Novinarka Krmpotić PRAVOMOĆNO OSLOBOĐENA optužbe za klevetu: U ovoj zemlji ne isplati se boriti protiv ovakvih! Novinarka Krmpotić PRAVOMOĆNO OSLOBOĐENA optužbe za klevetu: U ovoj zemlji ne isplati se boriti protiv ovakvih!
”Mnogi od novinara koji su radili na ovoj temi, bili su tuženi za klevetu, a onda je priča na sudu dobivala najčešće višegodišnji epilog.... Novinarka Krmpotić PRAVOMOĆNO OSLOBOĐENA optužbe za klevetu: U ovoj zemlji ne isplati se boriti protiv ovakvih!

”Mnogi od novinara koji su radili na ovoj temi, bili su tuženi za klevetu, a onda je priča na sudu dobivala najčešće višegodišnji epilog. Umjesto da se bave temom spornih kredita, novinari su bili prisiljeni baviti se sudskim postupkom”, objašnjava Helena Krmpotić, bivša novinarka HTV-a, koja je dobila otkaz na Prisavlju te koja je nakon svega narušena zdravlja i financijski potpuno iscrpljena

Helena Krmpotić, nekadašnja urednica u Informativnom programu HTV-a, pravomoćno je oslobođena optužbe za klevetu u sporu s RBA uredima iz Graza!

RBA kreditno-štedni uredi tužili su je za klevetu i sramoćenje na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. Spor koji je trajao godinama donio je u javnost i neke do tada nepoznate informacije o radu austrijskih ureda, a Helena Krmpotić u više od 15 ročišta je iznova dokazivala kako nikoga nije klevetala niti sramotila, nego je, kako je tvrdila od početka, iznosila činjenice te svoj posao radila profesionalno i po pravilima novinarske struke.

Direktor kreditno-štednog ureda iz Graza Michael Spitzer smatrao je kako novinarka blati njihovo poslovanje i njega osobno u brojnim emisijama koje je uređivala na Četvrtom programu HTV-a, u kojima su gostovali oštećenici iz cijele Hrvatske. Helena je u razgovorima s oštećenicima imala prilike čuti da je većina kredita ugovarana i potpisivana u Hrvatskoj, a ne Austriji, a objavila je i informaciju da su posrednici, njih više od 40, za nove klijente dobivali novčanu naknadu.

Iako je dobila pravomoćnu presudu u kojoj stoji kako nije kriva za kazneno djelo koje joj se stavlja na teret, pitanje je koju je cijenu platila za višegodišnje odlaske na sudove. Narušena zdravlja i financijski iscrpljena, Helena Krmpotić poručila je drugim novinarima da se u ovoj zemlji se ne isplati borit protiv ‘ovakvih’.

U razgovoru za naš portal Helena Krmpotić tvrdi da je glasnogovornik K. M. od tadašnjeg ravnatelja HRT-a tražio da je suspendira s mjesta urednice emisije. Dodaje potom da je nedugo nakon podizanja tužbe dobila i otkaz na HTV-u.

S optužbama koje su joj se stavljale na teret, Helena se branila sama budući da joj je tadašnji poslodavac, kako tvrdi, odbio osigurati pravnu pomoć. Iako je financijski potpuno iscrpljena i još uvijek nezaposlena, zadovoljna je što je dokazala da je samo radila svoj posao.

Milko Križanović, odvjetnik

”Iz jedne rasprave u drugu odlazila sam sve nesigurnija u pravni ishod, a vjerujte mi, više ni sama ne znam koliko sam iskaza pročitala i koliko noći probdjela da bi se obranila od optužbi koje su mi se stavljale na teret. Da nije bilo moga odvjetnika, Milka Križanovića, vjerojatno bih i odustala i prihvatila krivnju jer sam u pojedinim trenucima bila na izmaku snaga”, objašnjava kolegica Krmpotić.

Dodala je da su i mnogi drugi novinari, koji su izvještavali o načinu poslovanja austrijskih RBA štedno kreditnih zadruga, prošli slično kao i ona.

”Mnogi od onih koji su radili na ovoj temi, bili su tuženi za klevetu, a onda je priča na sudu dobivala najčešće višegodišnji epilog. Umjesto da se bave temom spornih kredita, novinari su bili prisiljeni baviti se sudskim postupkom. Godinu dana nakon te tužbe, dobila sam otkaz i nisam mogla pronaći drugi posao jer sam svakom potencijalnom poslodavcu trebala donijeti potvrdu o nekažnjavanju, u kojoj stoji da se protiv mene vodi postupak na Kaznenom sudu u Zagrebu. Pa tko bi normalan mene zaposlio nakon što tako nešto pročita?’, ogorčena je Helena Krmpotić kojoj činjenica da je riječ o štedionicama kojima se bavio i poseban ‘Škibolin zakon‘ nije bila dovoljan argument da joj se pruži prilika za rad.

Objašnjava da je većina novinara jednostavno odustala od praćenja te teme u medijima, iz straha za egzistenciju i moguću eventualno izgubljenu tužbu.

”Oni dobro znaju što rade i na koji način ušutkavaju novinare. Ni Ivo Sanader i Milan Bandić nisu valjda imali toliko ročišta i svjedoka kao ja”, rezignirana je Krmpotić, koja ističe da se osjećala kao pravi kriminalac.

”Okrivljena je profesionalna novinarka, koja je u to vrijeme bila  angažirana od državne televizije da napravi prilog od iznimnog interesa za širu hrvatsku javnost o kreditima RBA zadruga, a poslu je postupala strogo profesionalno i u interesu javnosti. Zahvaljujući njezinom radu, donesen je popularni Lex Škibola”, kazao je njezin branitelj Milko Križanović.

Svjestan što je sve prolazila i s čime se susretala, Križanović ističe da su se lavovski borili kako bi dokazali njezinu nevinost.

”Bilo je ponekad teško, nakon toliko rasprava i ročišta, gubili su se živci, ali sve je prošlo dobro. Ponosan sam na nju. Njezina obrana i kako se držala, za svaku su pohvalu”, ističe Križanović.

Iako je pravomoćno oslobođena od optužbi, Helena Krmpotić izgubila je previše vremena u dokazivanju svoje nevinosti. Iz cijele priče još uvijek ne izlazi kao pobjednik, jer, kako tvrdi, još je dugi put da se svi preostali korisnici kredita izvuku…

Komentari