OGORČENJE RASTE: Svi pišu o uspjehu liberalnog švedskog modela, a u Hrvatskoj uvode nove kazne OGORČENJE RASTE: Svi pišu o uspjehu liberalnog švedskog modela, a u Hrvatskoj uvode nove kazne
TweetEmailPrint ”Svakodnevnim mjerenjem temperature djeci se šalje poruka da su bolesna, što će i postati ako se nastavi inzistirati na suludim mjerama. Ne želimo... OGORČENJE RASTE: Svi pišu o uspjehu liberalnog švedskog modela, a u Hrvatskoj uvode nove kazne


”Svakodnevnim mjerenjem temperature djeci se šalje poruka da su bolesna, što će i postati ako se nastavi inzistirati na suludim mjerama. Ne želimo da naša djeca odrastaju kao dresirani roboti koji će koračati na zapovijedi, stajati i kretati se ocrtanim linijama stožeraških mjera. Znate li vi što tražite od nas roditelja i od njihovih učitelja? Ili je odgovor da znate, ali Vas nije briga jer je cilj slomiti ih kako bi kad odrastu lakše manipulirali njima? Stanite u obranu djece jer ovo što se čini je teški zločin i svi smo odgovorni!”, pišu ogorčeni roditelji

Nakon što su brojni svjetski i domaći mediji prenijeli vijest da je jedan od šestorice posebnih izaslanika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za koronavirus dr. David Nabarro nahvalio švedski pristup borbe protiv pandemije te kazao kako je to model na koji bi se sve zemlje trebale ugledati(!), i mediji koji su do jučer zagovarali strogu karantenu i koji su napadali sve one koji su iznošenjem drugačijih stavova dovodili u pitanju utemeljenost tolikih restrikcija, zadnjih su nas dana počeli zatrpavati informacijama o uspjehu liberalnog ‘švedskog modela‘.

”Švedski model polučio je novi uspjeh: Tjedni prosjek preminulih od korone je nula”,  ”U Švedskoj bez lockdowna i obveznih maski imaju najmanje novozaraženih od početka epidemije”,  ”Hoće li švedski model konačno ušutkati sve svoje protivnike?” ”Porast broja slučajeva u Europi, ali ne i u Švedskoj”,

”Izaslanik WHO-a za koronavirus: Sve države bi se trebale ugledati na švedski model”, samo su neki od naslova objavljenih zadnjih dana u domaćim i stranim mainstream medijima.

Opće je poznato, podsjetimo, da ‘švedski model’ ne obvezuje – nošenje maski.

Čovjek bi stoga očekivao da će, u skladu s novim informacijama i preporukama dužnosnika WHO, i Hrvatska odmah krenuti preispitivati vlastite promašaje u borbi protiv širenja Covida-19 te istog trena ukinuti zastrašujuće pravilo da djeca u školi svaki nastavni sat moraju nositi zaštitne maske, zbog čega teško dišu!

Umjesto da priznaju pogrešku, uvode još veću represiju!

No, događa se, čini se, upravo suprotno: hrvatski mediji nas danas izvješćuju da će, nakon odluke Ustavnog suda, u Hrvatskoj krenuti još veće represija!

”Stožer čekao odluku Ustavnog suda, a sad Kreću novčane kazne za kršenje mjera”, vrišti tako danas s naslovnice Jutarnjeg lista

Najava novih kazni i represije, u vrijeme kada gotovo svi svjetski mediji pišu o uspjehu modela borbe protiv virusa koji je od početka odbijao uvesti stroge karantene, obavezne maske, zabrane i kazne…., izaziva, bez ikakve sumnje, sve veće nezadovoljstvo brojnih nepravdom frustriranih hrvatskih građana.

Potvrđuju to, prema svemu sudeći, i brojna pisma koja smo zadnjih dana primili. Na službeni mail portala Promise.hr stiglo je , naime, mnogo pisama zabrinutih i ogorčenih roditelja školske djece, koji se ne mogu pomiriti sa skandaloznom obavezom da im djeca svo vrijeme nastave u učionicama moraju nositi maske te satima, zbog toga, otežano disati. Navode da su se odlučili organizirati, potražiti stručnu pravnu pomoć te poduzeti sve moguće pravne korake u zaštiti zdravlja svoje djece.

‘Želite li da naša djeca imaju trajne štetne posljedice na zdravlje?’

”Pišemo vam kao zabrinuti roditelji apelirajući da stanete u obranu dječjeg dostojanstva i njihovih prava.

Počela je školska godina 2020/2021., argumentirana stručna i javna rasprava o mjerama u školama vezano uz COVID-19 u potpunosti je izostala, a roditelji su dovedeni pred gotov čin. Ograničavanje kretanja, poticanje socijalne distance, pretjerana upotreba dezificijensa, nošenje maski ostavit će trajne posljedice na zdravlje djece.

Svakodnevnim potpuno nepotrebnim mjerenjem temperature djeci se šalje poruka da su bolesna što će s vremenom i postati ako se nastavi inzistirati na svim suludim mjerama koje su propisane. Sami proizvođači maski na svojim deklaracijama istaknuli su da maske ne štite od COVIDA-19 te se prisiljavanjem zdrave djece i odraslih na njihovo nošenje može izazvati kontraefekt po zdravlje.

