”Ne čudi da nas ORBAN NE CIJENI i svojata RH, kada Vlada hrvatske resurse poklanja Mađarima!” ”Ne čudi da nas ORBAN NE CIJENI i svojata RH, kada Vlada hrvatske resurse poklanja Mađarima!”
i na cijeni nafte znatno oštetili inu i državni proračun

”Ne čudi da nas ORBAN NE CIJENI i svojata RH, kada Vlada hrvatske resurse poklanja Mađarima!”

Hrvatska 17. lipnja 2020. Promise.hr

‘Ministar Ćorić je Fasimonu dopustio izvoz hrvatske nafte ispod cijene, INA to taji, a DORH i Porezna ne reagiraju. Ne samo da su potajno... ”Ne čudi da nas ORBAN NE CIJENI i svojata RH, kada Vlada hrvatske resurse poklanja Mađarima!”

‘Ministar Ćorić je Fasimonu dopustio izvoz hrvatske nafte ispod cijene, INA to taji, a DORH i Porezna ne reagiraju. Ne samo da su potajno potpisali Memorandum kojim su omogućili transfer hrvatske nafte u Mađarsku i potom umjesto na preradu u Rijeku u rafinerije MOL-a izvezli čak 250 tisuća tona hrvatske nafte, nego su i na cijeni te nafte moguće znatno oštetili Inu i državni proračun’, piše Nacional .”Nakon gašenja Sisačke rafinerije premijer Plenković propustio je još jednu priliku zaštititi hrvatske interese i potvrdio pristranost mađarskoj strani. Za eksploataciju slavonske nafte mađarskom MOL-u odredio je i potpisao Ugovor o koncesiji uz najnižu moguću koncesijsku naknadu, čak  puno nižu nego što je MOL plaća Mađarskoj Vladi za eksploataciju nafte iz bušotina u Mađarskoj. To dokazuje da Plenkovićeva Vlada hrvatske resurse mađarima poklanja u bescjenje”, ističe Vesna Balenović, predsjednica udruge Zviždač

Nakon što je tjednik Nacional objavio još jedan u seriji tekstova o uništavanju i potkradanju INA-e, u korist mađarskog MOL-a’, reagirala je udruga Zviždač, koju vodi poznata ‘zviždačica’ iz nekada velike hrvatske naftne kompanije, Vesna Balenović, tvrdnjom da su hrvatski političari energetsku politiku Hrvatske prepustili voditi Vladi Republike Mađarske i time doveli u pitanje naš suverenitet.

U tekstu pod naslovom ‘INA POD SUMNJOM: Kako se na nižim cijenama hrvatske nafte vara država radi profita MOL-a, Orhidea Gaura Hodak, novinarka Nacionala, pisala je, podsjetimo, da postoji sumnja da su samo u prva četiri mjeseca 2020. INA i državni proračun oštećeni za najmanje 50 milijuna kuna!

”Ministar Ćorić je Fasimonu dopustio izvoz hrvatske nafte ispod cijene, INA to taji, a DORH i Porezna uprava ne reagiraju. Ne samo da su potajno potpisali Memorandum kojim su omogućili transfer hrvatske nafte u Mađarsku i potom od početka ove godine umjesto na preradu u Rijeku u rafinerije MOL-a izvezli čak 250 tisuća tona hrvatske nafte, nego su i na cijeni te nafte moguće znatno oštetili Inu i državni proračun’, navodi Nacional

S tim u vezi, Vesna Balenović, predsjednica udruge Zviždač poslala je priopćenje za medije koje ovdje u cijelosti prenosimo:

Energetsku politiku Hrvatske prepustili Mađarima!

”Dok mađarski premijer Viktor Orban svojata Rijeku kao mađarski izlaz na more, premijer Plenković ne zna vratiti INU u hrvatske ruke. Koliko je nespretan u tome, govori činjenica da su mu trebale tri i pol godine tek  da utvrdi preliminarnu  vrijednost INE. Kolike godine bi mu trebale za konačnu realizaciju plana preuzimanja INE, veliko je pitanje? Žalosno je da se pored sve hrvatske pameti s područja energetike nije moglo naći domaćih stručnjaka koji bi tu procjenu napravili brže i kvalitetnije od inozemne, koja je definitivno s devet milijuna eura višestruko preplaćena. S obzirom da je utjecaj hrvatskih članova Uprave INA-e minimalan, a da je Republika Mađarska suvlasnik MOL-a, slobodno možemo reći da su naši političari energetsku politiku Hrvatske prepustili voditi Vladi Republike Mađarske i time doveli u pitanje naš suverenitet.

