Nova presuda PROTIV RBA ZADRUGA: I Mirko Dukić oslobođen krivnje na Kaznenom sudu Nova presuda PROTIV RBA ZADRUGA: I Mirko Dukić oslobođen krivnje na Kaznenom sudu
NEMA UVREDE NI KLEVETE (nepravomoćno)

Nova presuda PROTIV RBA ZADRUGA: I Mirko Dukić oslobođen krivnje na Kaznenom sudu

Zagreb 31. listopada 2018. D.K.

‘U sudskom sporu je utvrđeno da sam ugovor potpisao u Hrvatskoj kod javnog bilježnika, a ne u Austriji. Sutkinja je rekla da nije bilo... Nova presuda PROTIV RBA ZADRUGA: I Mirko Dukić oslobođen krivnje na Kaznenom sudu

‘U sudskom sporu je utvrđeno da sam ugovor potpisao u Hrvatskoj kod javnog bilježnika, a ne u Austriji. Sutkinja je rekla da nije bilo klevete”, izjavio je Mirko Dukić te zahvalio svom odvjetniku Milku Križanoviću na odlično vođenoj obrani

Nakon Darka Granose, i Mirko Dukić je danas oslobođen krivnje na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu u sporu u kojom ga je tužila austrijska RBA zadruga St. Stefan za uvredu i klevetu. Još jedna je to, doduše nepravomoćna, presuda u korist hrvatskih građana, a protiv austrijskih zadruga koje nisu imale dozvolu HNB-a za obavljanje bankarskih poslova u Republici Hrvatskoj.

”Sutkinja je danas pročitala presudu prema kojoj sam oslobođen od optužbe da sam klevetao austrijske zadruge. I najvažnije, u sudskom sporu je utvrđeno da sam ugovor s njima potpisao u Hrvatskoj kod javnog bilježnika, a ne u Austriji”, izjavio je kratko za Promise.hr Mirko Dukić te zahvalio svom odvjetniku Milku Križanoviću na odlično vođenoj obrani.

Naš portal je, podsjetimo, već izvještavao o ovoj tematici, nakon ročišta na Općinskom kaznenom sudu u sporu u kojem RBA zadruga St. Stefan tuži i novinarku Helenu Krmpotić (bivša novinarka HTV-a).

Na ročištu održanom 6. veljače 2018. godine svjedočili su Mirko Dukić i Ivica Marković.

Obojica svjedoka na sudu su tvrdili su da su prije emitiranja priloga na HTV-u o kreditima RBA zadruga, razgovarali s novinarkom te da su ju detaljno informirali o načinu na koji su RBA zadruge izdavale kredite hrvatskim građanima: gotovo uvijek preko posrednika i tako da su ugovore potpisivali kod javnih bilježnika u Hrvatskoj, premda RBA zadruge nemaju dopuštenje Hrvatske narodne banke za izdavanje kredita u RH.

Govorili su i o brojnim problemima koje su imali zato jer, kako tvrde, krediti nisu bili legalni:

‘Godine 2009. trebao mi je kredit, no u bankama mi ga nisu htjeli odobriti. Rečeno mi je da bih možda mogao dobiti kredit u Raiffeisen banci. Otišao sam u poslovnicu te banke u Vukovarskoj ulici, gdje su mi kazali da mogu dobiti isključivo hipotekarni kredit u austrijskoj banci. Dali su mi kontakt Zorana Škegre, njihovog posrednika. Tada nisam znao da je riječ o austrijskoj kreditnoj zadruzi koja nema dozvolu za rad u Hrvatskoj. Da sam znao, ne bih nikada stupio u kontakt s njima”, ispričao je tada Mirko Dukić, hrvatski branitelj koji je kasnije deložiran iz stana na zagrebačkom Svetom Duhu, zajedno sa sedmeročlanom obitelji.

Vidno potresen, zbog svega što mu se dogodilo, Dukić je kasnije dodao da je posrednik Škegro došao kasnije s Erwin Neuerom, jednim od direktora RBA zadruga, u njegov stan na Svetom Duhu kako bi procijenili nekretninu, koju je kasnije založio za kredit.

‘Imali su svog javnog bilježnika Jakića’

Dana 28. svibnja 2009. pozvan sam da potpišem ugovor o kreditu kod javnog bilježnika Branka Jakića, kojega su oni odredili, iako meni to nije odgovaralo, jer sam obično išao kod bilježnika koji se nalazi u mom susjedstvu. No, oni su inzistirali na Jakiću. Rekli su da kod njega već čekaju pripremljeni ugovori. Ugovor sam potpisao tog 28. svibnja u Zagrebu, a ne u Austriji. Dokaz da taj dan nisam mogao biti u Austriji je činjenica da sam putovnicu izvadio 3. lipnja 2009. godine. U to vrijeme u Austriju se moglo samo s putovnicom ”, naveo je svjedok Mirko Dukić te dodao da je 10. lipnja išao u Austriju, gdje mu je, preko posrednika, isplaćen novac u gotovini.

”Ništa nisam potpisao, dobio sam pola dogovorenog iznosa, a druga polovica trebala je sjesti na račun. Taj iznos nikada nije sjeo na moj račun. Tražio sam kredit u iznosu od 20.000 eura, a oni su rekli da mogu dobiti 40.000 eura! No, od tih 40.000 dobio sam samo 28.000. Direktor Neuer je taj iznos donio u kuverti u jedan restoran, gdje smo se našli. Posredniku Škegri Neuer je odmah izdvojio 2000 za posredovanje te još dvije tisuće eura, navodno za troškove prijevoza i javnog bilježnika. Nikakve papire nisam potpisao, nikakvu potvrdu nisam dobio! Rate kredita kasnije su rasle mimo prethodnog dogovora. Oni, u stvari, nisu ni htjeli da nastavim otplaćivati kredit, jer da su htjeli, ja bih plaćao. No, oni su željeli dokopati se moga stana. Kasnije sam izbačen na cestu, zajedno sa sedmeročlanom obitelji. Nisu htjeli razgovarati, samo su nas deložirali”, ispričao je Mirko Dukić.

‘I Milanović rekao da su to kamatari’

”Kasnije su tadašnji premijer Milanović i ministar Lalovac izjavili da su to kamatari, koji nikada nisu imali dozvolu HNB-a. Bio sam u to vrijeme i gost u nekim televizijskim emisijama te u Saboru, gdje sam govorio o tome što mi se sve dogodilo. Kasnije sam i Heleni Krmpotić ispričao sve detalje te joj predočio dokumentaciju”, podvukao je Mirko Dukić.

Objasnio je potom da je samo prve dvije rate platio uobičajenim putem, te da su problemi nastali kada je pokušao uplatiti treću ratu kredita.

”Nismo mogli uplatiti ratu normalnim putem u Hrvatskoj, jer su austrijske kreditne zadruge ilegalno poslovale u Hrvatskoj. Kasnije sam rate plaćao preko posrednika Škegre. Davao sam mu 600 eura mjesečno, no potvrdili su mi da sam platio 500 eura. Zadnje tri rate, koje sam platio, su nestale, zajedno sa Škegrom”, zaključio je svjedok te dodao da je zbog svega i psihički obolio, da se liječi od PTSP-a.

Odvjetnik tužitelja osporio je tada  navode svjedoka Dukića, ocijenivši ih nevjerodostojnim.

Općinski kazneni sud u Zagrebu, svojom je nepravomoćnom presudom danas dao do znanja da Dukićev iskaz smatra vjerodostojnim.

 

 

Komentari