PEČUH: Proslavljen DAN HRVATA u Mađarskoj, diče se novim Hrvatskim kazalištem i Hrvatskim domom PEČUH: Proslavljen DAN HRVATA u Mađarskoj, diče se novim Hrvatskim kazalištem i Hrvatskim domom
Ivan Gugan zahvalio je na financijskoj potpori koju manjinskim samoupravama pruža Mađarska, kao i Republici Hrvatskoj koja je povećala financijska sredstva za programe i... PEČUH: Proslavljen DAN HRVATA u Mađarskoj, diče se novim Hrvatskim kazalištem i Hrvatskim domom

Ivan Gugan zahvalio je na financijskoj potpori koju manjinskim samoupravama pruža Mađarska, kao i Republici Hrvatskoj koja je povećala financijska sredstva za programe i projekte hrvatske manjine u Mađarskoj

U subotu, 17. studenoga, u Pečuhu/Pécs, u organizaciji Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj i Saveza Hrvata u Mađarskoj te pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Mađarske dr. Jànosa Ảdera, održana je 19. proslava „Dana Hrvata u Mađarskoj“.

Proslava je započela Svetom misom u pečuškoj katedrali koju je predvodio mons. dr. Franjo Komarica, banjalučki nadbiskup, a program je nastavljen u Centru Kodaly, gdje je ravnatelj Croatice Csaba Horvath promovirao e-arhivu Croatice.

Ispred Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske proslavi je nazočila zamjenica državnog tajnika Ivana Perkušić te Dubravka Severinski, načelnica Sektora za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata izvan Republike Hrvatske. Prisutnima se obratila zamjenica državnog tajnika Ivana Perkušić rekavši da uvijek iznova treba naglašavati činjenicu kako se odnosi Republike Hrvatske i Mađarske uspješno razvijaju na načelima dobrosusjedstva i partnerstva, a suradnja dviju država na području zaštite nacionalnih manjina najbolji je primjer u kojem su nacionalne manjine istinska poveznica i most dobrih bilateralnih odnosa. „Ističem kako je i dalje vidljiv osobit doprinos mađarskih Hrvata u očuvanju hrvatskih tradicijskih običaja i bogate kulturne baštine, očuvane hrvatske riječi i razvijene nacionalne svijesti o pripadnosti hrvatskom nacionalnom biću, a u svemu tome matična domovina Hrvatska nastavit će im pružati svesrdnu potporu i suradnju.“ – poručila je Ivana Perkušić.

Prisutnima se obratio zamjenik gradonačelnika Pečuha László Őri, koji se osvrnuo na zajedničku hrvatsko-mađarsku prošlost i sadašnjost te veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Mladen Andrlić, koji je ujedno bio i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića te potpredsjednice Vlade RH i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić.

Uslijedio je govor predsjednika Saveza Hrvata u Mađarskoj Jose Ostrogonca, koji se osvrnuo na rad Saveza te na obrazovanje i znanje materinskog jezika, kulturu, očuvanje baštine, vjerski život, parlamentarno zastupstvo te još neke teme od važnosti za hrvatsku manjinu u Mađarskoj.

Na kraju je predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan prisutnima predstavio uspješan rad HDS-a u protekle četiri godine te ostvarene značajne projekte koji su pokrenuti, s posebnim naglaskom na ulaganje u obrazovne objekte te na dovršetak obnove i izgradnje Hrvatskog kazališta u Pečuhu, kao i otvorenje Hrvatskog doma u Pečuhu. Predsjednik Gugan zahvalio je na financijskoj potpori koju manjinskim samoupravama pruža Mađarska, kao i Republici Hrvatskoj koja je povećala financijska sredstva za programe i projekte hrvatske manjine u Mađarskoj.

Po završetku pozdravnih obraćanja, uslijedila je predaja odličja za istaknute djelatnosti Hrvata u Mađarskoj koje je dodijelila Hrvatska državna samouprava i Savez Hrvata u Mađarskoj.

Program je nastavljen bogatim kulturnim programom pod nazivom „Od Poklada do Božića“, u kojem su sudjelovala hrvatska kulturna društva, zborovi i tamburaški sastavi Baranjske županije.

Komentari