Židovski filmski festival otvoren u Studentskom centru Nakon žestokih prepucavanja oko KINA EUROPA, Židovski filmski festival otvoren u Studentskom centru
TweetEmailPrint Nataša Popović, direktorica Festivala, je izjavila kako ‘ne zna zašto je uprava Kina Europe odlučila prelomiti baš na našem festivalu’, te istaknula kako... Nakon žestokih prepucavanja oko KINA EUROPA, Židovski filmski festival otvoren u Studentskom centru


Nataša Popović, direktorica Festivala, je izjavila kako ‘ne zna zašto je uprava Kina Europe odlučila prelomiti baš na našem festivalu’, te istaknula kako joj je žao zbog toga i očekuje ispriku zbog takve odluke. Gradonačelnik je kazao kako u ‘SC-u nema šank-linije koja je bila u subotu u Varšavskoj…’, aludirajući na one koji su, informacijom da se Kino Europa zauvijek gasi, građane potaknuli na prosvjed ispred kultnog kina. Na subotnjem prosvjedu bilo je govora i o novom okupljanju u utorak, no moguće je da, zbog novonastalih okolnosti, taj prosvjed neće biti održan

Nakon zaglušujuće buke i oprečnih informacija oko zatvaranja Kina Europa, Festival tolerancije – JFF (Židovski filmski festival) Zagreb, otvoren je u nedjelju navečer u Studentskome centru (SC) Sveučilišta u Zagrebu projekcijom filma “Vukodlak” poljskoga redatelja Adriana Paneka te pljeskom zahvale osnivaču festivala Branku Lustigu.
Film “Vukodlak” priča je o skupini djece tek oslobođene iz koncentracijskoga logora koja završavaju u napuštenom zdanju u šumi gdje ih očekuju novi užasi, a o potankostima vezanim uz taj filma mnogobrojna publika mogla je čuti izravno u razgovoru s redateljem Panekom, održanom nakon projekcije filma.
”Najstrašnije je kada su djeca žrtve rata. Zato i danas, i mi u Poljskoj, i vi u Hrvatskoj, trebamo sustavno otvarati te teme. Drago mi je što upravo temom stradanja djece započinje ovaj festival”, rekao je Adrian Panek.
Svečanosti otvorenja Festivala tolerancije – JFF Zagreb nazočili su, među ostalim uglednicima, izraelski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Ilan Mor, izaslanica predsjednice Republike Renata Urlić Margaretić i izaslanik ministrice kulture Krešmir Partl, saborski zastupnici, veleposlanici, brojni glumci, redatelji i predstavnici Grada Zagreba. Najveći pljesak dobio je pak dvostruki oskarovac Branko Lustig, utemeljitelj Festivala židovskoga filma.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorio je festival rekavši kako je to dragocjena kulturna manifestacija koja osvješćuje najvažnije teme modernoga društva, a to su ne samo poštivanje nego i slavljenje različitosti te temeljna načela jednakosti, slobode, pravde i bratstva.
Festival tolerancije, istaknuo je, angažirani je filmski festival s jasnom misijom, a njegov programski fokus je i ove godine rad na boljem i tolerantnijem društvu.
”Sve ovo ne bismo uspjeli da trinaest godina nisam učila od najboljega – Branka Lustiga. Iako smo u 24 sata bili prisiljeni mijenjati glavnu kino dvoranu, niti jedan film nije skinut s programa. Uz pomoć grada Zagreba, kina SC, Kinoteke i kina Tuškanac, sve što smo najavili, ostaje, pa će publika uistinu ove godine uživati u pravim stvarima”, istaknula je direktorica Festivala tolerancije Nataša Popović.
Rekla je kako je sretna što uza sebe ima tim koji je u 14 sati uspio preseliti kompletan festival na nove lokacije i prilagoditi programe, iako se to činilo nemoguće.
Producent festivala Hrvoje Pukšec podsjetio je kao je kvaliteta i ovaj put bila prvi kriterij u odabiru filmova. Najavio je kako će ovogodišnje izdanje festivala do 13. travnja, u kinima Studentski centar, Kinoteka i Tuškanac ponuditi osamdesetak filmova, pet okruglih stolova, dvije izložbe, dva Masterclass predavanja, rasprave, VR (virtualna realnost) projekte za mlade i edukacije.
Program otvorenja vodila je dramska umjetnica Lucija Šerbedžija koja je najavila i koncert austrijskih majstora jazza HI5 održan u Polukružnoj dvorani Teatra &TD nakon svečanosti otvaranja.
Ovogodišnji festival realiziran je uz potporu Grada Zagreba, UNHCR-a, Orbica, HAVC-a, TZ Grada Zagreba, Atlantic grupe i PZ Putniković.

