NITKO SE PLENKOVIĆU zbog skandalozne izjave o požaru NIJE NARUGAO kao Pupovčev tjednik! NITKO SE PLENKOVIĆU zbog skandalozne izjave o požaru NIJE NARUGAO kao Pupovčev tjednik!
‘Može li potres biti ljubak, poplava šarmantna, a snježna mećava erotična? Naravno da ne može, pogotovo ako dobro vladate hrvatskim, nemate problema sa značenjima... NITKO SE PLENKOVIĆU zbog skandalozne izjave o požaru NIJE NARUGAO kao Pupovčev tjednik!

‘Može li potres biti ljubak, poplava šarmantna, a snježna mećava erotična? Naravno da ne može, pogotovo ako dobro vladate hrvatskim, nemate problema sa značenjima riječi i psihofizički ste zdravi. Izjavom da je požar kod Splita bio interesantan, a njegovo gašenje atraktivno, hrvatski se premijer definitivno etablirao kao osoba čiji jezik nije u najčvršćoj sprezi s mozgom’, piše tjednik kojega izdaje Srpsko narodno vijeće, Plenkovićevog koalicijskog partnera Milorada Pupovca. Kao ilustraciju  imaju zapaljenu Plekovićevu glavu, dok on pita: Di gori?

Niti jedan medij u Hrvatskoj nije se toliko grubo – preko cijele naslovnice -narugao premijeru Plenkoviću zbog njegovih doista skandaloznih izjava u vezi s požarom kod Splita, kao tjednik njegovog koalicijskog partnera – Milorada Pupovca!

Tjednik Novosti, koje izdaje Srpsko narodno vijeće, a čiji je predsjednik Milorad Pupovac – Plenkovićev koalicijski partner, odlučile su naime, ‘atraktivnim požarom’ povećati prodaju svog novog broja. Najavljuju tako da je ‘Atraktivan požar od petka na kioscima diljem Hrvatske!‘, uz ilustraciju na kojoj je zapaljeno tjeme začuđenog Plenkovića, dok on zbunjeno pita: Di gori?

Mora se priznati da je premijer Novostima ovaj put itekako dao povoda. Pa kad već drugi mediji, koji se očito boje zamjeriti premijeru, ne žele iskoristiti jednu od najbedastijih izjava nekog visokog državnog dužnosnika u hrvatskoj povijesti, onda su na tom Plenkovićevom ‘biseru’ tiražu odlučili podići ‘Pupovčeve’ Novosti.

Milorad Krstulović tako piše:

”Izjavom da je požar kod Splita bio interesantan, a njegovo gašenje atraktivno, hrvatski se premijer Andrej Plenković definitivno etablirao kao osoba čiji jezik nije u najčvršćoj sprezi s mozgom.

Dalmaciju su poharali požari, najgore je bilo u ponedjeljak navečer u Splitu iz čijih su predgrađa stizale dramatične vijesti o izgorjelim kućama, zapaljenim vozilima, evakuacijama. Dan kasnije, predstavnici državne vlasti uglavnom su se utapali u lažnoj samohvali, jer da su se opteretili istinom, morali bi priznati kako je država koju neumorno grade nesposobna probiti protupožarne putove, urediti hidrante i porušiti svoje napuštene objekte. Ili im barem dati svrhu. Uz to, nije kadra ni pristojno organizirati vatrogasnu službu što je ljude primoralo na samoorganiziranje pa je zabilježeno masovno priključivanje Hajdukovih navijača gasiteljima. Na dan požara, okolicom Splita bauljali su Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, i Damir Krstičević, ministar obrane, dok su se gospodin premijer izvoljeli pojaviti sutra.