Račanova Vlada poklonila INU, SDP danas proziva i traži povratak!

Dok su se Mađari pri potpisivanju ugovora za kupnju 25%  udjela INE obvezali obnoviti Sisačku rafineriju, Račanova Vlada ignorirala je moja upozorenja da MOL neće investirati u obnovu Sisačke rafinerije i da će je zatvoriti te INU pretvoriti u skup benzinskih postaja. Na žalost, moja upozorenja su se ostvarila i danas svjedočimo devastaciji INE s velikim ključem u zahrđaloj bravi Sisačke rafinerije, koja to više nije. Jedino što je tada vlast učinila je da me kaznila dvomjesečnom zatvorskom kaznom jer sam javno upozoravala na izostanak obećanih investicija ugradnje filtera, koji su trebali omogućiti čist zrak građanima Siska.

Pored mene stradao je i sudac Prekršajnog suda u Sisku Tonči Majica koji je Rafineriju nafte u Sisku i njezina tadašnjeg direktora proglasio krivima zbog prerade nekvalitetne nafte i  prekomjernog onečišćenja zraka. Zbog te presude sudac Majica je ostao bez posla jer mu je Državno sudbeno vijeće uskratilo produžetak mandata i na taj ga način uklonilo iz pravosuđa. Na žalost, zbog prekomjernih i dugogodišnjih zagađenja zraka, vode i tla životom je platilo na stotine građana Siska i okoline.  Košmar i nedosljednost hrvatske energetske politike očit je u tome da je Račanova Vlada predala INU u mađarske ruke, a sada SDP proziva aktualnu vlast i traži povratak – navodi Vesna Balenović.

Tuđe nećemo, svoje poklanjamo!

Nakon gašenja Sisačke rafinerije premijer Plenković propustio je još jednu priliku zaštititi hrvatske interese i potvrdio svoju pristranost mađarskoj strani. Naime, za eksploataciju slavonske nafte mađarskom MOL-u odredio je i potpisao Ugovor o koncesiji uz najnižu moguću koncesijsku naknadu, čak  puno nižu nego što je MOL plaća Mađarskoj  Vladi za  eksploataciju nafte iz bušotina u Mađarskoj. To dokazuje da Plenkovićeva Vlada hrvatske resurse mađarima poklanja u bescjenje.

I danas se čudimo mađarskom premijeru Orbanu što agresivno svojata hrvatske teritorije.  Pa nije ni čudo da  nas ne cijene, kad sami ne znamo cijeniti vlastite resurse, vlastite politike i vlastite interese.

 Mađari štite bjegunce, Hrvati progone zviždače!

Dok Orban štiti bjegunca s Interpolovih tjeralica, bivšeg čelnika MOL-a Zoltana Hernadya, koji je optužen za koruptivne i nezakonite radnje pri kupnji udjela i upravljačkih prava u INI, Plenković donosi manjkav Zakon o navodnoj zaštiti zviždača. Na žalost, umjesto zaštite naš premijer Plenković takvim zakonom me prepušta  daljnjem progonu, zbog ukazivanja na organizirani višemilijunski kriminal i korupciju u INI. Hrvatski apsurd je tim veći što je DORH moje optužbe  2011. godine proglasio utemeljenim, a hrvatsko pravosuđe ih odbacilo procesuirati, s obrazloženjem da ih je DORH donio „prekasno“, čime je nastupila zastara. Kriminalci u vrhu vlasti su tako smišljenim planom ostali zaštićeni, a ja koja sam ukazala na organizirani kriminal trajno odbačena i kažnjena”, stoji u priopćenju kojega je potpisala Vesna Balenović, predsjednica udruge „Zviždač“

 

 

Komentari