Plastičnim čepovima do skupih lijekova Plastičnim čepovima do skupih lijekova
DOBRO JE ČINITI DOBRO

Plastičnim čepovima do skupih lijekova

Hrvatska 6. studenoga 2015. S.P.K

Uključite se u humanitarnu akciju, skupljajte plastične čepove od boca i darujte ih Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske. Kilogram čepova vrijedi kunu... Plastičnim čepovima do skupih lijekova
Uključite se u humanitarnu akciju, skupljajte plastične čepove od boca i darujte ih Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske. Kilogram čepova vrijedi kunu i 50 lipa, a prikupljeni novac služi za pomoć oboljelima od spomenutih zloćudnih bolesti

UOLLOvih dana putem Facebooka ponovo kruži podsjetnik na hvalevrijednu akciju pod nazivom “Plastičnim čepovima do skupih lijekova” koju je još 2013. godine pokrenula Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske (UOLL).
Akcija je to u koju se uistinu svi mogu uključiti jer sve što trebaju učiniti jest prikupiti što više plastičnih čepova s boca te ih poslati na adresu UOLL-a. Prikupljeni se čepovi prodaju za recikliranje, a dobiveni novac služi za pomoć oboljelima od leukemije i limfoma.
Svatko tko je poznavao nekoga ili u obitelji imao onoga tko je bolovao od zloćudnih bolesti itekako dobro zna koliko je novaca potrebno za lijekove i pomagala, a o liječenju u inozemstvu da niti ne govorimo. Bolesti su to koje ne samo da iscrpljuju samog bolesnika na svim poljima, nego i njegove najbliže – i u financijskom i u psihofizičkom smislu.

Kilogram čepova vrijedi kunu i 50 lipa

Ova akcija ne zahtijeva nikakvo odricanje, samo malo pažnje i upornosti u prikupljanju plastičnih čepova s boca koje svakodnevno koristimo.
Na tako jednostavan način možemo pomoći onima kojima je pomoć stvarno potrebna.
Kako teče akcija i koliko su čepova do sada prikupili pitali smo Emila Vibovića, predsjednika Udruge oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske.
“Projekt od početka sami financiramo, od nabave jumbo vreća, prijevoza od poštanskog ureda do reciklažnog dvorišta, izrade promotivnih materijala do edukacija po školama, vrtićima i društveno-odgovornim poduzećima. Do sada smo prikupili 30.000 kg čepova, a za jedan kg čepova dobijemo kunu i 50 lipa. Prikupljenim sredstvima pomažemo oboljelima u kupnji lijekova, pomagala ili šaljemo oboljele na liječenje u inozemstvo kada to ne financira HZZO. Ove godine pomogli smo ljudima u iznosu od 197.900 kuna”, kazao je Emil Vibović.

Zamijenite čepove za ulaznice u Nacionalni park Krka

Akciji se najviše odazivaju škole, vrtići i tvrtke. Do sada se u ovu akciju uključilo 68 škola, 49 vrtića i 17 tvrtki.
“Najviše nam pomaže Agrokor koji se ujedno i prvi odazvao našem projektu. Ondje smo održali prezentaciju na kojoj su bili prisutni i predstavnici iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, predstavnici HGK i saborski zastupnici. Tu smo dobili smjernice kako da provodimo projekt te smo dopunili Statut, sklopili Ugovor o suradnji s komunalnim poduzećem ČAKOM d.o.o. iz Čakovca, a sve u svrhu poštovanja zakonskih regulativa o postupanju s otpadom u RH. Svi čepovi predaju su u reciklažno dvorište i imaju popratni dokument. Čepove otkupljuju ovlašteni otkupljivači, a dobit od 200 eura po toni ide Udruzi”, dodao je predsjednik UOLL-a.
Akciji se priključio i Nacionalni park Krka koji do 15. prosinca ove godine za kilogram plastičnih čepova daruje dvije ulaznice za Park.

Uvijek se možete priključiti

Ova akcija, za razliku od mnogih drugih, nema ograničen rok trajanja. Dakle, uvijek se možete priključiti i sudjelovati do kada želite. Što se pak tiče prijevoza čepova, možete ih poslati Udruzi na razne načine.
“Uvijek netko ide za Čakovec ili Varaždin, a mi ćemo pričekati i preuzeti pošiljku od prijevoznika u bilo koje vrijeme”, istaknuo je Vibović.
Kontakt osoba za Čakovec je Emil Vibović (091/5088-486), a za Varaždin Anica Črnila (091/5514-364).
Također, čepove možete slati i poštom na adresu: Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske, J.J.Strossmayera 9, 40000 Čakovec ili putem kioska Tiska – šifra: 923900, Kalnička 52, 40000 Čakovec.

Foto: UOLL

Komentari