Pobjede i VELIKO ZAJEDNIŠTVO VATRENIH dodatno povezali iseljenu i domovinsku Hrvatsku te potaknuli povratak Pobjede i VELIKO ZAJEDNIŠTVO VATRENIH dodatno povezali iseljenu i domovinsku Hrvatsku te potaknuli povratak
TweetEmailPrint Svi se pitaju: “Možemo li Ruse na idućoj utakmici poslati kući?  Odgovor je: “Kad smo složni, možemo i brda premještati!, napisali su organizatori... Pobjede i VELIKO ZAJEDNIŠTVO VATRENIH dodatno povezali iseljenu i domovinsku Hrvatsku te potaknuli povratak


Svi se pitaju: “Možemo li Ruse na idućoj utakmici poslati kući?  Odgovor je: “Kad smo složni, možemo i brda premještati!, napisali su organizatori Kongresa,  te naveli da je cilj Hrvatskog iseljeničkog kongresa ponovno uspostavljanje Ministarstva iseljeništva, razvijanje dugoročne javne politike RH prema iseljenicima, poticanje svijesti o potencijalu hrvatskih iseljenika u gospodarskom, kulturnom, znanstvenom, sportskom i drugim područjima…

Protekli vikend u Osijeku je, u organizaciji Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva, održan Treći hrvatski iseljenički kongres pod nazivom “Odlazak – ostanak – povratak”.

Na kongresu su sudjelovali brojni znanstvenici i stručnjaci koji se bave proučavanja hrvatskog iseljeništva iz iseljeništva i domovine, ali i poslovni ljudi, povratnici u domovinu koji su predstavili svoja iskustva pri realizaciji projekata i poduzetničkih aktivnosti u Hrvatskoj.

Sudionicima kongresa na početku se obratio državni tajnik Zvonko Milas, koji je naglasio da je odnos Republike Hrvatske sa hrvatskim iseljeništvom višeslojan, dinamičan i dugovječan, utemeljen na međusobnom povjerenju, poštovanju i uzajamnosti.

Milas je dodao da je novi pristup Republike Hrvatske prema hrvatskom iseljeništvu usmjeren na suradnju, povezivanje, na jačanje hrvatskog identiteta diljem svijeta te poručio: „Samo na temelju te suradnje, samo na temelju obnove povjerenja, na temelju pozitivnih iskustava najhrabrijih koji su se vratili i uspjeli – može se dogoditi povratak kojem svi mi danas nazočni težimo, kojem jednoglasno teži ova Vlada i sve njezine institucije.“

Osnovna ideja projekta hrvatskih iseljeničkih kongresa je razvijanje suradnje i proaktivno djelovanje na jačem povezivanju hrvatskog iseljeništva s domovinom.

Analizirali razloge iseljavanja, predstavili uspješne povratnike

Treći iseljenički kongres bio je posvećen razlozima iseljavanja i neatraktivnosti povratka. Istovremeno su predstavljeni primjeri uspješnih poslovnih ljudi u Hrvatskoj te potencijali ulaganja u hrvatsko gospodarstvo.

Istaknuto je da su ciljevi hrvatskog iseljeničkog kongresa ponovno uspostavljanje Ministarstva iseljeništva, razvijanje i stabiliziranje dugoročne javne politike RH prema iseljenicima, animiranje znanstvenika i gospodarstvenika s ciljem promicanja suradnje sa hrvatskim iseljenicima kao nacionalnog interesa RH, potom poticanje svijesti o potencijalu hrvatskih iseljenika u gospodarskom, kulturnom, znanstvenom, sportskom i drugim područjima te razvijanje suradnje između domovinske i iseljene Hrvatske.

I premda nogomet nije bila tema službenog dijela kongresa, uspjesi Hrvatske nogometne reprezentacije nisu mogli biti zaobiđeni u neslužbenim kontaktima i razgovorima između sudionika ovog skupa.

Pobjede, požrtvovnost i veliko zajedništvo ‘Vatrenih’ dodatno su povezali iseljenu i domovinsku Hrvatsku, što znači da bi novi uspjesi Zlatka Dalića i njegovih odabranika itekako doprinijeli još čvršćim vezama Republike Hrvatske i hrvatskih iseljenika te mogućem povratku mnogih kojima je Hrvatska u srcu.

Složni mogu i brda premještati!

Potvrđuju to i poruke objavljene nakon pobjede Hrvatske nad Danskom, na Facebook stranici Hrvatskog iseljeničkog kongresa. Svi se pitaju: “Možemo li Ruse na idućoj utakmici poslati kući?”  😂 Odgovor je: “Kad smo složni, možemo i brda premještati!

Valja dodati da je, neposredno prije Kongresa, u Uredu predsjednice Republike Hrvatske održan Dan otvorenih vrata za iseljenike i hrvatske manjinske zajednice na kojem je sudjelovala delegacija Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske predvođena državnim tajnikom Zvonkom Milasom.

Tom prigodom iseljenicima i hrvatskim manjinskim zajednicama predstavljeni su programi Ureda te pružene korisne informacije.

Hrvatska predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović, je pojasnila sudionicima novosti u djelovanju Središnjeg državnog Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske s naglaskom na posebne upisne kvote na studijske programe Sveučilišta Zagreb u akademskoj godini 2018./19., programe učenja hrvatskog jezika te povezivanje i umrežavanje mladih, kao i inicijative Središnjeg ureda koje se odnose na ubrzavanje i olakšavanje stjecanja državljanstva te drugih mjera i aktivnosti koje provodi Ured s ciljem povezivanja domovinske i iseljene Hrvatske.