Djeca trebaju biti slobodna bez ograničavanja kretanja u školi i bez zabrane druženja s vršnjacima. Škole se ne smiju zaključavati u vremenu nastave jer se time krše sva ljudska prava, kako djece tako i roditelja. Da li to zaključavanje znači da su škole postale zatvori ili konc logori preko noći?!

Hoće li se zbog svake prehlade stvarati histerija u školi?

Zanima me kako škole planiraju postupati u nadolazećem periodu kada se pojave uobičajene viroze toliko raširene među djecom svake godine. Znači li da će se sada svaka povišena temperatura automatski povezati uz COVID-19 i stvoriti histerija u školi, a oboljelo dijete izolirati i time mu stvoriti osjećaj krivnje i straha za vlastiti život? U slučaju povišene temperature škola je DUŽNA I MORA zvati ISKLJUČIVO I JEDINO djetetove roditelje/staratelje.

Svako drugačije postupanje, a naročito pozivanje u ovakvim slučajevima nekih trećih strana, bilo bi PROTUZAKONITO. Dobar dio škola počeo je tražiti imena i adrese liječnika primarne zaštite djece bez ikakvog prava, a s objašnjenjem da im to treba „kako bi bili pripravni u slučaju potrebe za intervencijom“. Kakvom intervencijom pitam Vas?! Ne zaboravimo da je takvo postupanje PROTUZAKONITO!

Preporuke WHO-a nisu obvezujući akt, a naročito u vezi nošenja maski u zatvorenim prostorijama, uvažavajući činjenicu da je više od 30 znanstvenih studija utvrdilo da zaštitne maske ne štite od virusa.

‘Ne želimo škole koje nalikuju zatvorima!’

Ne želimo da naša djeca odrastaju kao dresirani roboti koji će koračati na zapovijedi, stajati i kretati se ocrtanim linijama stožeraških mjera, suludih zapovijedi i nelogičnosti. Ne želimo da se ubija njihova motivacija za učenjem i radost druženja. Znate li da pored nametnutih mjera to više neće biti ista djeca? Želimo normalnu nastavu za našu djecu, želimo druženje i igru s vršnjacima, želimo nasmiješena lica i graju u školskim dvorištima. Ne želimo škole koje nalikuju zatvorima i siju strah u njihovim srcima. Znate li vi što tražite od nas roditelja i od njihovih učitelja? Ili je odgovor da znate, ali Vas nije briga jer je cilj slomiti ih kako bi kad odrastu lakše manipulirali njima?

Stanite u obranu djece jer ovo što se čini je teški zločin i svi smo odgovorni! COVID-19 dokazano svojim niskim mortalitetom nije razlog za uništenjem njihove i naše budućnosti”, stoji u pismu kojega potpisuju Hana-Petra Mrčela, dizajnerica i ilustratorica (između ostaloga i mnogih slikovnica za djecu) te Tomislav Žerjavić.

Na istu temu javili su nam se i iz Inicijavite roditelja 0-24, koji su svim školama (i medijima) poslali otvoreno pismo:

‘Inicijativa roditelja 0-24 želi vas na ovaj način obavijestiti na korake koje ćemo poduzeti, a kako bi zaštitili vlastitu djecu od epidemioloških mjera. Također želimo i vas informirati o pravima naše djece i nas samih kao njihovih roditelja i zakonskih skrbnika.

Naime mi smo u konzultaciji sa odvjetnikom došli do zaključaka i potvrdili naše sumnje da se prava naše djece krše. Nadalje, ne krše se samo prava nego se i ugrožava fizičko i psihičko zdravlje, a to je neprihvatljivo!

Moramo napomenuti i slijedeće,- ne prihvaćamo nikakvo objašnjenje žrtve za hipotetsko “više dobro”, a ovo naše mišljenje potvrđuju i zakoni i konvencije.

Apeliramo na vas da shvatite da su djeca fizička, socijalna i emotivna bića za čiji razvoj i kompletno zdravlje ste uz nas odgovorni i vi, stoga vas molimo da proučite dokument u prilogu i zaštitite našu djecu zajedno s nama od niza kršenja prava i ugroze zdravlja, a na koje najmanje utječe eventualna prisutnost SARS-CoV-2 virusa”, pišu iz Inicijative roditelja 0-24 (grupa za prosvjed protiv protuepidemijske mjere koja se odnosi na posjet roditelja djeci u bolnicama koji je ograničen na 15 minuta), a u prilogu su poslali i pravno mišljenje zagrebačkog odvjetnika Mate Knezovića, možete ga pogledati OVDJE.

Valja napomenuti da navedena grupa na Facebooku ima sada više od 30.000 članova.

O istom problemu ranije nam je pisao i Domagoj Malović-Halapa te drugi zabrinuti roditelji.

U cilju sveobuhvatnog informiranja javnosti te u nadi da će odgovorni u Republici Hrvatskoj napokon uzeti u obzir i stavove roditelja ozbiljno zabrinutih za zdravlje i psiho-fizički razvoj njihove djece, objavom citiranih pisama želimo skrenuti pažnju javnosti, a pogotovo nadležnih institucija, na ovaj veliki problem.

FOTO: pixabay; preslika naslovnice Jutarnjeg lista; preslika FB stranice Inicijativa roditelja 0-24

Komentari