Zbog izvanrednih okolnosti festival otvoren u SC-u

Ovogodišnje, 13. u nizu izdanje Festivala toleranacije – JFF Zagreb, počelo je u izvanrednim okolnostima jer se, kako je to nakon svečanosti otvorenja objasnila novinarima direktorica toga festivala Nataša Popović, u roku od 24 sata program za koji je bilo predviđeno da će se održati u Kinu Europi, zbog nemogućnosti korištenja toga kina, morao preseliti na novu lokaciju.
Popović je rekla kako su, zbog odluke uprave o zatvaranju Kina Europe, pred njima bila dvije opcije – otkazati festival ili učiniti nemoguće da se on ipak održi. Pri tomu, rekla, bilo nam je jako žao otkazati festival s obzirom na dugotrajne i sustavne pripreme, a posebice zbog gostiju iz inozemstva, brojne volentere i sponzore koji nas podržavaju.
Jer, podsjetila je, Festival tolerancije – JFF Zagreb jedan je od samo nekoliko neprofitabilnih festivala, a grad Zagreb mu je davao slobodne termine u Kinu Europi. Popović je ponovila kako “ne zna zašto je uprava Kina Europe odlučila prelomiti baš na našem festivalu”, te istaknula kako joj je iskreno žao zbog toga i očekuje ispriku zbog takve odluke.
Zamolila je publiku da prati web stranicu festivala – www.festivaloftolerance.com na kojima će dobiti točne informacije o programu i zahvalila je zagrebačkoj gradskoj upravi, Kinoteci i Tuškancu na pomoći i na tome što su im otvorili svoja vrata.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je, pak, novinarima prije otvorenja 13. Festivala tolerancije – JFF Zagreb u Studentskome centru (SC) kako “oni koji pljuju po gradskim institucijama i gradonačelniku govore najviše o sebi” te da u “SC-u nema šank-linije koja je bila sinoć u Varšavskoj”.

Glasina o ‘cajkama’ na mjestu kina razgnjevila građane

Gradonačelnik je ustvrdio kako u “SC-u nema šank-linije koja je bila sinoć u Varšavskoj, ljudi koji besramno pokušavaju spinovima realizirati osobne interese, ali to neće proći”. Podsjetio je kako je upravo on “čovjek koji je od tajkunske privatizacije spasio kina Apollo, Tuškanac, Liku, Sesvete, a 2007. i Kino Europu”.

Valja podsjetiti da je u subotu ispred kina Europa održan prosvjed na kojem se okupilo par tisuća ljudi, koji su uzvikivali :Ne damo kino!’. Okupljene je uznemirila najava, odnosno glasina, da Grad Zagreb planira, navodno, zatvoriti najpoznatije zagrebačko kino i na tom mjesto otvoriti neki komercijalni sadržaj. Spominjao se, čak štoviše, narodnjački klub, zbog čega je gradonačelnik Bandić najavio tužbu protiv dosadašnjih najmoprimaca, kojima uskoro istječe ugovor s Gradom Zagrebom.

”Pokušaj pritiska dosadašnjih najmoprimaca na vlasnika kina „Europa“  Grad Zagreb, iznošenjem utuživih laži da će „kino Europa odlukom Grada postati narodnjački klub“ odbacujemo u cijelosti . Očekujemo odmah JAVNU ISPRIKU I DEMANTI od strane dosadašnjih najmoprimaca. U suprotnom ćemo protiv klevetnika podići tužbe i zatražiti odštetu zbog štete koja je nanesena Gradu namjernim širenjem lažnih vijesti.
Ta lažna vijest o „narodnjačkom klubu“  trebala je poslužiti manipulaciji i mobiliziranju javnosti samo kako bi se izvršio pritisak da se na silu produži ugovor dosadašnjim najmoprimcima. Pozivamo javnost  da ne podliježe takvoj vulgarnoj i banalnoj manipulaciji temeljenoj na lažnim tvrdnjama. Ta jeftina i prozirna laž o „narodnjačkom klubu“ u kinu Europa nadilazi sve što je dosad viđeno u kategoriji „fake news“”, istaknuto je, između ostaloga, u priopćenju gradonačelnika Bandića, objavljenom u nedjelju 7. travnja.

FOTO: Zagreb.hr; screenshot YouTube snimke

Komentari