Ne srljajte, SUBVENCIONIRANI STAMBENI KREDITI SU NEPOVOLJNI I RIZIČNI! Ne srljajte, SUBVENCIONIRANI STAMBENI KREDITI SU NEPOVOLJNI I RIZIČNI!
TweetEmailPrint ”Od svega će kao i do sada najviše profitirati banke koje ovom operacijom žele popraviti svoj imidž teško narušen dosadašnjim lošim ponašanjem. Želi... Ne srljajte, SUBVENCIONIRANI STAMBENI KREDITI SU NEPOVOLJNI I RIZIČNI!


”Od svega će kao i do sada najviše profitirati banke koje ovom operacijom žele popraviti svoj imidž teško narušen dosadašnjim lošim ponašanjem. Želi profitirati i Vlada koja novcem poreznih obveznika želi podići ili održati rejting.I zato, budite pametni. Ovo nisu povoljni krediti ma koliko se oni takvima predstavljali”, upozorava profesor dr. Ivan Lovrinović

U vrijeme dok svi mediji pišu i govore o velikom interesu građana i banaka za subvencioniranje kupnje prve nekretnine, ekonomist i monetarni stručnjak dr. Ivan Lovrinović na svom je Facebook profilu upozorio da su ti tobože superpovoljni krediti u stvari nepovoljni i vrlo rizični!

”Odavno neka vlada nije tako jeftino propagirala neki svoj projekt kao što je to slučaj s ovom sada, a vezano za subvencioniranje kupnje prve stambene nekretnine.

Ni manje niti više oni će izdvojiti ove godine 17,5 milijuna kuna za subvencioniranje stambenih kredita i tako još tri-četiri godine
Rok za prijavi je bio nekih tjedan dana. Mediji dodatno pumpaju ovaj Vladin projekt, a sve s ciljem da javnost dobije sliku skrbi za mlade obitelji. No, istina o tim “povoljnim” kreditima je drugačija. Zašto?

Najprije, riječ je o marginalnim iznosima pomoći (17,5 mln kuna). Drugo, kamatna stopa je u prosjeku oko 3,5 posto i ona je visoka i destimulativna. Država subvencionira tijekom četiri godine, ali je uvela porez na promet kod kupnje prve nekretnine. Treće, opet se koristi valutna klauzula koja je visokorizična.

Koji je prijedlog stranke PH po pitanju stambenih kredita mladim ljudima?
1. Isključivo kunski krediti bez valutne klauzule.
2. Fiksna kamatna stopa do kraja otplate od 2%.
3. Ukinuti porez na promet kod kupnje prve nekretnine mladima.
4. Obitelj koja dobije četvrto dijete prestaje plaćati stambeni kredit i ostatak plaća država.Odakle novac za ovako povoljnu konstrukciju? Sjetite se da sam objašnjavao da država refinanciranjem svojih skupih kunskih kredita koji iznose oko 160 milijarde kuna, može uštedjeti oko 4 milijarde kuna samo na kamatama godišnje!

Od te uštede mogu se izfinancirati ovakvi programi stambenog kreditiranja a ostatak (veći dio) u poticanje otvaranja malih poduzeća, farmi i slično.

Ovako, od svega će kao i do sada najviše profitirati banke koje ovom operacijom žele popraviti svoj imidž teško narušen dosadašnjim lošim ponašanjem. Želi profitirati i Vlada koja novcem poreznih obveznika želi podići ili održati rejting.

I zato, budite pametni i ne srljajte. Ovo nisu povoljni krediti ma koliko se oni takvima predstavljali.

Moj model, prethodno opisan, ponudio sam u Saboru ali je glatko odbijen. On bi istinski pomogao u demografskoj obnovi, i zaustavljanju iseljavanja mladih ljudi”, ističe monetarni stručnjak i predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku.

 

Komentari