Pitali smo: zašto je Zagreb sramotno neuredan? Ogovaraju: ‘Ako vidite smeće nazovite  072-500-400’ Pitali smo: zašto je Zagreb sramotno neuredan? Ogovaraju: ‘Ako vidite smeće nazovite  072-500-400’
TweetEmailPrint ”Zrinjevac trenutno ne raspolaže opremom koja je prilagođena za košnju po kiši, ali je pokrenuta nabava novih strojeva. Na službenim stranicama Grada postavljena... Pitali smo: zašto je Zagreb sramotno neuredan? Ogovaraju: ‘Ako vidite smeće nazovite  072-500-400’


”Zrinjevac trenutno ne raspolaže opremom koja je prilagođena za košnju po kiši, ali je pokrenuta nabava novih strojeva. Na službenim stranicama Grada postavljena je, 2. siječnja, objava koja se odnosi na zahtjeve za uklanjanje gnijezda vrana. Do 21. veljače zaprimljeno je 98 zahtjeva za uklanjanje gnijezda. S 83 lokacije uklonjeno je 575 gnijezda. O odgovornosti za ozljede koje bi nanijele vrane odlučivao bi nadležan sud”, odgovorili su tek danas iz Grada na pitanja o velikoj zapuštenosti ulica i parkova, koja smo im poslali 25. svibnja

Odgovorne u Gradu Zagrebu još 25. svibnja zamolili smo da nam odgovore na pitanja o sramotnoj zapuštenosti grada, odnosno o nepokošenoj travi, hrpetinama smrdljivoga smeća, razbijenim staklom po ulicama te sve većem broju vrana – koje privlači razbacano smeće te koje često zadnjih tjedana napadaju ljude i kućne ljubimce.

”Jesu li odgovorni u Gradu Zagrebu svjesni da zbog masovno nepokošene trave alergičari, kojih je sve više, imaju velikih zdravstvenih problema? Zašto radnici ne kose travu, zbog čega redovito ne prazne otpad? Zašto ne pokupe smeće razbacano po ulicama i po parkićima? Jesu li radnicima komunalnih tvrtki koje brinu o čistoći i košenju trave, smanjene plaće, ili je znatno smanjen njihov broj pa je zato kvart Prečko, ali i drugi kvartovi, sada užasno neuredan i zapušten? Zašto građani redovito plaćaju prirez i račune, ako žive zatrpani smećem i obrasli visokom travom?

Zar uklanjanje smrdljivog otpada nije prioritet?

Što će odgovorni u Gradu Zagrebu poduzeti da zaštite građane od sve učestalijih napada vrana? Zar sigurnost građana te čišćenje smeća, pogotovo razasutog razbijenog stakla te košenje trave, ne bi trebali biti prioriteti u Gradu Zagrebu? Tko će biti odgovoran ako više građana bude tužilo Grad Zagreb zbog ozljeda koje su im nanijele vrane?”, upitali smo prije petnaest dana, između ostaloga, Tomaševića i njegove suradnike.

Tek danas (petak 9. lipnja) smo primili odgovore:

”Izmjena kišnog i sunčanog perioda značajno utječe na intenzitet košnje. Primjerice, prema podacima DHMZ-a, mjesec travanj 2023. je imao 91,6 mm padalina na području Zagreb-Maksimir, što je iznad prosjeka od uobičajenih 61,4 mm. Međutim, Zrinjevac nastoji ne odstupati od rasporeda košnje. Podružnica Zrinjevac trenutno ne raspolaže opremom koja je prilagođena za košnju po kiši, ali su pokrenute aktivnosti vezane za nabavu novih strojeva adekvatnih za košnju po kišnim uvjetima kao i strojeva za orezivanje živice koji bi orezivali i do četiri puta dulju trasu nego sadašnji.

‘U tijeku je treći krug košnje u svim četvrtima’

Služba za održavanje zelenih površina Zrinjevca održava, orezuje i kosi oko 116 kilometara živice, 12,5 milijuna četvornih metara travnih površina te 130 tisuća stabala. Prosječno Služba radi 20 do 25 radnih dana u mjesecu i godišnje obavi 9 ciklusa košnji u razdoblju od ožujka do listopada. Po potrebi sezona košnje se i produžuje. Primjerice, u prošloj, 2022. godini dodatna košnja je obavljena i u prosincu. Trenutno je u tijeku 3. krug košnje u svim gradskim četvrtima, koji je planiran završiti do konca mjeseca.

Također, radnici Čistoće prazne košarice za sitne otpatke na javno prometnim površinama svaki dan izuzev nedjelje, dok radnici Zrinjevca prazne košarice za sitne otpatke na zelenim površinama. Pothodnike Čistoća čisti tri puta tjedno. Nažalost, dolazi do situacija kada se pojedini naši sugrađani ponašaju neodgovorno u postupanjima s otpadom, na koje se reagira pri zaprimanju dojave.

U tim slučajevima, Čistoća osigurava interventne poslove čišćenja. Službe koje su nadležne za održavanje čistoće zelenih i javno prometnih površina (ulica, trgova i nogostupa) Grada Zagreba, u svom redovnom programu čišćenja i pranja svakodnevno održavaju čistoću predmetnih površina.

Ukoliko primijetite da je određena javno prometna površina (nogostup, ulica, trg) dulje vrijeme onečišćena, slobodno nam se obratite u naš Pozivni centar, pozivom na broj telefona 072 500 400, gdje će naši djelatnici zaprimiti i proslijediti informaciju s lokacijom nadležnim službama.

Što se tiče pothodnika kod OŠ Nikola Tesla on je očišćen i staklo je uklonjeno.

S vranama se postupa prema Programu zaštite divljači u skladu s Zakonom o lovstvu. Vrana siva (Corvus corone cornix) i vrana gačac (Corvus frugilegus) svrstane su na popis divljači sukladno  Zakonu o lovstvu, a s istima se postupa sukladno Programu zaštite divljači za Grad Zagreb za razdoblje 2018/2019-2027/2028. Neke od preventivnih mjera sprječavanja šteta, odnosno kontrole populacije određenih vrsta divljači među kojima su vrane, opisane su u Programu zaštite divljači.

Zahtjevi za uklanjanje gnijezda vrana

Dana 2. siječnja 2023. godine na službenim stranicama Grada Zagreba postavljena je objava koja se odnosi na Zahtjeve za uklanjanje gnijezda vrana. U periodu od 26. prosinca 2022. do 21. veljače 2023. zaprimljeno je 98 zahtjeva sa 111 lokacija za uklanjanje gnijezda. Neke su se lokacije u prijavama ponavljale. Ukupno se, na kraju, radilo o 94 lokacije.

Orezivanje grana te uklanjanje gnijezda na prijavljenim lokacijama vršilo se u suradnji sa Zagrebačkim holdingom, točnije podružnicom Zrinjevac. Prema izvješću Zrinjevca s 83 lokacije uklonjeno je ukupno 575 gnijezda.

O odgovornosti za ozljede koje bi nanijele vrane odlučivao bi nadležan sud”, stoji u odgovorima koje smo dobili od Službe za informiranje i medije Grada Zagreba.

FOTO: Snimio Damir Kramarić (smeće i nepokošena trava u naselju Prečko)

DIVLJE SVINJE U ŠPANSKOM: ‘Grad je u teškom svinjcu. Smeće stoji danima, bit će toga sve više’

‘Ajmo biti najzapušteniji grad u Europi! Zašto bi kosili travu i čistili smeće?’, kao da poručuje Tomašević