Može li potres biti ljubak, poplava šarmantna, a snježna mećava erotična? Naravno da ne može, pogotovo ako dobro vladate hrvatskim jezikom, nemate problema sa značenjima riječi i psihofizički ste zdravi. Ni požar, koliko se dosad znalo, ne može biti interesantan, kao što ni njegovo gašenje, samo po sebi, ne treba biti atraktivno, nego uspješno. Iz ovog uvoda shvatili ste da ćemo opet o Andreju Plenkoviću koji pozom i sadržajem sve češće uspijeva zasjeniti predsjednicu države, donedavnu prvu političku bisernicu Republike Hrvatske. Kaže tako Plenković: ‘Vjerujem da ćemo iz ovog požara, koji je interesantan iz razloga što je praktički došao do kuća, izvući određene pouke.’ I kaže: ‘Jako je važno da kod gašenja požara, unatoč dobroj volji mnogih koji bi voljeli pomoći, ne dođe do kaotične situacije. Ovo je postalo atraktivno jer je sam Split u pitanju.’ Interesantno i atraktivno? Zvuči kao netko kome je žao što povremeno ne gori i na Markovu trgu. Ili, kao netko čiji jezik nije u najčvršćoj sprezi s mozgom.

A dok ne otkliže s pozicije, vođa Vlade i HDZ-a ponašat će se kao tipični vođa Vlade i HDZ-a – bahato. Dan nakon što je požar najžešće divljao, Plenković se odlučio pojaviti u Splitu. Da bi se to dogodilo, Vladin je avion krenuo iz Salzburga, gdje je dopremio predsjednicu države Kolindu Grabar-Kitarović, u Zagreb. Tamo je skupio Plenkovića i službenu pratnju te poletio prema Splitu, dok su u istom smjeru cestom jurili službeni Vladini Audiji – morali su na splitskom aerodromu dočekati članove Vlade. Nešto kasnije ponovljena je ista procedura, samo u obrnutom smjeru. Na koncu, avion je u Austriji pokupio i predsjednicu te je prebacio u Split. Poželimo njihovim putnicima što skorije korištenje privatnog ili, ako je ikako moguće, javnog prijevoza, a do tada što više blamaža i gafova”, stoji između ostaloga u tekstu kojeg su u najnovijem broju objavile Novosti.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će na ovu provokaciju (s povodom) reagirati sam premijer.

Poznato je, naime, da se Andrej Plenković, koliko je poznato, nije nimalo uzbuđivao kada je tjednik o kojem skrbi negov koalicijski partner, razvaljivao i izrugivao se drugim ministrima njegove Vlade poput Pave Barišića, Milana Kujundžića…

No, ne kaže narod bez razloga da je lako tuđom ‘onom stvari’ gloginje mlatiti. Drugačije je kada je vlastita koža (ili ona stvar) u pitanju.

Andrej Plenković je, na naki način, i zaslužio ovu vatricu na naslovnici koju su mu potpalili Pupovčevi suradnici. Da bi spasio vlasitu kožu, odrekao se, da podsjetimo, jednog od najvažnijeg resora – onoga znanosti i obrazovanja te ga prepustio upravo onima koji su njegovu Vladu i njegove ministre te njegovu politiku najviše vrijeđali i napadali – HNS-u. Bez da je trepnuo, prepustio je, dakle, važan resor onima koji imaju potpuno drugačiji svjetonazor od glasača koji su na izborima presudili izbornog pobjednika.

Kao ‘zahvalu’ premijeru i HDZ-u, Hrvatska narodna stranka i ministrica Blaženka Divjak su – prema tvrdnjama bivšeg ministra Pave Barišićaiz obrazovne reforme odmah počeli izbacivati sve HDZ-ove ljude!

To Plenkoviću očito nije smetalo (koliko je poznato, uopće nije ragirao), jer njega samoga nitko nije dirao, ni prozivao. No, bilo je pitanje dana kada će se i samom premijeru obiti o glavu potreba da koalira i s ‘crnim vragom’ ako treba, samo da sačuva premijersku poziciju i vlast.

Bit će zanimljivo vidjeti smješak kojim će hrvatski premijer ubuduće dočekivati svog važnog koalicijskog partnera – dr. Milorada Pupovca, odnosno predsjednika Srpskog narodnog vijeća – koje izdaje tjednik Novosti.

Hoće li taj smješak ličiti na ovaj koji nas gleda s naslovnice Novosti? Ili će ipak biti ponešto smrknutiji?

Komentari