PLJAČKA PRORAČUNA TEŠKA MILIJARDE: Strani trgovački lanci u RH ne plaćaju porez, domaći moraju! PLJAČKA PRORAČUNA TEŠKA MILIJARDE: Strani trgovački lanci u RH ne plaćaju porez, domaći moraju!
TweetEmailPrint Neplaćanje poreza znači rušenje temelja ove države! Porezna uprava i Ministarstvo financija moraju hitno utvrditi koliko strani lanci moraju platiti poreza za protekle... PLJAČKA PRORAČUNA TEŠKA MILIJARDE: Strani trgovački lanci u RH ne plaćaju porez, domaći moraju!


Neplaćanje poreza znači rušenje temelja ove države! Porezna uprava i Ministarstvo financija moraju hitno utvrditi koliko strani lanci moraju platiti poreza za protekle godine i povećati time prihode državnog proračuna. Ako strani trgovački lanci nastave poslovati s gubitkom, onda im treba pokazati put preko granice. Tražimo istragu zbog ovog skandala, istaknuo je dr. Lovrinović, no njegov istup mediji su prešutjeli

Zbog velike medijske bure oko neočekivane smjene trojice ministara u Vladi RH te krize vlasti, ali i zbog prvosvibanjskog produženog vikenda, u hrvatskoj javnosti je gotovo nezabilježen ostao senzacionalan, no činjenično utemeljen saborski istup monetarnog stručnjaka, dr. Ivana Lovrinovića, koji je za govornicom progovorio o činjenici da najveći strani trgovački lanci u Hrvatskoj već godinama ne plaćaju porez na dobit, dok domaći trgovci to moraju činiti!

Lovrinović je u uvodu rekao da 99 posto hrvatskih građana ne zna za te skandalozne činjenice.

”Zašto strani trgovački lanci ne plaćaju porez na dobit? Malo sam radio anketu i vidio da nitko u Saboru ne zna da je to istina. Ekspertni tim stranke Promijenimo Hrvatsku je analizirao jesu li četiri najveća strana trgovačka lanca, u periodu od 2010. do 2015. godine plaćali porez na dobit. Riječ je o Kaufllandu, Lidlu, Sparu i Billi. Nalaz je slijedeći: u promatranih šest godina niti jedan trgovački lanac nije uplatio u državni proračun, na račun poreza na dobit, niti jednu kunu!”, istaknuo je predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku za saborskom govornicom.

Dodao je da su u tih šest godina spomenuti trgovački lanci ostvarili ukupni prihod od oko 56 milijardi kuna i ukupni rashod od oko 58 milijardi kuna.

Budući da su imali veći rashod od prihoda, nisu imali obavezu plaćati poreza na dobit jer su, navodno, imali gubitke. Pored tih gubitaka u spomenutih šest godina, oni su prenijeli i dvije milijarde kuna gubitka iz razdoblja prije toga, što znači da ni prije 2010. godine nisu plaćali porez na dobit. To pak znači do oni još dugo, dugo… neće plaćati porez na dobit.

Pitanja su slijedeća: je li moguće da navedeni trgovački lanci posluju s gubicima, a još uvijek postoje na tržištu? Ekonomski nije moguće, u uređenim zemljama. No, u Hrvatskoj je to moguće.

Što su uzroci njihovih gubitaka: jesu li to ulaganja u prodajne prostore, ili transferne cijene kao način izvlačenja dobiti? Ili možda fakturiranje raznih usluga iz kompanija majki, čime se možda izvlačio novac?

Treće pitanje je: plaćaju li domaći trgovački lanci porez na dobit? Plaćaju gospodo.

Ako domaći trgovački lanci moraju plaćati kamate na kredite od 5 do deset posto, a strani od nula, pet do jedan posto, a pri tome još plaćaju porez na dobit, a strani ne, onda je to neizdrživo na duži rok, što je pokazao i slučaj Agrokor.

Zapitajmo se, bez emocija, bi li Konzum došao u ovu situaciju da nije plaćao porez na dobit?

Tko je za ovo odgovoran? Naravno, porezna uprava i Ministarstvo financija. Oni nisu poznatim metodama utvrdili uzroke i realnost iskazivanja gubitaka stranih trgovačkih lanaca.

Koji su naši zahtjevi?

Porezna uprava i Ministarstvo financija moraju hitno utvrditi koliko strani lanci moraju platiti poreza za protekle godine i povećati time prihode državnog proračuna. Dalje, ukoliko strani trgovački lanci nastave poslovati s gubitkom, onda im treba pokazati put preko granice. Sloboda tržišta i konkurencija mora postojati, kako između domaćih, tako i između stranih i domaćih poduzeća. Ali je obveza plaćanja poreza državi.

Pored spomenutih trgovačkih lanaca prehrane, neka se istraže i drugi strani lanci iz drugih djelatnosti: namještaja i drugih proizvoda. Neplaćanje poreza znači rušenje temelja ove države! Možda naši trgovački lanci nemaju tako napredne kalkulatore za modele poslovanje bez plaćanja poreza na dobit. Hrvatska je dakle raj za strane investitore iako formalno nije off shore financijski centar, jer se mora plaćati porez na dobit. Mi bi smo ovaj problem riješili za godinu dana.

Moramo uvesti red u Hrvatsku i zato stranka Promijenimo Hrvatsku traži od premijera i ministra financija da provede istragu u ovom slučaju i utvrde odgovornost svih regulatora koji su nadležni”, naglasio je profesor Lovrinović u svom saborskom izlaganju.

Zaključio je na kraju da će radnici iz Međimurja, koji su sjedili na galeriji u Saboru dok je on govorio o neplaćanju poreza na dobit, možda ostati bez posla zbog osam milijuna kuna duga, dok se stranim trgovačkim lancima dopušta da ne plaćaju milijarde kuna poreza.

Komentari