Novi GUP Zagreba stigao u Ministarstvo; arhitekti i urbanisti od Štromara traže da obustavi predložene izmjene Novi GUP Zagreba stigao u Ministarstvo; arhitekti i urbanisti od Štromara traže da obustavi predložene izmjene
”Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja potvrdilo je 23. listopada da još nije dostavljen konačni prijedlog izmjena i dopuna GUP-a po ponovnoj javnoj raspravi na odobrenje Ministarstvu... Novi GUP Zagreba stigao u Ministarstvo; arhitekti i urbanisti od Štromara traže da obustavi predložene izmjene

”Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja potvrdilo je 23. listopada da još nije dostavljen konačni prijedlog izmjena i dopuna GUP-a po ponovnoj javnoj raspravi na odobrenje Ministarstvu te se time jasno utvrđuje kašnjenje u odnosu na zakonom propisani rok od 90 dana”, smatraju arhitekti i urbanisti

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja zaprimilo je danas prijedlog izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana (GUP) Grada Zagreba i sada treba donijeti odluku o tome je li sve napravljeno u skladu sa zakonom, procedurom i pravilima struke. Ministarstvo neće ulaziti u sam sadržaj GUP-a jer to nije u njegovoj nadležnosti.

Drugim riječima, GUP bi se na dnevnom redu Skupštine Grada Zagreba mogao naći ili na sjednici krajem studenog ili u prosincu, s proračunom za 2020. godinu.

No sudeći prema riječima ministra Predraga Štromara (HNS), očekuje se da bi već do kraja tjedna oni mogli donijeti odluku o tome je li sve bilo po pravilima službe.

Ako se pak pita arhitekte i urbaniste, Štromar, odnosno njegove stručne službe imaju razloga odbiti GUP zbog nepoštivanja roka za ispravke od 90 dana.

U priopćenju koje su potpisali Udruženje hrvatskih arhitekata, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Hrvatska komora arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba, Udruga hrvatskih urbanista i zagrebački Arhitektonski fakultet navodi se da je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja dopisom 8. srpnja 2019. odbilo dati suglasnost na izmjene i dopune GUP-a Zagreba, a kao odgovor na zahtjev Grada Zagreba za izdavanjem suglasnosti na izmjene i dopune GUP-a od 26. lipnja.

Dodaju da Grad Zagreb može – u slučaju odbijanja izdavanja suglasnosti Ministarstva – u roku od 90 dana ispraviti konačni prijedlog i ponovno zatražiti suglasnost Ministarstva.

Rok od 90 dana za takvu ispravku, smatraju, počeo je 8. srpnja, a istekao je 7. listopada.

‘Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja potvrdilo je 23. listopada da još nije dostavljen konačni prijedlog izmjena i dopuna GUP-a po ponovnoj javnoj raspravi na odobrenje Ministarstvu te se time jasno utvrđuje kašnjenje u odnosu na zakonom propisani rok od 90 dana’, smatraju arhitekti i urbanisti”, navodi Tportal.

Komentari